Tražite poklon?

‘Svijeće koje rastu‘ savršen su božićni poklon svima koji vole prirodu i ugodnu atmosferu

Seed of Light novi je domaći brend svijeća u terakota teglicama u koje se, kada svijeća izgori, može posaditi sjeme predivnog poljskog cvijeća.

Tijekom hladnog razdoblja poseban je osjećaj skuhati neki topli napitak, stisnuti se ispod dekice i upaliti neki dobar film. A kako bismo postigli onaj pravi zimski ugođaj, možemo upaliti svijeću koja će podignuti atmosferu i cijeli taj trenutka učiniti posebnijim.

Na svakom uglu se zaista može naći mnoštvo mirisnih svijeća u raznim oblicima i sa zanimljivim aromama, no mnoge od njih baš i nisu dobre za naše zdravlje zbog nekvalitetnih sastojaka. Osim toga, kada ih potrošimo, ambalažu obično bacimo u smeće, uopće ne razmišljajući gdje će ono završiti.

Održivost i očuvanje okoliša nipošto nisu samo prolazni trend već potreba koju su prepoznali mnogi brendovi i kreativci, spojivši ugodno s korisnim. Jedan od takvih je i Seed of Light brend koji nudi jedinstven koncept "svijeće koja raste".

image

Matea Kalgin

MATEA KALGIN

Iza njega stoji kreativka Matea Kalgin, inače prevoditeljica po struci, koja je početkom 2022. odlučila dati svoj doprinos širenju svijesti o važnosti očuvanja planeta.

"Želju da u svoj život unesem više kreativnosti, ljubav prema biljkama i želju da pridonesem boljem sutra, pretočila sam u takozvanu svijeću koja raste", priča nam Matea koja se udružila s grafičkom dizajnericom Anom Adrić koja je za nju smislila vizualni identitet brenda.

Misao vodilja brenda je, kaže, "Posadimo sjeme svijetle budućnosti zajedno!", a cilj je ponuditi proizvod koji, nakon što se potroši, neće završiti u smeću. "Tako želim pridonijeti širenju svijesti o tome da ekološka održivost nije trend, već bi trebala biti standard", napominje Matea.

image

Kada svijeću potrošite, teglicu prenamijenite u živi ukras.

MATEA KALGIN

Predivni živi ukras

Mateine svijeće napravljene su od kombinacije soje i kokosa, a vosak je smješten u teglice od terakote koje imaju još jednu namjenu. Naime, nakon što svijeća izgori, teglica se opere hladnom vodom, te se u nju može posaditi sjeme koje dolazi skriveno u papiriću koji ima funkciju zaštite svijeće od nakupljanja prašine.

Uz sjeme dolazi i tresetna tableta koja se s papirićem namoči u mlaku vodu. Teglica se zatim napuni zemljom, na nju se natrga papirić, a na njega tresetna tableta. I nakon nekog vremena imate živi ukras za svoj prostor u obliku predivnog poljskog cvijeća!

Teglicu je potrebno smjestiti na svijetlo i toplo mjesto i zalijevati prema potrebi. Prvo sjeme trebalo bi proklijati kroz nekoliko dana.

image

Sjeme će proklijati nekoliko dana nakon sijanja.

MATEA KALGIN

Matea je željela napraviti u potpunosti iskoristiv i eko proizvod pa svijeće koje šalje kupcima zamotava u ambalažu od recikliranog papira, a kod dostave ne upotrebljava plastiku, već kartonsku zaštitu. Vosak koji se nalazi u svijećama u potpunosti je siguran za zdravlje, na 100 posto biljnoj je osnovi i dobiven je iz održivih izvora.

Seed of Light svijeće za sada su bez mirisa pa su sigurne i za one kojima smetaju mirisi u proizvodima i za one koji imaju životinje. No, Matea je u fazi testiranja mirisnih ulja koja su najmanje štetna za okoliš pa će uz bezmirisne uskoro ponuditi i mirisne varijante svijeća, kao i sjeme jestivog bilja.

Iako je sa svojim malim obrtom tek na početku, reakcije kupaca su, kaže, i više nego pozitivne.

"Svi uglavnom jedva čekaju da svijeća izgori kako bi promatrali rast sjemena. Mislim da je ljubav prema svemu živome i što raste u ljudskoj prirodi. Svi volimo gledati rezultat rada vlastitih ruku kako raste", govori Matea koja sve radi sama - od narudžbe materijala i ručnog lijevanja svijeća do vođenja društvenih mreža i slanja paketa. Moralnu podršku pruža joj njezin suprug i najbliže osobe, a brat joj pomaže i s dijelom fotografija za društvene mreže.

Matea u ponudi osim svijeće koja raste ima i refillove odnosno voštane umetke.

"Kada biljka preraste teglicu, ili ako ne želite biljku, već samo svijeću, u teglicu možete dodati novu svijeću. Tako kada potrošite pet svijeća, nemate pet teglica, već jednu. Koju zatim ne morate baciti u smeće, već možete u nju posaditi novu malenu biljku", objašnjava.

Seed of Light za sada je dostupan na Instagramu, a Matea uskoro planira otvoriti i webshop. Do tada svijeće koje rastu moći ćete pronaći na nadolazećim božićnim sajmovima u Zagrebu, kao i na događanju Projekt Ilica koji će se održati 18. prosinca.

Linker
16. travanj 2024 12:05