Interijeri

Japandi - zen u četiri zida! Četiri savjeta kako postići ovaj dizajnerski stil u vašem domu

Sve popularniju fuziju japanskog i skandinavskog stila uređenja interijera karakteriziraju nježni, neutralni tonovi, jednostavne linije, minimalistički namještaj i elementi prirode u interijeru, bilo da je riječ o materijalima ili sobnom bilju.

Na čiji ćete dizajn pomisliti spomenu li se pojmovi poput minimalizma, funkcionalnosti i udobnosti? Na onaj nordijskih zemalja ili japanski? Bez obzira na to koja vam prva asocijacija bila, u oba slučaja ste u pravu, jer u tim različitim krajevima svijeta razvile su se slične estetike i pristupi uređenju interijera.

Njihova je fuzija posljednjih godina urodila nastankom tzv. japandija, stila čiji je naziv nastao spajanjem riječi Japan i Skandinavija, a mnogi ga opisuju kao kombinaciju nordijskog hyggea koji naglasak stavlja na udobno, neopterećeno življenje i japanskog wabi-sabija, umijeća pronalaženja ljepote u nesavršenostima.

image

Tecnograficina, tapeta Igen, H2O Design

PROMO

Iako je riječ o trendu koji trenutačno vlada, čini se da njegovi korijeni sežu u 19. stoljeće, jer su upravo danski dizajneri bili među prvim zapadnjacima koji su ušli u Japan kad je nakon 220-godišnje izolacije 1850-ih otvorio svoje granice strancima. Estetika Zemlje Izlazećeg Sunca već tada je utjecala na dansku keramiku i namještaj te posljedično i na dizajn drugih skandinavskih zemalja, a da je pala na plodno tlo, očito je već iz činjenice da i Nordijci i Skandinavci imaju sklonost konceptu "manje je više" te stvaranju opuštajućeg, skladnog i udobnog ozračja u svojim domovima.

Ni Japanci ni Skandinavci nisu skloni maksimalizmu koji odvlači pažnju, više se vole koncentrirati na ono esencijalno, pa japandi karakteriziraju čiste, jednostavne linije, dojam prostranosti, nježni neutralni tonovi, minimalistički namještaj, teksture koje pojačavaju osjećaj udobnosti i nezaobilazan element prirode u interijeru, bilo da je riječ o materijalima ili nezaobilaznom sobnom bilju.

image

Naslonjač Pacha, Dizajnholik

TOMMASO DEL PANTA

Tu je i fokus na kvalitetu i poštovanje prema zanatskom umijeću, tako da predmeti vrhunske, odnosno ručne izrade imaju prednost pred konfekcijskim i serijskim proizvodima koji se brzo bacaju. Ekološka osviještenost i sklonost održivoj proizvodnji utkani su u koncept japandija u kojem sve što je prirodno ima prednost pred sintetičkim. Jer želimo li živjeti u skladu sa sobom, moramo živjeti i u skladu s prirodom čiji smo dio, poštujući je i čuvajući.

image

Viseća mobilna skulptura Drifting Clouds, Dizajnholik

PROMO

Japandi promiče ljepotu jednostavnog življenja i teži stvaranju zen oaze u vlastitom domu, a želite li takvo što postići u svoja četiri zida, evo nekoliko korisnih savjeta. Prostor oslobodite svega nepotrebnog, nemojte da bude nakrcan stvarima, već mu dopustite da "prodiše".

Nered je neprijatelj sklada, a želite li ga izbjeći, odaberite praktičan namještaj za pohranu. Minimalistički dizajn, prirodni materijali, neutralni i zemljani tonovi, igra različitih tekstura te geometrijskih i razigranih uzoraka, pokoji koloristički akcent i dašak zelenila pomoći će vam da stvorite jednostavno, a opet privlačno, toplo i ugodno okruženje. Ne mora sve biti savršeno i simetrično, baš naprotiv, jer već spomenuti wabi-sabi veliča ljepotu nesavršenoga.

Linker
17. travanj 2024 15:22