Bajkovita divljina

Okruženi tropima: Novi trend u dizajnu interijera priziva osjećaj slobode i sklada

Pandemija je u posljednje dvije godine mnogima pokvarila planove o putovanjima u daleke krajeve. Pa su u ljepotama egzotične lore i faune odlučili uživati barem u svoja četiri zida uz vibrantan i zabavan jungle uzorak.

Koliko god da smo se od nje udaljili, priroda je i dalje dio nas i osjećamo instinktivnu potrebu da joj se vratimo, barem s vremena na vrijeme. Ta potreba jača, posebno s dolaskom proljeća kad uživamo u njenom buđenju, ponovno zazelenjenim stablima i cvjetnoj simfoniji boja koja nakon sramežljivog početka buja do grandioznog finala.

U razdoblju kad smo se stjecajem nesretnih okolnosti biliprisiljeni zatvoriti u domove, kontakt s prirodom davao nam je osjećaj slobode i sklada, tako potrebnog u kaotičnom svijetu u kojem smo se odjednom zatekli. Boraveći u svoja četiri zida mnogo više nego što smo navikli, poželjeli smo ih pretvoriti u što udobnija gnijezda, koja nam osim osjećaja zaštićenosti pružaju i dozu optimizma, razveseljavaju nas, podižu nam raspoloženje i pomažu da pobjegnemo u neku drugu stvarnost, baš kao što to čine filmovi, knjige te stvarna ili imaginarna putovanja.

image

Spoj flore i faune pokazao se kao dobitna kombinacija, a sve veću popularnost stekli su motivi egzotičnih biljaka i životinja koji veličaju ljepotu divlje prirode

PRESS/ENTRYWAY

Motivi tropske prašume posebno su atraktivni na tapetama - kombinirajte ih s jednobojnim komadima u zagasito zelenoj ili jarkožutoj nijansi.

Brojni dizajneri, arhitekti, blogeri i influenceri koji se bave unutrašnjim uređenjem u tome vide korijen dominantnih interijerskih trendova u 2022., ističući biofiliju i sklonost egzotici kao neke od njih. Biofilija je, jednostavno govoreći, ljubav prema svijetu flore i faune, a među ostalim se manifestira unošenjem motiva iz prirode u vlastiti dom. Iako već dugo prisutan, potonji je trend počeo jačati paralelno sa sveprisutnim skandinavskim stilom, a sada se etablirao kao jedan od vodećih u svijetu unutrašnjeg uređenja.

Čitajte i: Zagrebački pisac, novinar i urednik ugostio nas je u svom stanu punom cool detalja

image
PRESS

Na fotografiji:

Naslonjač, 2499 kn, JYSK
Fasetirani drveni ormar, 4300 kn, ZARA HOME
Tepih 170 cm x 240 cm, 8839 kn, KARE DESIGN


Uz nezaobilazne cvjetne i botaničke motive, sve prisutniji su oni iz životinjskog svijeta koji su zaživjeli ne samo na tapetama, dekorativnim tkaninama i ukrasnim detaljima već i inspirirali oblik rasvjetnih tijela te namještaja. Spoj flore i faune pokazao se kao dobitna kombinacija, a sve veću popularnost stekli su motivi egzotičnih biljaka i životinja koji veličaju ljepotu divlje prirode te zelena i druge za nju karakteristične boje.

image

Biofilija je, jednostavno govoreći, ljubav prema svijetu flore i faune, a među ostalim se manifestira unošenjem motiva iz prirode u vlastiti dom

PRESS/SARTORIA TAPETE

Nakon što je osvojio modne piste, tzv. jungle look na velika je vrata počeo ulaziti i u interijere. Osim što je vizualno atraktivan, pruža efekt iznenađenja, zabavlja te udovoljava našoj potrebi za eskapizmom vodeći nas u neki zamišljeni svijet u kojem je džungla udobno mjesto na kojem nam neće smetati vlaga, vrućina i neugodni ubodi kukaca. Koliko god potonje u živom obliku smatramo nepoželjnim uljezima, toliko ćemo ih rado prigrliti kao originalnu dekoraciju.

image
PRESS

Na fotografiji:

Ukrasni jastuk, 389 kn, KARE DESIGN
Stolić sa spremnikom, 249,99 kn, EMMEZETA
Easy Life desertni tanjur, 64 kn, LONCI & POKLOPCI BY BAJDE


Dodatne prijedloge za uređenje doma u ovom stilu pronađite u novom broju Glorije IN!

image

Gloria IN

GLORIA IN
Linker
19. travanj 2024 15:06