Unsplash
Za lijepu i zdravu kožu

Sve tajne antioksidansa: Gdje ih nalazimo i kako mogu pomoći vašoj koži

Antioksidansi - riječ na koju ste sigurno naletjeli više puta u životu, bilo da ste proučavali sastav kozmetike ili tražili što vam sve treba za detox smoothie. Iako se spominju na sve strane i konzumiramo ih svakodnevno, mnogi od nas još uvijek ne znaju na što se zapravo odnose.

Radi se o molekulama koje su glavni neprijatelji slobodnih radikala, odnosno kemijskih spojeva velike reaktivnosti koji se u organizmu stvaraju svakodnevno te uzrokuju oštećenja, narušavaju zdravlje i ubrzavaju starenje. Dakle, antioksidansi oslabljuju i deaktiviraju slobodne radikale, stoga je vrlo važno da ih unosimo i putem hrane, ali i putem specijalizirane kozmetike.

Tri velikana među antioksidansima

Najpoznatiji antioksidansi su svakako vitamin C, E i A koji se masovno koriste u kozmetici. Vitamin C može se naći u raznom voću i povrću te je važan za sintezu kolagena, proteina koji je zaslužan za elastičnost kože i očuvanje zglobova i kostiju. Njegova se proizvodnja smanjuje s godinama, a posljedica je nastanak bora.

Ako vam je koža izgubila sjaj ili su se pojavile hiperpigmentacijske mrlje, u rutinu njege lica svakako uvrstite serum sa stabilnim vitaminom C. Ovaj vitamin dat će koži svježinu, poboljšati joj strukturu i posvijetliti tamne mrlje.

Vitamin E je pravi mali multitasker

Još jedan važan antioksidans je vitamin E, također prisutan u raznim losionima, kremama i serumima. Osim što štitu kožu od loših slobodnih radikala, zadržava vlagu pa je posebno dobar za osobe sa suhom i perutavom kožom. Kako biste pojačali njegov učinak, možete ga konzumirati i putem kapsula, no prije se konzultirajte s liječnikom kako ne biste premašili potrebnu dozu.

Ulje vitamina E može se koristiti i kao noćni tretman za lice ako ga pomiješate s nekim drugim uljem poput bademovog ili maslinovog jer je samo za sebe gusto i ljepljivo. Još jedna njegova prednost je ta što ublažava štetu uzrokovanu UV zračenjem prilikom izlaganja suncu te može ublažiti, odnosno izblijediti strije.

Anti-age čudotvorac

Vitamin A, poznatiji pod nazivom retinol, moćan je antioksidans koji se obično koristi u tretmanima protiv bora ili akni. S pravom ga zovu anti-age čudotvorcem jer daje prilično brze rezultate te može biti učinkovitiji čak i od salicilne kiseline. Kako? Retinol radi svojevrsni piling gornjih slojeva stanica te tako uklanja i mrlje od akni.

No, preporučuje ga se koristiti s oprezom ako niste navikli na njega jer na osjetljivoj koži može izazvati nepoželjne reakcije. Ako ste tek početnica u korištenju retinola, za početak probajte serum s manjim postotkom ovog antioksidansa, čisto da vidite kako će vaša koža reagirati. Također, ne koristite ga u kombinaciji s AHA kiselinama (npr. nakon maske s glikolnom kiselinom) jer može biti preagresivan.

Unsplash

Valja spomenuti i ostale antioksidanse koji u kombinaciji s gornjim moćnicima djeluju još jače na kožne probleme, a to su resveratrol i ferulična kiselina. Potonja se često može naći u serumima s vitaminom C i E jer ih pomaže stabilizirati te povećava njihovu učinkovitost u borbi protiv bora, oksidacijskog oštećenja kože i smeđih mrlja, baš kao i resveratrol koji se prirodno nalazi u koži crnog grožđa, bobičastim i orašastim plodovima.

Linker
16. travanj 2024 15:26