BEAUTY MITOVI

Istine i laži o noktima: Tri najčešća savjeta koje ne biste trebali poslušati

Vjerujete li još uvijek da se nokti brže suše pod hladnom vodom, da trajni lak oštećuje nokte te da im je potrebno vrijeme za "disanje"? Otkrijte zašto je riječ o beauty mitovima!

Beauty svijet prepun je savjeta - koliko korisnih i učinkovitih, toliko i mitova koji, poslušamo li ih, često rezultiraju kontraefektom. Svi smo čuli savjete o tome kako trajni lak uništava nokte te da je noktima potrebno "vrijeme za disanje", isto kao i da ih konzumacija želatine vidno jača.

Što je od tri najčešća savjeta točno, a što nikako ne biste trebali poslušati želite li čvrste i lijepe nokte? Donosimo odgovore.

Trebaju li nokti "vrijeme za disanje" između manikura i koliko trajni lak i gel štete noktima?

S obzirom na to da nokti nisu "živi", baš kao i kosa, oni ne dišu. Sve hranjive tvari koje su im potrebne, baš kao i kisik, dobivaju iz krvotoka, a ne iz zraka. Savjet koji biste zapravo trebali primijeniti je da uzmete pauzu od laka za nokte i sredstva za njegovo skidanje kako bi se oštećeni nokti oporavili, a ne zbog toga što ne mogu doću do zraka.

image
Trajni lak ne oštećuje nokte.
PEXELS

Čitajte i: Hit boje lakova za nokte: Ove sezone s odabirom boje ne možete pogriješiti

Iako se mnogi ustručavaju od odlaska na manikuru od straha da će im jedan od najpopularnijih tretmana u svijetu ljepote oštetiti nokte - u krivu su. Gelovi, baš kao i trajni lakovi ne oštećuju nokte, ono što ih oštećuje je grubo uklanjanje prekomjernim rašpanjem. Osim toga, samo sredstvo za uklanjanje laka s noktiju isušuje nokte te ih čini lomljivima.

image
Jedan od najčešćih mitova je da gel manikura uništava nokte, no zapravo je skidanje noktiju problem.
PEXELS

Zlatno pravilo rašpanja ili neutemeljena pretpostavka?

Iako je većina žena uvjerena da se nokti ispravno rašpaju u jednom smjeru, čak je i istraživanje pokazalo da rašpanje noktiju u "obje strane" ne oštećuje nokat, pri čemu je zapravo ključna vrsta rašpice koja ne smije biti preoštra, dok pritisak na nokat ne smije biti prejak.

image
Rašpanje je dobro u oba smjera - ako pritisak nije prevelik, a rašpica preoštra.
PEXELS

Čitajte i: Ovo su pravila manikure koja svi trebaju znati! Trendovi su zabavni, no prava podloga je najvažnija

Na taj način zadržat ćete nokte čvrstima i zdravima, bez obzira na smjer rašpanja.

Hladna voda kao spas u zadnji čas?

image
Hladna voda neće brže osušiti lak na noktima.
PEXELS

Možda ste i sami u žurbi isprobali jedan od najčešćih mitova o noktima, a koji se kune u to da hladna voda brže suši lak na noktima. To, ipak, nije istina s obzirom na to da snižavanje temperature usporava isparavanje otapala u laku čime je i samo sušenje sporije. Led zgušnjava lak zbog čega se ostavlja dojam bržeg sušenja, no isprobate li taj trik (ako još niste) shvatit ćete da nema veze s istinom.

Linker
20. travanj 2024 03:47