Dizajneri savjetuju

Na ovih 10 stvari ne bacajte novac pri uređenju stana, ne isplati se

Profesionalci su složni kako su uštede više nego dobrodošle kad su ovi predmeti u pitanju.

Budimo iskreni, opremanje i uređenje doma može biti skupo. Ako se pitate gdje uštedjeti, poslušajte savjete poznatih dizajnera interijera koji su na ovu temu dali svoje mišljenje za My Domaine.

Dizajnerske deke i posteljina

image
UNSPLASH

"Hermès i druge deke i posteljina ukrašene logotipom nisu vrijedni tog novca. Radije bih uložila u originalno umjetničko djelo ili kvalitetne presvlake po narudžbi. Postoje prekrasni komadi od vune i kašmira od popularnih, ali ne toliko skupih brendova, pa nemojte bacati novac na one s potpisom", savjetuje Jessie Miller iz Jessie D. Miller Dizajna interijera.

Pomoćni stolići

image
UNSPLASH

"U dnevnoj sobi, zvijezde bi trebale biti sofa, tepih, umjetničko djelo, stolić za kavu i rasvjeta. Oni bočni stolići uz vaš dvosjed ili trosjed jednostavno nisu potrebni. Oni su tu tek da imate na što staviti svjetiljku ili vašu omiljenu vazu i knjigu, dakle nije da bez njih ne možete. Stoga, ako gledate gdje uštedjeti, ovo je definitivno jedna od tih stvari", kaže Michele Taylor koju u stavu podržava i Shannon Vanity.

Ormarići za ispod umivaonika

image
UNSPLASH

"Kada su u pitanju ormarići za ispod umivaonik, prije nego kupite skupi novi, razmislite imate li staru komodu ili ormarić kojega vam je oduvijek bilo žao baciti, a niste znali kako ga iskoristiti. Uz malo svježe boje, nove ručkice i radnu ploču, dobit ćete originalan komad namještaja i uštedjeti novac", ističe Charlotte Jarega iz Jarega dizajna interijera.

Komadi od ratana

image
UNSPLASH

"Ratan je sada posvuda, međutim, možete potrošiti gotovo 20 tisuća dolara (više od 150 tisuća kuna) na vintage kauč od ratana u stilu Paula Frankla ili nešto više od 2 tisuće kuna za chic stolicu iz IKEA-e. U oba slučaju, dobit ćete hit komad od ratana, no ako budete mudri i odlučite se za opciju b, neće vam biti žao zamijeniti taj komad za novi koji će biti u trendu već iduće sezone", predlaže dizajnerica interijera Bethany Adams.

Tkani sagovi

image
UNSPLASH

"Tkani sagovi su skupi, pa ih zato mnogi ne mijenjaju često. Kako biste izbjegli upasti u tu zamku prekrijte svoje drvene podove velikim prostirkama od prirodnog tkanja koje se mogu naći po četiri puta nižoj cijeni", kaže Melissa Mahoney iz istoimene dizajnerske kuće.

Dekoracije

image
UNSPLASH

"Za vazu, ukrasni tanjur, okvir za sliku, svijećnjake, svijeću i slične predmete možemo potrošiti mnogo novca, no to stvarno nije potrebno. U mnogim trgovinama high street brendova sada ima takvih dekorativnih komada po popularnim cijenama, a da ne govorim kako ih možete pronaći i u antikvarijatu ili na buvljaku, naravno ovisno o tome što tražite", savjetuje Jaclyn Genovese iz Spaces by Jacflash.

Zavjese

image
UNSPLASH

"Zavjese su bitan završni detalj svake sobe, ali to ne znači da morate potrošiti bogatstvo na njih. Mnoštvo velikih online trgovaca prodaje zavjese za nižu cijenu od trgovina u mnoštvu boja, tekstura i uzoraka. Ako ste vješti u šivanju, lako možete napraviti svoj vlastiti par zavjesa", ističe Marlaya Ross.

Ogledala

image
UNSPLASH

"Obično savjetujem svojim klijentima da se ne razbacuju novcem na predmete kao što su ogledala, jer je to jedan od posljednjih komada koje treba kupiti u stanu, tek onda kada sve namjestite i stavite na svoje mjesto, kako biste vidjeli treba li vam i uklapa li se uopće u prostor", praktična je Nicole Hurd iz Hurd Homes dizajnerskog studija.

Umjetnička djela

image
UNSPLASH

"Umjetnost može definirati prostor, ali ne mora progutati vaš budžet. Ako nemate novca za sliku s potpisom, pričekajte izložbu radova studenata s Akademije likovnih umjetnosti, a možete posegnuti za replikom ili grafikom", kaže dizajner Sam Sacks.

Knjige za stolić za kavu (Coffee Table Books)

image
UNSPLASH

“Iako je utjecaj koji knjige za stolić za kavu imaju na dizajn neprocjenjiv, ne vjerujemo da je vrijedno razbacivanja zbog potpuno novih. Najljepše i najzanimljivije knjige, koje su nekad bile voljene, daju dio tradicije i vašem prostoru", savjetuje Amanda Jacobs iz studija Journey + Jacobs.

Linker
16. travanj 2024 04:52