Profimedia, Balawa Pics
Njega poslije ljeta

Top savjeti doktorice za njegu poslije sunca: Iz tijesne kože se - može

Lijepo osunčana put ima i mračnu stranu - isušenost, perutanje, grubost i zategnutost - pa su licu i tijelu prijeko potrebni preparati na bazi biljnih ulja, antioksidansa i molekula hijaluronske kiseline.
Dermatovenerologinja Ljiljana Škrinjar otkrila je 7 zlata vrijednih savjeta:

1 Ljeti koža gubi vlagu zbog vrućeg i suhog zraka, sunca i vjetra te soli koja se na koži zadržava nakon kupanja u moru ili klora iz bazena. Posebno je ugrožena suha i osjetljiva koža, no i ostali tipovi pate na ekstremnim vrućinama.

2 Temelj kvalitetne njege je optimalna hidratacija. Ljeti taj učinak imaju kreme i losioni s UVA i UVB filtrima te antioksidansima koji stimuliraju obnavljanje kože. Zbog ekstremnih uvjeta ovog ljeta i visokog UV indeksa put je preplanula, ali je koža suha, perutava, a mjestimično i izrazito gruba te zateže kao da je ‘broj manja’. Problem će ublažiti korištenje proizvoda za njegu nakon sunčanja: obiluju antioksidansima i protuupalnim sastojcima koji smiruju nadraženost i pojačano vlaže. Biljna ulja, poput ektra djevičanskog maslinovog, također imaju obnavljajuća svojstva jer, uz ostalo, sadrže prirodne antioksidanse polifenole.

3 Osobama mlađim od 25 godina preporučujem proizvode s glicerinom, ureom te antioksidansima poput C i E vitamina. Oni s mješovitom i masnom kožom neka koriste hidratantne kreme za lice i mlijeka za njegu tijela. Dodatna hidratacija postiže se primjenom termalnih voda, a ako je koža i inače suha te nakon ljeta izrazito perutava, poželjni su balzami za tijelo na bazi biljnih maslaca (shea) ili biljnih ulja (kokosovo, maslinovo i od boražine). Balzami nadoknađuju lipide u epidermi pa stoga i učinak hidratacije traje i do 48 sati.

4 Iznimno kvalitetnu i dugotrajnu hidrataciju omogućuje hijaluronska kiselina, koja se preporučuje osobama nakon 25. godine. Ona zadržava vodu u međustaničnim prostorima epiderme te u dubljim slojevima kože, čime se poboljšava metabolizam stanica i regeneracija svih struktura kože - pa i kolagena.

5 Ako su pojedina područja gruba - leđa, vrat i nadlaktice - preporučuje se jednokratni površinski piling proizvodima s mikrogranulama. Blagim trljanjem koža se oslobađa nakupljenih odumrlih stanica, a ujedno se čiste pore pa je nakon toga glatka i lakše upija sastojke iz krema.

6 Obnavljajuće hidratantne maske mogu biti brzinsko rješenje u vlastitom domu, dok je mezoterapija idealna medicinska tehnika. Educirani će liječnik tom metodom u kožu lica, dekoltea i nadlanica unijeti koktel minerala, vitamina i hijaluronske kiseline te tako u svim slojevima kože postići rehidriranost, bolji tonus te svjež i zdrav izgled uz pliće bore.

7 I napokon - treba paziti na unos namirnica. Sezonsko voće i povrće kao prirodni izvor minerala, vitamina i vode čini čuda našoj koži. Nije slučajno da je unazad nekoliko godina najpoželjniji antioksidans u kozmetici resveratrol - ekstrahiran iz grožđa.

Linker
13. travanj 2024 19:44