Profimedia, Panthermedia
ŠTO, KAKO I KADA

Kemijski VS mehanički: Koji piling treba odabrati?

Svaki ima svoje pristalice i svoj ritam korištenja - bitno je da budu dio redovite njege jer je koža nakon pilinga kao nova.

Posve je neupitno da je piling koristan dio njege lica, samo je bitno odrediti kojom vrstom preparata ga izvoditi i - kada. Što se vremena tiče, najbolje je to raditi u ritmu koji nameće koža - suhoj treba rjeđe, a masnoj češće - a ako već ne postoji redovita navika, ten će jasno dati do znanja da je “pet do dvanaest” promjenom boje, teksture i gubitkom sjaja. To znači da su na površini kože nakupljene mrtve stanice, koje otežavaju redovitu obnovu zdravih, a u kombinaciji s masnoćom koja se prirodno stvara, mogu začepiti pore i uzrokovati nastanak akni. Sad dolazimo do dvojbe - mehanički ili kemijski?

Većina žena sklonija je mehaničkom pilingiranju jer se čini jednostavnije ukloniti mrtve stanice preparatima koji sadrže sitno mljeveni prah prirodnog porijekla (poput mljevenih koštica marelice). Bitno je da te čestice budu dovoljno velike da postignu efekt, a opet dovoljno fino mljevene da ne uzrokuju prevelika oštećenja i iritacije. Upravo su mikrooštećenja do kojih dolazi tijekom eksfolijacije ključni faktor - jer potiču stvaranje novih stanica kože, a rezultat je mekši, ljepši i ujednačeniji ten.

Face Scrub piling s velikim česticama, 209 kn ECOOKING

Smooth Sugars Clearing Scrub piling s košticama kivija, 64,90 kn L’OREAL

The Replenishing Oil Exfoliator piling za lice 905 kn LA MER

Pure Active Uprooting Scrub piling protiv mitesera, 30 kn GARNIER

Remedies Rose Facial Polish piling s ružom 189 kn NEAL’S YAR REMEDIES

Kemijski pilinzi, pak, svoju snagu temelje ne kiselinama, takozvanim AHA (dobivaju se iz prirodnih tvari poput šećerne trske, citrusa i mlijeka) i BHA (salicilna kiselina), koje naprosto tope veze između novih i starih stanica - potonje se nakon nekoliko minuta samo isperu s lica.

- Kemijski pilinzi su neizostavni u antiaging postupcima, u liječenju akni i rozaceje, korekcijskih ožiljaka i hiperpigmentacija... Ali njima se također koža potiče na hidrataciju i stvaranje kolagena u papilarnom dermisu - kaže dermatologinja Elvira Lazić Mosler. Kemijski pilinzi se uglavnom poistovjećuju s profesionalnim izvedbama u salonima - gdje se doduše jedino izvode dubinski tretmani, koji rješavaju ozbiljnije probleme i zahtijevaju dulji oporavak - no postoje i kućne varijante.

Beauty Kiseline 
Model Petra Orec 
Dermacare, Zagreb
Fotograf Matej Dokic 131118
Matej Dokić
Kemijski piling stoji na licu samo nekoliko 1 minuta

Beauty Kiseline 
Model Petra Orec 
Dermacare, Zagreb
Fotograf Matej Dokic 131118
Matej Dokić
Obično se odstranjuje ispiranjem hladnom ili mlakom vodom

Beauty Kiseline 
Model Petra Orec 
Dermacare, Zagreb
Fotograf Matej Dokic 131118
Matej Dokić
Nakon pilinga koža je bolje pripremljena za prihvat aktivnih sastojaka iz drugih kozmetičkih proizvoda

Najnoviji, ujedno najsnažniji kućni kemijski piling, nedavno je stigao iz laboratorija američke dermokozmetike Dermalogica. Za Rapid Power Peel moglo bi se reći da je “prozračan” iako također sadrži kiseline, no one su pažljivo izbalansirane s biljnim enzimima te hidratantnim i umirujućim sastojcima. Stoga se može koristiti cijele godine (a ne samo zimi), i to jednom tjedno. Postoji i profesionalna verzija, Pro Power Peel, koja se sastoji od tri različite otopine za piling - jedna za ujednačavanje tena, druga za ublažavanje bora i hiperpigmentacija, a treća uravnotežuje lučenje sebuma i djeluje protuupalno.

Rapid Reveal Peel kućni piling od mješavine AHA, mliječne kiseline i fermentiranih biljnih enzima 620 kn DERMALOGICA

Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant za lagani piling svih tipova kože, 260 kn PAULA’S CHOICE

Rose Drop Night Peeling Concentrate noćni eksfolijant za revitalizaciju kože, 839 kn LANCOME

Cleanology Enzyme Peeling za suhu i osjetljivu kožu s papainom, 155 kn DR. IRENA ERIS

 018
Recherche P50 kultni losion za eksfolijaciju, hidrataciju i balans kože, 385 kn BIOLOGIQUE

Lumion noćni eksfolijant s AHA i PHA kiselinama 189 kn SKINTEGRA

AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution 10 minutna piling maska, 70 kn THE ORDINARY

Teško je odrediti koliko često koristiti kućne pilinge, no stručnjaci se slažu kako je najbolje osluškivati kožu; mehaničke pilinge možete raditi jednom do dvaput tjedno, dok je neke kemijske moguće koristiti i na dnevnoj bazi, ovisno o postotku kiseline koji sadrže. Pilinzi su doista ključan dio njege kože, jer bez njih možete završiti u krugu nedovoljno nahranjene, nedovoljno sjajne i nedovoljno njegovane kože. Prekinite taj ciklus već danas.

DOBRO JE ZNATI

• Pogrešna je pretpostavka da piling treba samo masnoj koži - jer se na površini svake kože nakupljaju nečistoće i mrtve stanice.

• AHA kiseline u kemijskom pilingu uklanjaju površinski sloj mrtvih stanica, dok BHA kiseline prodiru u dublje slojeve kože te djeluju protuupalno.

Linker
14. travanj 2024 20:29