Pravilna njega

Dobre namjere, loši rezultati: Ovim pogreškama možemo ozbiljno naštetiti koži

Ključ kvalitetne njege trebala bi biti jednostavnost, a upotrebljavati bismo trebali samo one proizvode koje naša koža stvarno treba.

Jeste li u potrazi za savršenom njegom za lice? Uz toliko proizvoda na tržištu i toliko obećanja i tvrdnji o učinkovitosti, to može biti težak zadatak, jer u obzir treba uzeti tip kože, njeno trenutno stanje, cilj koji njegom želite postići, djelovanje pojedinih sastojaka itd. Nije ni čudo da su pogreške u njezi prilično česte, ali trebamo ih osvijestiti kako nam ne bi stvorile dodatne probleme i kako bismo postigli i očuvali lijepu i zdravu kožu.


Koristite previše proizvoda

Ključ svake dobre njege je jednostavnost. Osnovni koraci trebali bi biti čišćenje i priprema kože za nanošenje njegujućih sastojaka, hidratacija i, po potrebi, primjena dodatne aktivne tvari. To znači da ne bismo trebali koristiti prevelik broj proizvoda niti ih upotrebljavati suviše često. Možda se čini kako je desetak koraka njege svako jutro i svaku večer najbolji način za postizanje blistavog i zdravog tena, no često je upravo suprotno.

image

Možda vašu kožu opterećuje previše proizvoda

UNSPLASH

Nema potrebe za kompliciranjem i pretjerivanjem, štoviše, istodobna primjena nekih sastojaka može u velikoj mjeri onemogućiti njihovo djelovanje, što opsežnu (i ne jeftinu) rutinsku njegu čini gotovo beskorisnom. Primjerice, zajedno ne idu retinoidi i serumi s AHA ili BHA kiselinama - međusobno će poništiti pozitivne učinke, a mogu i iritirati kožu. Dakle, osim ako vas dermatolog nije uputio da nanosite aktivne tvari jednu za drugom, nemojte to raditi, jer time riskirate njihovo razblaživanje, poništavanje učinaka, pa i nadraženost kože.


Prečesto čistite

Sljedeća velika i česta pogreška je pretjerivanje u čišćenju lica. Naravno, čišćenje je jedan od osnovnih koraka, ali ako je prečesto može oštetiti kožu. Primjerice, osobe s masnom kožom ili sklone aknama mogu osjećati potrebu za češćim čišćenjem, pa i više od dva puta dnevno, u pokušaju da kožu održe čistom i bez masnoća. Ali, time će postići upravo ono što žele spriječiti - još više masnoće na licu. Zbog previše pranja koža, naime, pokušava "nadoknaditi" izgubljeno, pa pojačava produkciju masti. Dva čišćenja dnevno maksimum su i za vrlo masnu kožu.

image

I za čišćenje lica postoji pravilo - ne pretjerujte!

DEPOSITPHOTOS


Previše pilinga

I eksfolijacija je jedan od ključnih koraka njege, no pretjerivanje s njom može uzrokovati crvenilo i nadraženost kože te pogoršati njeno stanje općenito. Najgora je posljedica prejakih i/ili prečestih pilinga oštećivanje zaštitne kožne barijere, a njoj treba određeno vrijeme da se oporavi. Dok se to ne dogodi, koža će biti osjetljivija na vanjske utjecaje, bit će sklonija isušivanju, ali i pojavi prištića, jer se mogu izmjenjivati kraći periodi pojačane suhoće i pojačane masnoće.

image

Prejak i prečest piling kože se nikako ne preporučuje

DEPOSITPHOTOS

Prema tome, pravilo "manje je više" ima mjesta i u redovnoj njezi kože. Uz jednostavnu njegu samo proizvodima koje doista trebate te čišćenje i piling onda kada su doista potrebni, izgradit ćete temelje za dugotrajno dobro zdravlje kože.

Linker
14. travanj 2024 13:21