Trend koji lajkamo

Spoj Mediterana i Orijenta u uređenju interijera: Kako postići da dom zrači egzotičnim šarmom

Opušten, a elegantan, zaigran i podređen udobnosti, marokanski stil uređenja spoj je Mediterana i Orijenta. Kao stvoren je za sve koji žele nešto drugačije

Volite li druge kulture i dašak egzotike, pustolovnog ste duha i želite imati osjećaj da putujete dalekim zemljama čak i kad se nalazite u svoja četiri zida, marokanski stil mogao bi biti sjajno rješenje za vas. Kultni film "Casablanca" još je 1942. pobudio zanimanje zapadnjaka za tu sjevernoafričku zemlju koja je 1960-ih postala omiljena destinacija mnogih svjetskih putnika i imućnijih hipija. S njima je zapravo i započela globalna popularizacija marokanskog stila u kojem se miješaju mnogi kulturalni utjecaji - Mediterana i Afrike, Arabije i Europe.

image

Igra tekstura i boja čine marokanski stil razigranim i dinamičnim.

PRESS

Obilježilo ga je i prirodno okružje, a velik pečat udarila je i maurska arhitektura, prepoznatljiva po zašiljenim lukovima, geometrijskim uzorcima i arabeskama te dekorativnim keramičkim pločicama. Zbog sunca koje nemilosrdno prži izvorni su marokanski domovi osmišljeni kao ugodna utočišta koja pružaju hladovinu i u kojima se mnogo boravi tijekom dana. Potpuno podređeni udobnosti, u pravilu imaju bijele zidove, a dodatnu svježinu u njih unosi i zelenilo koje evocira pustinjske oaze.

image

Kuća na španjolskoj obali čije uređenje potpisuje Zoco Home.

PRESS

Namještaj je nizak i bogato ukrašen, najčešće napravljen od drva, pruća i metala, a važan element uređenja čine i tkanine, koje igrom različitih nijansi, uzoraka i tekstura unose dinamiku u prostor. Boje koje prevladavaju u interijeru nadahnute su okolišem.

image

Bjelina zidova ističe intenzivne boje namještaja i šarenilo detalja.

MARIA ORLOVA/ UNSPLASH

Plava, tirkizna i zelena asociraju na more, odnosno ocean, smećkasti i bež tonovi nadahnuti su različitim nijansama pustinjskog pijeska, a u jarkoj paleti tipičnoj za marokanski stil istaknuto mjesto zauzimaju crvena, narančasta, zlaćano žuta, ljubičasta i lila, odnosno boje sunčevog sjaja u različitim fazama, od izlaska do zalaska. Navedene značajke pomoći će vam pri izboru namještaja i dekoracija ako vas je marokanski stil osvojio na prvu. Držite se tih osnovnih smjernica i dodajte im nešto originalno, svoje kako biste u domu dobili Maroko po vlastitoj mjeri.

Linker
17. travanj 2024 20:50