Matea Smolčić Senčar
život bez štetnih kemikalija

Petra Kurtela isprobala je 'teretanu' za lice i otkrila nam svoje dojmove

Više je razloga zašto su ‘teretane’ za lice postale hit, a glumica Petra Kurtela otkriva svoje: vježbanje, masaže i aparatne metode stimulacije mišića zatežu kožu poput liftinga, a pritom nema boli i nelagode kao kod invazivnih tretmana.

Kad je manekenka Josipa Kusić u Zagrebu otvorila prvu “teretanu” za lice, Face Workout, zavladala je pomama za tretmanima nakon kojih žene izlaze iz salona pomlađene, svježe i blistave, a takav izgled zadržavaju još danima. Efekt “novog” lica postiže se bez ikakvih invazivnih postupaka, dakle, bez crvenila, boli i nelagode - i bez potrebe za oporavkom. Proces počinje polusatnim “zagrijavanjem” - povlačenjem, guranjem, tiskanjem i drugim masažnim pokretima kojima se potiče prokrvljenost tkiva i stvaranje kolagena u koži. Potom se lice “skulpturira” elektrostimulatorom mišića EMS Face Workout Pro, te se tretira uređajem Jet Peel - supermodernim multipraktikom kojim se, ovisno o potrebama i stanju kože, može napraviti limfna drenaža, piling, “infuzija” revitalizirajućim sastojcima, poput vitamina, minerala, hijalurona...

Koža se prožima njegujućim preparatima u obliku mikrokapljica što se “upuhuju” mlaznicom, brzinom od 720 kilometara na sat, kako tvrdi proizvođač uređaja. Na taj način preparati dubinski prodiru u kožu te lice trenutačno “živne”.

Matea Smolčić Senčar

- Od samog početka tretmana lice se mijenja naočigled. Čim mi je Josipa završila jednu polovicu lica, kad sam se pogledala u ogledalo, razlika je bila jasno vidljiva, kao da sam bila na liftingu. U sljedećih nekoliko dana, kad god bih se našla pred ogledalom, iznenadila bih se koliko mi se lice promijenilo nabolje - kaže glumica Petra Kurtela (36), kojoj se Face Workout pokazao idealnim u užurbanoj svakidašnjici, dok balansira između brige o dvogodišnjem sinu Relji i tri kazališna angažmana - hit-komedije “Who the fu*k is Biba?” produkcijske kuće B GLAD, “Trnoružice” u Kazalištu Trešnja i “Zvižduka s Bukovca” u Kazalištu Žar ptica.

Matea Smolčić Senčar

- Ovakve neinvazivne metode uklapaju se u moju filozofiju življenja bez štetnih kemikalija. Za njegu, pranje rublja i čišćenje doma koristim samo proizvode od prirodnih sastojaka. Često sama izrađujem kozmetiku od baznih i eteričnih ulja, točno prilagođenu potrebama moje kože - dodaje glumica. I tretmani Face Workout potpuno su personalizirani. Nude se u “beauty meniju” koji se prilagođava svakome posebno, u rasponu cijena od 250 do 950 kuna. Josipa Kusić kaže da je ih je otkrila dok je živjela i radila u Londonu kao model.

Matea Smolčić Senčar

- Zbog brojnih snimanja koža mi je postala umorna i problematična. Preporučili su mi da isprobam Face Workout, koji me oduševio jer mi je trenutačno popravio ten. Otad ga stalno koristim - kaže 30-godišnja bivša Miss Hrvatske čiji je izgled “hodajuća reklama” za njezin studio ljepote. Upravo priprema vlastitu liniju seruma kako bi dodatno unaprijedila aparativne tehnike.

U Londonu je inače i jedan od vodećih centara za treniranje lica, Eva Fraser Facial Fitness. Osnovala ga je 1990. danas 90-godišnja Eva Frasier, jedna od svjetskih pionirki u vježbama za lice, među kojima je i Zagrepčanka Seka Zebić (70), autorica legendarnog programa “Gimnastika lica - facijalni trening”.

Dok su prije tri desetljeća malobrojni znali da se i mišići lica mogu trenirati, danas je to jedan od najvećih trendova prirodne ljepote. Vježbe za lice prerasle su u “face yogu” i mnoge ih žene prakticiraju kod kuće, uključujući i Meghan, vojvotkinju od Sussexa. Trenerica vježbi za lice je i Jelena Orešković Atabeyki, bivša manekenka koja živi i radi u Parizu, a vježbe prikazuje i u emisiji Aktivna Hrvatska na Sportskoj TV.

- Prošla sam četrdesetu, a anti-age tretmani mi nisu potrebni. Važna je samo dosljednost: za vidljive rezultate treba vježbati svakodnevno - preporučuje Jelena. Razlog više za vježbanje novo je istraživanje što su ga zajednički proveli znanstvenici iz Zagreba, Splita i Beča ustanovivši da zbog hormonskih promjena koštano-mišićna struktura lica kod žena između 50. i 60. godine stari znatno brže nego kod muškaraca iste dobi.

UNUTARNJA MASAŽA LICA

Damira Raković, vlasnica Holističkog beauty studija AyA iz Rijeke, jedina u Hrvatskoj provodi Sculptural Face Lifting, koji je osmislio čuveni izraelski ‘majstor za lice’ Yakov Gershkovich. Lice se ručno masira, kako s vanjske strane tako i s unutarnje, kroz usnu šupljinu (intraoralnom, odnosno, bukalnom masažom unutarnje strane obraza, koja se izvodi u sterilnim rukavicama). Na taj način dubinski se potiče prokrvljenost i stimuliraju mišići kako bi potkožno tkivo i koža postali zategnutiji i gipkiji. Izravna posljedica toga su - ublažene bore, podočnjaci i podbuhlost, svježiji i blistaviji ten te ‘otvoreniji’ izraz lica. Tretman od 60 minuta stoji 600 kuna, a 90-minutni s njegom lica 700 kn.

Unutarnja masaža lica

NJEGUJUĆI TRANSFORMERI

Načela treninga lica primjenjuju se i u njezi. Među najvažnijim sastojcima ‘transformativne’ kozmetike je hijaluronska kiselina jer održava svježinu i punoću kože, a ujedno pridonosi njezinu umrežavanju - izgradnji i povezivanju kolagena i elastina, koji su ključni za čvrstoću i gipkost. Efekt umrežavanja pospješuje se biotehnologijom kojom se dobivaju kozmetičke inačice peptida, prirodnih spojeva koji kožnim i mišićnim stanicama daju snagu i energiju. Pritom se stanice dodatno ‘razbuđuju’ biljnim esencijama kako bi bile dugovječnije i otpornije. Primjerice, ekstrakti badema i graška zatežu kožu, a ekstrakt sjemenki lana ju učvršćuje.

NIVEA Hyaluron Cellular Filler + Elasticity-Reshape noćna krema osnažuje kožu i smanjuje bore, 129,90 kn; DECLÉOR Green Mandarin noćni balzam s uljem zelene mandarine za blistav ten, 346 kn; LANCÔME Rénergie Multi-Lift Ultra učvršćujuća krema s ekstraktom lana koji aktivira kožne stanice, 698 kn

LA PRAIRIE Skin Caviar Eye Lift dvostruki serum na bazi kavijara zateže i ‘otvara’ područje oko očiju, 3440 kn; EISENBERG lifting-serum s ekstraktima kestena i sladića, 629 kn; CLARINS Plant Gold uljna emulzija s revitalizirajućim biljnim esencijama, 515 kn; BIOTHERM Life Plankton Elixir s visokom koncentracijom planktona obećava potpuni preobražaj u roku od tjedan dana, 540 kn

DR. BRANDT Neck Sculpting krema za oblikovanje vrata, u kompletu s gua sha masažerom od ružičastog kvarca, 899 kn; L’ORÉAL Revitalift Filler set ampula za sedmodnevnu obnovu volumena lica, 119,90 kn; CLINIQUE Smart Clinical MD krema za preoblikovanje lica, s neuropeptidima koji ubrzavaju obnovu kože, 730 kn

Linker
20. travanj 2024 14:35