Kućni spa

Kosa nakon ljeta treba posebnu pažnju: Počastite je uljnim tretmanima!

Kozmetička ulja, koja glatko klize po koži i kosi, a potom se dobro upijaju i uz to fino mirišu, najpotrebnija su upravo u ovo doba godine, nakon izlaganja suncu i morskoj soli.

Cijelo ljeto tiktokerice objavljuju videa na kojima pokazuju svoje dugu, lijepu i dobro nauljenu kosu - generacija Z otkrila je "hair-oiling" kao tretman koji istodobno njeguje i stilizira. No, ono što je danas vrući trend na društvenim mrežama, pogotovo na Tik Toku na kojem djevojke dijele svoja iskustva o raznim vrstama ulja, zapravo je 5000 godina stari ritual koji svoje temelje ima u ayurvedi.

U tradicionalnoj indijskoj medicini ulja se umasiravaju u vlasište, ali ne samo zbog revitalizacije kože i vlasi - nego i zbog blagotvornog djelovanja na cijelo tijelo. Jer, prema ayurvedskom učenju, ljudsko tijelo je stablo postavljeno naopako - glava je poput korijena koji treba "zalijevati" uljem za opću dobrobit, a onaj tko to redovno prakticira, nema problema s glavoboljama, opadanjem kose, spavanjem, a ni starenjem kože.

image

U svojim video tutorialima, model Irina Shayk često preporučuje njegu uljima.

ALO/CHRIS COLLS/MEGA/THE MEGA

Poklonice suvremenog wellnessa vole prirodna, ali ipak kozmetički dotjerana ulja - koja glatko klize po koži i kosi, divno mirišu i dobro se upijaju. Osobito su popularna u ovo doba godine, nakon što su kosa i kože pretrpjele stanovita oštećenja uslijed izlaganja UV zrakama, soli i vjetru, pa im uljni tretmani nadoknađuju izgubljeno.

Najcjenjenija su hladno prešana biljna ulja, u kojima su sačuvani svi vrijedni sastojci - jednostavne i složene nezasićene masne kiseline, vitamini, lecitin, flavonoidi, ali i mirisi - a u gotovim proizvodima za njegu obično su kombinacije više biljnih vrsta.

Zgodna je priča o nastanku legendarnog L‘Huile de Leonor Greyl (koje se prije zvalo L‘Huile de Palme). Početkom 70-ih je bračni par Leonor i Jean-Marie Greyl bio na odmoru na Francuskim Antilima, na kojima ih je zadesilo gadno nevrijeme. Gledajući kako krupne i guste kapi kiše ostaju na površini palminog lišća, Jean-Marie je shvatio da to tropsko stablo ima iznimnu zaštitnu snagu - pa je iskoristio palmino ulje u proizvodu za njegu kose, i to tako da je ono stvaralo zaštitni film oko vlasi.

image

BIOLOGIQUE RECHERCHE Huile Bénéfique je višenamjenski proizvod prilagođen potrebama kose, ali i kože lica i tijela: dio aktivnih sastojaka djeluje na obnovu lipida, dio ima antioksidativno djelovanje, a ekstrakt mrkve i rajčice čuva preplanuli ten, 583 kn

BIOLOGIQUE RECHERCHE
image

PHILIP B. CBD Scalp + Body Oil smirujuće je ulje za vlasište i kožu tijela. Sadrži ekstrakt industrijske konoplje koji ima protuupalno djelovanje, a po nekim istraživanjima - blagotvorno djeluje na ekceme i psorijazu, 395 kn

PHILIP B.

Godinama je to bio jedan od najpopularnijih preparata za njegu kose i kože na plaži, ali i u frizerskim salonima prije bojenja - a palmino ulje je 2013. uklonjeno iz formule te su ga zamijenili mongongo i kokosovo ulje.

Nećete pogriješiti ako masažu kose i vlasišta nastavite na licu, odnosno tijelu - ulja poboljšavaju teksturu kože, podupiru prirodne mehanizme obnove, a kako mogu prodrijeti u dublje slojeve kože i ondje pohraniti veće količine vlage, imaju i hidratantna svojstva. Pritom - nanesite ih na još vlažnu kožu nakon tuširanja, efekt će biti još bolji!

image

LEONOR GREYL Huile Apaisante umirujuća je njega za osjetljivo vlasište sa 100 % prirodnom formulom, 243 kn

LEONOR GREYL
image

LEONOR GREYL Već 50 godina je L‘Huile de Leonor Greyl (274 kn) nezaobilazan tretman za rasplitanje, omekšavanje i obnovu kose, a pruža zaštitu i prije bojenja ili feniranja.

LEONOR GREYL
Linker
19. travanj 2024 20:24