Beauty vodič

Kako šminkati preplanulo lice? Zagrebačke vizažistice imaju najbolje trikove

Na preplanulom tenu vrijede sasvim drukčija pravila šminkanja nego inače, a Petra Sever, Tena Bašić i Ivana Lončar savjetuju kako što dulje održati osunčanu boju lica i kako istaknuti njegovu ljepotu.

"Potpuno nova maskara ostala mi je ljetos u kozmetičkoj torbici, koja je dva dana stajala na prozoru izložena suncu. Kad sam je otvorila, osjetila sam neugodan miris, a potom sam vidjela zgrušanu teksturu. Bacila sam je u smeće, što sam drugo mogla s "pokvarenom" maskarom koja bi mogla prouzročiti razne upalne procese na oku", kaže zagrebačka vizažistica Ivana Lončar, dodajući da je to problem s kojim se mnogi suočavaju u ljetnom periodu.

image

Ivana Lončar

PRIVATNI ALBUM

Šminka se doista može pokvariti, baš kao i prehrambeni proizvodi, a nije problem samo izlaganje sunčevoj svjetlosti i vrućini - nego i drastične promjene temperatura, ako kozmetičku torbicu selimo iz klimatiziranih prostora na plus 35. Osim po promjeni mirisa, "kvar" se može prepoznati i ako se počnu razdvajati komponente tekućih i kremastih proizvoda. Maskare su tu najosjetljivije, a proizvodi suhih tekstura, poput sjenila i kompaktnih pudera, znatno su sigurniji jer imaju zanemarivu količinu kvarljivih sastojaka.

image

Tena Bašić

ZVONIMIR_FERINA

Maskara je, inače, jedan od rijetkih make-up proizvoda što se mogu koristiti cijelu godinu pa je neizostavna čak i sada, kad vrijede sasvim druga pravila šminkanja nego inače. Nakon dva ljetna mjeseca, tijekom kojih smo se namjerno ili slučajno izlagali suncu i postigli lijepu preplanulost, uobičajeni make-up nema isti efekt kao tijekom godine.

"Nerijetko viđam lica koja su znatno svjetlija od tijela, pogotovo na predjelima oko očiju gdje žene nanose presvijetle korektore, koji još više naglašavaju podočnjake. Za preplanulo lice treba, dakle, koristiti tamnije nijanse pudera, kako ne bi bilo vidljivih prijelaza prema vratu i dekolteu ili, još bolje, kremu u boji. Podloga je nužna ako želimo nanijeti rumenilo ili bronzer, koji lijepo ističu preplanulu put", govori Ivanina kolegica Tena Bašić.

Njen savjet je da se preplanulom licu doda malo sjaja, pomoću kremastog highlightera koji treba nanijeti na vrh jagodične kosti i po sredini nosa. Svima nakon ljeta dobro pristaju brončani tonovi, a njih lijepo nadopunjuje sjajilo na usnama (ove sezone se vratilo u velikom stilu!) ili koraljni ruž.

image

Petra Sever

PRIVATNI ALBUM

"Što je koža više preplanula, to je veća vjerojatnost da je dehidrirana i da se šminka neće s njom stopiti bez tragova isušivanja. Zbog toga su sada hidratantne kreme i maglice važnije nego ikad, a što se tiče teksture dekorativnih proizvoda, najbolje je da su kremasti", kaže vizažistica Petra Sever, koja preporučuje jednostavan makeup s naglašenim očima. Za večernji look može se staviti prajmer na kapke, na koji (nakon što se osuši) treba nanijeti sjajilo neutralnih tonova (nikako crvena i narančasta) ili potegnuti uz rub finu liniju olovkom u nekoj neonskoj boji.

Sve to uvertira je u jesen koja će biti topla - po izboru boja za make-up, kao i po temperaturama zraka. Kako stvari stoje, zaštitne maske više nećemo nositi i ponovno ćemo uživati u raskošno našminkanim usnama - intenzivnim bojama i sjajnim teksturama. Blještavilo će biti prisutno i na očima, koje će se presijavati pod zlatnim, brončanim i plavim sjenilima i olovka metalik sjaja.


Prijedlozi Petre Sever

Osim bronzerom, preplanulu put možete naglasiti i rumenilom - ali odabirom prave nijanse. Ženama svjetlije puti pristaju topli ružičasti tonovi, poput boje jagode, ili breskvaste i koraljne nijanse. Jarko narančaste poput mandarine ili papaje te crveno-smeđe nijanse poput bordo odlično pristaju tamnijoj puti. Ako ste u nedoumici, korisno je sjetiti se - što ste više preplanuli, treba vam tamnije rumenilo kako biste postigli prirodan izgled.

image

Petra Sever hvali stil šminkanja američke glumice Natalie Portman - umjeren i elegantan.

JOHN PHILLIPS GETTY IMAGES

Uz to, jednostavno istaknite oči maskarom i olovkom za oči - meni su ove sezone najprivlačnije neonske nijanse. Izbjegavajte kremasta sjenila jer će se na višim temperaturama skupljati na pregibima kapaka.

image

Moon Glow Neon eyelineri za efektan potez kapkom.

MOON GLOW
image

Aderma Protect Invisible Fluid kao podloga za blagi make-up.

ADERMA
image

Kjaer Weis kremasto rumenilo koje će se stopiti s površinom kože.

KJAER WEIS
image

CHANEL lak za nokte, 211 kn.

CHANEL

Iako je period najvećih vrućina iza nas, i dalje šminku treba držati u hladnom i suhom prostoru, osobito treba paziti da ne bude izložena izravnoj sunčevoj svjetlosti ili ostavljena u automobilu na visokim temperaturama.


Savjeti Ivane Lončar

Budući da se na preplanulom licu znatno manje vide nedostaci, nisu potrebni puderi velike prekrivne moći, nego laganih tekstura ili pak tonirane kreme - koje su ipak nužne kao podloga za rumenilo ili bronzer. Rumenilo daje licu svježinu, a bronzer dimenziju.

image

TV voditeljica Marijana Batinić je za Ivanu Lončar idealni primjer brončanog make-upa.

MARIJANA BATINIć

Osim na obrazima, odnosno na dijelu ispod jagodica, bronzere možete iskoristiti za šminkanje očiju - nanesen između obrva i pregiba oka, naglasit će njegovu dubinu. Na osunčanom licu oči dolaze do izražaja više nego inače pa ih je dovoljno osjenčati blagim, prirodnim tonovima.

image

Max Factor Miracle Second Skin puder lagane formule.

MAX FACTOR
image

Milani Baked Powder Blush u nijansi Luminoso kao alternativa bronzeru.

MILANI

Maskara je, naravno, nezaobilazna te je treba precizno nanijeti u dva sloja. Usne uljepšajte sjajilima ili ruževima živahnih nijansi poput koraljne i ružičaste (izbjegavajte tamne boje koje ionako stupaju na scenu u kasnu jesen) i - održavajte što dulje blagu preplanulost. Ključ je u nježnom pilingu i dubinskoj hidrataciji. Koristite hidratantne tonike prije krema kako bi koži vratili potrebnu vlažnost.


Preporuke Tene Bašić

Za mene je J. Lo najbolje našminkana žena na svijetu: koji god make-up odabrala, uvijek je besprijekorno izveden i ono što je najvažnije - ničega nije previše. Ona je ujedno najbolji primjer ovog kasnoljetnog brončanog sjaja, koji se najbolje postiže višefunkcionalnim paletama kao što je Smashbox Cali Contour. Bilo bi dobro što dulje održati blago preplanuli izgled, jer je to dio jesenskog trenda - uz metalik zlatnu i brončanu na kapcima.

image

Teni Bašić favoritkinja je Jennifer Lopez.

PICTUREGROUP/DDP USA/PROFIME PICTUREGROUP/DDP USA/PROFIME

Ponovno nam stižu eyelineri, kojima ćemo iscrtavati grafizme na kapcima - od onih klasičnih do raznih linija u pregibu kapka, u unutarnjem kutu oka... Na očima će se nositi i plavo u svim mogućim nijansama, a na usnama crveni ruž ili izrazito sjajne nude nijanse. Nastavit će biti popularni kremasti proizvodi i koža koja izgleda prirodno i sjajno, a isto je i s obrvama - što prirodnije, to bolje.

image

Smashbox Cali Contour paleta za konturiranje cijelog lica.

SMASHBOX
image

Maybelline Lip Lifter Gloss za usne - jer sjajila su opet u modi.

MAYBELLINE
image

Clarins Skin Illusion tekući puder s teksturom seruma.

CLARINS
Linker
19. travanj 2024 15:18