Getty Images for Bottega Veneta
NAPOKON POTVRĐENO

Joga za lice tajna je savršenog izgleda bez botoksa

U beskrajnoj potrazi za vječnom mladosti svako toliko se na tržištu nađe novi proizvod koji jamči pomlađivanje lica, a zapravo je tajna vrlo jednostavna i besplatna - zahtijeva samo malo truda.

Iako se već godinama preporučuju vježbe za lice kao anti-age tajna koja je svima dostupna, sada iza tih tvrdnji stoji i istraživanje koje je objavljeno u časopisu JAMA Dermatology. Glavni istraživač Murad Alam odlučio je provjeriti mogu li određene vježbe pomoći usporiti pojavu znakova starosti i nakon manje od pola godine došao do zaključka kako je razlika itekako vidljiva.

- S godinama kože postaje sve tanja, jednako kao i mišići ispod nje. Ideja koja stoji iza tih vježbi jest da s njima možete spriječiti stanjivanje mišića. Radi se o vježbama izdržljivosti koje, jednako kao i sve vježbe snage, učvršćuju kožu i smanjuju vidljivost bora - izjavio je Alam i dodao kako su nakon njihovog istraživanja žene izgledale tri godine mlađe.

Kako bi testirali teoriju, istraživači su okupili 27 žena između 40 i 65 godina koje su osam tjedana radile vježbe za lice - slanje poljupca, imitiranje začuđenog lica i imitiranje "ribe" samo su neke od njih. Vježbale su svaki dan po pola sata, a nakon toga su vježbe prorijedile na svaki drugi dan. Nakon 20 tjedana istraživači su usporedili njihove fotografije prije i poslije "joge za lice" i zaključili kako sve izgledaju mlađe u prosjeku za tri godine.

Vježbe za lice nisu nikakva novost: već godinama su u ponudi različiti programi u kojima se tvrdi da se masažom lica mogu smanjiti vidljivi znakovi starenja, ali sada kada i znanost stoji iza tih tvrdnji je mnogima još zanimljivije. Najbolje od svega – besplatno je, odnosno zahtijeva samo malo vašeg angažmana.

Linker
20. travanj 2024 14:10