Fantastična četvorka

Kožu hranimo i iznutra, a ove joj namirnice daju čvrstoću i sjaj

Naša crijeva i koža u stalnoj su komunikaciji. Ako crijeva ne dobiju sve potrebne hranjive tvari, to će se vrlo brzo odraziti na tenu.

Ono smo što jedemo, kaže popularna mudrost, pa ako nam se njena poruka baš i ne sviđa, moramo se složiti barem s činjenicom da se ono što jedemo snažno manifestira na našoj koži. Štoviše, crijeva i koža u stalnoj su i prisnoj komunikaciji, pa ako u crijeva ne stignu sve potrebne hranjive tvari, to će se vrlo brzo odraziti na tenu. Temelj je prehrane poželjne za kožu konzumacija raznovrsnih namirnica (pretežno biljnog porijekla) bogatih hranjivim tvarima i antioksidansima, a među njima se izdvajaju i neke superzvijezde.

image

Što je u čokoladi više kakaa, to je i više antioksidansa

PEXELS

Tamna čokolada

Dobra vijest za ljubitelje čokolade: vaša omiljena slastica odlična je za kožu! Čokolada, naime, sadrži flavonoide, biljne spojeve koji djeluju antioksidativno te pomažu neutralizirati slobodne radikale i boriti se protiv oksidativnog stresa, a to se posebno odnosi na tamnu i sirovu (dobiva se od neprženih zrna kakaa) čokoladu. Jedno je južnokorejsko istraživanje pokazalo kako je kod žena koje su tijekom 24 tjedna uzimale flavonoide iz kakaa kao dodatak prehrani bila ublažena naboranost lica, a elastičnost kože se poboljšala.

Tamna čokolada zdraviji je izbor od mliječne i bijele; što je tamnija to će imati veći udio kakaa, time i antioksidansa, a manje šećera. Već će i čokolada sa 70 posto kakaa pružiti veću količinu flavonoida, a razuman izbor bila bi ona s 80 posto, kažu nutricionisti.

image

Zeleni čaj pomaže zaštititi kožu od preuranjenog starenja

UNSPLASH

Zeleni čaj

Šalica zelenog čaja pravo je vrelo polifenola, za čovjeka višestruko korisnih biljnih spojeva, poglavito katehina EGCG (epigalokatehin galat) čija su protuupalna i antioksidativna svojstva i znanstveno potvrđena. Pokazalo se da pijenje zelenog čaja može pomoći u zaštiti kože od oksidativnog stresa i od UV zračenja, a oba ova faktora, poznato je, pridonose ubrzanom starenju kože.

image

Plava riba je najbolji prehrambeni izvor omega-3 masnih kiselina

PEXELS

Masna riba

Među namirnicama životinjskog porijekla posebno korisnima za dobro zdravlje kože ističe se masna riba. Bogat je izvor omega-3 masnih kiselina, konkretno EPA i DHA, koje su moćni antioksidansi. Svojim djelovanjem, pored toga, održavaju kožu gipkom i hidriranom te pomažu očuvanju zdravlja kožne barijere, zaštitnog sloja koji sprečava gubitak vode iz kože i odbija vanjske napadače. Najbolji prirodni izvori su divlji losos, skuša, tuna, srdela..., a tjedno bi trebalo pojesti barem dvije porcije masne ribe. Korisna može biti i suplementacija omega-3 masnih kiselina, a prije uzimanja svakako se konzultirajte s liječnikom.

image

Koža voli orašaste plodove iz više razloga

PEXELS

Orašasti plodovi

Orašasto voće je također izvor zdravih masnih kiselina dobrih za kožu. Primjerice, orasi sadrže omega-3 masnu kiselinu ALA koja se u tijelu pretvara u oblike EPA i DHA, kakvi postoje u masnoj ribi. No, taj proces pretvorbe prilično je ograničen, pa se ne treba oslanjati samo na jedan izvor zdravih masnih kiselina. Sadrže ih, primjerice, i mahunarke, lanene i konopljine sjemenke, tofu, grahorice, špinat... Koža voli orahe i zbog elagitanina, spojeva koji imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje.

Linker
20. travanj 2024 14:27