Dajmo im podršku

I njih s godinama imamo sve manje, a važni su nam za kožu

Važno je brinuti se o očuvanju kožne barijere i prirodnih sastojaka koji je čine zdravom i funkcionalnom

Promjene u koži su neizbježne, no ipak ih možemo usporiti ako pomognemo koži da što dulje ostane zdrava, puna i lijepa. To znači da bismo trebali konstantno pružati podršku različitim komponentama koje čine strukturu kože, poput kolagena i elastina ili hijaluronske kiseline, jer njihova se proizvodnja s vremenom usporava, kvaliteta slabi, a prisutnost u koži smanjuje.

Već i jednostavni koraci, kao što su svakodnevna zaštita od sunca i upotreba antioksidansa u njezi, mogu dati značajne rezultate i poboljšati vitalnost kože, a još jedan pouzdan način da joj pomognete jest i poraditi na očuvanju zdrave kožne barijere. Kako to postići? Odgovor može glasiti: održavanjem dovoljne razine ceramida.

image

Narušena kožna barijera može stvoriti mnogo problema

DEPOSITPHOTOS

Nezamjenjivi lipidi

Slično kao i u slučaju kolagena, elastina, hijaluronske kiseline i nekih drugih sastojaka, sa starenjem se polako smanjuju i rezerve lipida prirodno prisutnih u našoj koži, osobito ceramida. Oni su najzastupljenija vrsta lipida u ljudskoj koži i u njoj obavljaju niz ključnih zadataka. Najvažnije je što održavaju kožu hidriranom, učvršćuju kožnu barijeru te se poput ljepila drže uz kolagen pazeći da ostane netaknut i čvrst.

Kako godine i desetljeća prolaze, najočigledniji su vanjski znakovi snižavanja razine ceramida kod većine ljudi suhlja i osjetljivija koža bez sjaja.

Kako pomoći izvana...

Prvi korak u sprečavanju gubitka lipida je dovoljna hidratacija kože - odaberite hidratantni proizvod koji vam odgovara, a najbolja bi bila gušća krema koja sadrži ulja za kožu i emolijense (omekšivače koji sprečavaju isušivanje kože). Dodatni korak može biti upotreba niacinamida, to je oblik vitamina B3 i svestran kozmetički sastojak koji se uglavnom dobro podnosi. Pomaže ublažiti hiperpigmentacije, bore i proširene pore, pruža podršku kolagenu i djeluje protiv akni, no ovdje nam je zanimljiv i zbog toga što jača prirodnu sposobnost kože za proizvodnju ceramida. Time pomaže i održavanju zdrave i funkcionalne kožne barijere.

image

Možemo pomoći koži u proizvodnji ceramida

DEPOSITPHOTOS

...i iznutra

Ceramide se može pokušati nadoknaditi i sustavno, odnosno uzimanjem dodataka prehrani s fitoceramidima, dakle, ceramidima biljnog porijekla. Neke su studije pokazale vrlo dobre rezultate uzimanja takvih suplemenata; primjerice, starija francuska studija pokazala je 35-postotno poboljšanje u hidriranosti kože kod sudionika sa suhom kožom koji su tri mjeseca uzimali ulje ekstrakta pšenice bogato fitoceramidima; u novijoj francusko-talijanskoj studiji sudionici su primijetili bolju hidriranost i smanjenu vidljivost bora nakon samo 15 dana. Koliko god ovo dobro zvučalo, ne treba uzimati rezultate zdravo za gotovo - razmišljate li o uzimanju bilo kakvih dodataka prehrani, svakako se prije posavjetujte s liječnikom, posebno ako se liječite od neke bolesti, dojite, trudni ste ili planirate trudnoću.

Linker
15. travanj 2024 15:28