gusta i čvrsta kosa

Nova njega i dobri, stari recepti: Prirodni načini na koje možete doći do guste i čvrste kose

Ispadanje kose najčešće je normalna pojava, ali ovisi o kolikoj mjeri ispadanja je riječ. Periodi u kojima je pojačano ispadanje kose očekivano su proljeće i jesen kada je zbog promjena kosa posebno osjetljiva te zahtijeva bolju njegu.

Ako vam kosa pojačano ispada i kroz ljeto ili zimu, sve dok gubite do 100 vlasi dnevno, stanje nije alarmantno. 90% vaše kose većinu vremena je u fazi rasta, dok 7-8% miruje i upravo iz tog razloga će one vlasi koje rastu, nadoknaditi one izgubljene.

image
Ako vam kosa pojačano ispada i kroz ljeto ili zimu, sve dok gubite do 100 vlasi dnevno, stanje nije alarmantno.
PEXELS

Počnete li ipak primjećivati puno kose na jastuku, kauču ili na podu, trebali biste nešto poduzeti, a mi vam donosimo savjete koji će vam pomoći u jačanju kose, sve dok nije riječ o nekom ozbiljnijem zdravstvenom problemu.

Proizvodi od koprive

Kopriva je biljka koja je već dugo poznata kao jedan od najboljih ljekova za slabu kosu i kosu sklonu ispadanju. Osim što rješava perut, istovremeno sprječava pucanje vrhova kose, jačajući korijen.

Zahvaljujući visokim količinama korisnih minerala - kalija, magnezija, kalcija i fosfora te vitamina C i A, kopriva se smatra najboljim lijekom protiv ispadanja kose.

Čitajte i: Imamo recept! Jedna od najljepših hrvatica s nama je podijelila tajnu svoje duge, guste i kovrčave kose o kakvoj mnogi sanjaju

Kopriva potiče cirkulaciju vlasišta te regulira lučenje sebuma, a u obliku tinkture se koristi i oralno za jačanje imuniteta.

Od koprive možete napraviti i masku koja će nahraniti vašu kosu svime što joj je potrebno.

Sastojci koji su vam potrebni

image
Kopriva potiče cirkulaciju vlasišta te regulira lučenje sebuma.
PEXELS

  • 500 grama svježih listova koprive
  • 1 l vrele vode
  • 200 ml ricinusovog ulja

Priprema

Svježe listove koprive prelijte vrelom vodom pa pustite da odstoji pola sata. Sve dobro ocijedite pa u iscjeđenu tekućinu dodajte 200 ml ricinusovog ulja i ulijte u bočicu. Prije upotrebe, bočicu dobro promućkajte, a masku trljajte u kosu barem tri puta tjedno.

Šamponi bez sulfata

Sulfati se odavno smatraju štetnim sastojkom mnogih higijenskih proizvoda, zbog čega danas postoji mnoštvo šampona u kojima je taj sastojak izuzet. Sulfati mogu izazvati iritacije na koži, a isto tako i štetiti strukturi vaše kose. Ako imate problema s ispadanjem kose, radije birajte što prirodnije šampone na kojima je naznačeno da ne sadrže sulfate i parabene.

Jaja i kosa

Kao bogat izvor selena, joda, cinka i proteina, jaja sadrže sve hranjive sastojke koji potiču rast kose. Kako bi napravili masku, potreban vam je samo bjelanjak i malo maslinovog ulja.

image
Kao bogat izvor selena, joda, cinka i proteina, jaja sadrže sve hranjive sastojke koji potiču rast kose.
PEXELS

Priprema

Pomiješajte bjelanjak i čajnu žličicu maslinovog ulja do kada ne dobijete kompaktnu smjesu. Nanesite ju na cijelo tjeme i ostavite da djeluje 15-ak minuta pa ju isperite mlakom vodom i blagim šamponom. Za bolje i brže rezultate, kosu tretirajte dva puta tjedno.

Ovisno o uzroku ispadanja vaše kose, pomoći vam mogu i sljedeći savjeti:

  • Dnevno unosite dovoljnu količinu vode - svakodnevno od 1.5 l do 2 l
  • Smanjite stres koliko možete, pronađite najbolju tehniku opuštanja koja na vas djeluje
  • Ojačajte kosu dodacima prehrani koji sadrže biotin i vitamin B, a osim kose će vam ojačati i nokte!

Ne pomognu li vam ovi savjeti nakon nekog vremena, potražite pomoć stručnjaka.

Linker
14. travanj 2024 07:23