Niste jedini

Najčešći problem kod čestog nošenja maske možemo spriječiti u četiri laka koraka

Sve se više ljudi vraća na radna mjesta u tvrtke, stoga maskice moraju nositi i u javnom prijevozu te punih osam sati, a sve to ostavlja trag na nježnoj koži lica zbog čega je potrebno ‘pojačati‘ njegu.

Jeste li i vi među onima koji zbog dugotrajnog nošenja zaštitne maske primjećuju neželjene promjene na koži lica? Ako već godinama niste imali problema s prištićima, a otkako je zavladala pandemija, nakon dugotrajnog nošenja maske, na tom dijelu lica primjećujete bubuljice - nije teško zaključiti kako je potrebno mijenjati beauty rutinu i više se posvetiti njezi kritičnog područja.

Kako nam je zaštita zdravlja ipak bitnija od estetike, nošenje maske u zatvorenim prostorima je još uvijek neophodno, no kako bismo izbjegli ovaj učestali problem, treba znati načine kako umanjiti neželjene posljedice.

image

Svakih četiri sata napravite pauzu i skinite masku na 15 minuta

SHUTTERSTOCK

Pravilno tretiranje maske

Bilo da nosite jednokratne, specijalne FFP ili platnene maske, problem se može javiti ako jednu te istu nosimo predugo. Uvijek je dobro naglasiti činjenicu da su jednokratne maske - jednokratne, i da bismo ih trebali baciti nakon uporabe, a ne nositi ih i po nekoliko dana, isto kao i da bismo platnene maske nakon svakog nošenja trebali oprati.

Ponekad situacija zahtijeva da masku koju nosimo satima - stavimo na lice, zatim skinemo, pa opet stavimo na lice - i tako nekoliko puta. U tim slučajevima treba dobro paziti na to da su nam ruke čiste te da masku ne odlažemo na prljave podloge. Praktično rješenje je i vezica za masku, nalik onima za naočale, koja nam omogućuje da s minimalno diranja masku skinemo i ne moramo odlagati na stol, u torbu, vrećice, nego nam jednostavno visi oko vrata - dok je opet ne vratimo na lice.

Kondenzacija vlage iz daha može stvoriti neugodan osjećaj "mokre brade", stoga se potrudite koliko god je to moguće da pri njezinu skidanju imate čiste ruke. Neke preporuke kažu i da bi s nošenjem maske bilo dobro napraviti pauzu od 15 minuta svaka četiri sata. Ako vam posao zahtjeva stalno nošenja maske, bilo bi dobro i da svakom prilikom nošenu masku zamijenite novom.

image

Ako se odjednom borite s prištićima, možda je baš u ovome problem

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Kako razlikovati suhu od dehidrirane kože? Stali smo na kraj ovoj vječnoj dilemi

Posebna njega kože

Koža lica na tijelu je najizloženija vanjskim utjecajima, a također je i najvidljivija, te se svaka neželjena promjena teško može sakriti. Zbog toga posežemo za šminkom kako bismo prekrili nedostatke. A možda pretjerujemo i s njegom u vidu preteških hranjivih krema, koje nam zatim začepljuju pore. U situaciji kada duže vrijeme pola lica prekrivamo maskom možemo dodatno iziritirati osjetljivu kožu. Stoga je potrebno prilagoditi njegu kako bismo koži olakšali i smanjili njene burne reakcije.

image

Sve dok nosite zaštitnu masku na licu, trudit se izbjegavati tešku šminku i ispravno njegovati kožu

SHUTTERSTOCK

Nježno pranje i hidratacija

Čistite i hidratizirajte lice na dnevnoj bazi. Blaga njega može spriječiti probleme kože. Pri pranju lica koristite blage preparate, bez dodatnih mirisa i nepotrebnih iritansa.

Suha koža nerijetko burno reagira na nošenje maske, a dobro je znati da to stanje možemo olakšati ako nanosimo hidratantnu kremu koja će umanjiti suhoću. Nanesite hidratantnu kremu i prije i nakon nošenja maske. Ako,pak, imate masniju kožu, birajte preparate koji neće ostaviti masne tragove i začepiti pore.

Usnice su posebno osjetljive, a prve su "na udaru" maske, stoga češće nanosite zaštitni balzam.

image

Osim što treba voditi brigu o njezi kože, treba je i dovoljno hidratizirati

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Ovi trikovi pomažu ako se borite s masnom kosom, a evo i kako izbjeći najveću zamku

Oprezno sa šminkom

Idealno bi bilo da potpuno preskočite nanošenje make upa, ako nosite masku. Ispod zaštitne tkanine šminka će vrlo vjerojatno začepiti pore što dovodi do neželjenih prištića.

Ako ipak ne možete izbjeći barem minimalnu šminku, koristite lagane proizvodi koji ne začešljavaju pore. Neki od sastojaka u takvoj kozmetici su glicerin, hijaluronska kiselina, vazelin, dimetikon, ceramidi. Također, koristite što lakše pudere, odnosno tonirane kreme, koji će dopustiti koži da diše.

Iako je primamljivo isprobavanje novih proizvoda, pokušajte izbjeći one koji vam nisu poznati, a mogli bi svojim sastojcima iritirati vašu kožu.

Linker
12. travanj 2024 22:50