iStock
NJEGA PRILAGOĐENA DOBI

Za starenje je najodgovorniji 'ekspozom' - jeste li upoznati s tim terminom?

Malo pomalo, godinu za godinom, na koži postaju vidljivi znakovi starenja: suha koža, blijedi i nejednak ten, gubitak čvrstoće i prve bore, ali oni se ne pojavljuju samo zato jer smo proslavili još jedan rođendan.

Na proces starenja utječu različiti faktori, ali za 80% odgovoran je ekspozom, a ne genetika kako se često smatra. Radi se o znanstvenom konceptu poznatom od 2005. godine, odnosno o kumulativnoj mjeri utjecaja okoliša i povezane biološke reakcije tijekom cijelog života. Ekspozom obuhvaća sve utjecaje iz okoliša, ali i pušenje, prehranu, stres i san.

Pod najvećim utjecajem vanjskih čimbenika, poput UV zraka i zagađenja, ali i unutarnjeg stresa koji prouzrokuju umor, anksioznost ili neujednačena prehrana je koža – zaštitni organ koji je veza između vanjskog i unutarnjeg. Koža svakodnevno trpi velika biološka oštećenja koja se kumuliraju i utječu na njenu mladolikost malo pomalo. Smanjuje se razina hidratacije, barijera kože slabi, a oštećenja uzrokovana oksidacijom se nakupljaju - koža gubi čvrstoću i nastaju bore.

S obzirom da su za starenje najodgovorniji vanjski utjecaji, u usporavanju preranog starenja kože najvažniji su UV filteri koji će spriječiti utjecaj UVA i UVB zraka zbog čega uvijek treba koristiti zaštitnu kremu s faktorom barem 25. Oni moraju biti udruženi sa snažnim antioksidansom, antizagađivačem i aktivnim sastojcima koji imaju sposobnost jačanja i hidratacije kože.

A sve to ima Slow Âge, prva Vichy dnevna njega u kojoj su objedinjeni širok spektar UV filtera, probiotički sastojak bifidus, Vichy mineralizirana termalna voda te antioksidans s ekstraktom korijena bajkalske kapice.

Više o "sporom starenju" čitajte u specijalu "Vichy Slow Age"

Linker
19. travanj 2024 21:54