INTERIJERI

Jesenska inspiracija! Oplemenite prostor zavodljivom paletom boja!

Nijanse smeđe, narančaste i žute, odnosno zemljani tonovi, u dom unose toplinu dok se vanjske temperature spuštaju.

Trendovima, naravno, ne treba robovati, već uvijek odabrati ono što vam je po volji, pogotovo kad je o uređenju vlastitog doma riječ. S druge strane, trendovi, pa tako i oni u dizajnu interijera, na neki način odražavaju “Zeitgeist”, duh vremena u kojem živimo.

image

Tapeta Terra 391555, 52cm x10m, 871,13 kn/115,68 €, Meblo

PRESS

Zbog svih okolnosti koje su nas snašle unatrag godinu-dvije, mnogi od nas su svoj životni prostor u kojem su silom prilika morali mnogo više boraviti počeli doživljavati kao utočište koje žele učiniti što udobnijim. Kao rezultat toga, u dizajnu interijera javila se tendencija ka zaobljenim linijama koje su zamijenile one stroge minimalističke, dok su u kolorističkom smislu zemljani, smeđi tonovi potisnuli nezaobilaznu crnu, bijelu i sivu, s obzirom na to da djeluju toplije i nježnije od njih.

image

Kutna sofa tekstil narančasta, 10.224 kn/1357,93 €, Lesnina

PRESS

Osim toga, na psihološkoj razini smeđa djeluje umirujuće i daje nam osjećaj sigurnosti, čemu pridonosi i njena povezanost sa zemljom. Ona nas doslovno uzemljuje i stvara nam dojam čvrstog tla pod nogama, što je posebno dobrodošlo u neizvjesnim vremenima u kojima živimo.

image

Zidni sat Samuel, 559 kn/74,25 €, Prima

PRESS

Tu je i estetska komponenta, jer poigravanje zemljanim nijansama omogućuje stvaranje atraktivnog interijera koji zrači toplom elegancijom i pruža osjećaj komfora, što je posebno važno u doba godine kad vani postaje hladnije, a mi nagonski težimo da svoja četiri zida pretvorimo u udobno gnijezdo.

image

Tepih Lo, 160x230 cm, 1590 kn/211,18 €, Lesnina

PRESS

Kako se sjajno uklapa u prevladavajući trend povratka prirodi i prirodnim materijalima, nezaobilazna je u novim kolekcijama namještaja i dekoracija za dom vodećih brendova, a stručnjaci za uređenje interijera proglasili su je jednom od hit boja ove jeseni. Smeđa ionako jest boja koja se povezuje s godišnjim dobom u kojem vanjskim okolišem počinju dominirati njene nijanse, miješajući se sa srodnim žutim i narančastim tonovima.

image

Kartellov poličar Sound Rack, cijena na upit, F Design

PRESS

Takve kombinacije savršeno funkcioniraju i u interijeru, s obzirom na to da potonji dodaju živost, vedrinu i optimizam toplini kojom odiše smeđa. Dok će se u slučaju narančaste s njom odlično slagati razne nijanse, od onih jarkih do zagasitih, u slučaju žute bolje je odabrati tamnije tonove poput boje senfa.

image

Blagovaonski stol Mewoma, od 31.620 kn/4199,69 €, Dizajnholik

PRESS

Zapravo, dovoljno je pogledati prirodu i paletu koju nudi lišće na drveću da bi se odabrali oni koji će lijepo nadopuniti smeđu. Kako bi se postigao efektan kontrast, preporučljivo je posegnuti za tamnijim nijansama zelene poput smaragdne ili maslinaste, dok će malo ljubičaste u prostor unijeti dozu profinjenosti inherentne toj boji.

image

Tabure Mattia, od 3200 kn/425 €, Prima

PRESS

Zbog sve prisutnije tendencije za vizualnim povezivanjem vanjskog i unutrašnjeg prostora, lišće nije dobrodošlo samo kao inspiracija za izbor nijansi već i motiv na dekoracijama, tkaninama, tapetama i rasvjetnim tijelima, dakako u jesenskim nijansama. Kad je o bijeloj i crnoj riječ, to što nisu dominantne ne znači da nisu poželjne. Ipak, trebalo bi izbjegavati ledeno bijele tonove i odlučiti se za one toplije, prljavo bijelu ili bež, dok će pokoji crni detalj savršeno funkcionirati s narančastom, žutom, pa čak i smeđom.

image

Fotelja tekstil žuta, 1899 kn/252,22€, Lesnina

PRESS

Nadahnite se i u dom unesite toplinu jesenske palete, neka vas vizualno grije dok se vanjske temperature spuštaju.

image

Svijeća Harry, 32,50 kn/4,30€, Jysk

PRESS
image

Ukrasni jastučić, 45x45 cm, 149 kn/19,79 €, Lesnina

PRESS
image

Mirisna vrećica, 9,95 kn /1,30 €, jysk

PRESS
image

Kartellova svjetiljka Geen-A, cijena na upit, F Design

PRESS
image

Tabure, 600 kn/79,63 €, jysk

PRESS
image

Posteljina, 200x200 cm, 499 kn/66,29 €, Lesnina

PRESS
image

Stolica Give Me More, Velvet Orange, 2495 kn/331,38 €, Chair4U

PRESS
image

Tepih Aquarel, 170x240 cm, 13,990 kn/1858,12 €, Bo Concept

PRESS
image

Vaza, 129 kn/17,12 €, Prima

PRESS
image

Zidna dekoracija, 399 kn/52,99 €, Lesnina

PRESS
Linker
16. travanj 2024 08:34