Ne nasjedajte

Na društvenim mrežama u trendu je umivanje slanom vodom, ali to uopće nije dobra ideja

Najveća je šteta, kaže dr. sc. Željana Bolanča, to što slana voda može narušiti kožnu barijeru, a ona čuva kožu na tri različita načina.

Morska voda može pružati niz dobrobiti za zdravlje, a na temelju nekih od njih društvenim se medijima proširio trend umivanja slanom vodom, uz tvrdnje da ono pomaže u liječenju akni i smanjenju crvenila kože. Istina je da upotreba morske, odnosno slane vode, može pomoći u dubinskom čišćenju pora i uklanjanju viška odumrlih stanica kože i masnoće, budući da je sol fizički eksfolijant; istina je i da koža nakon takvog pilinga može izgledati osvježeno te da minerali iz slane vode, kao što je magnezij, mogu pomoći ublažiti upalu, što može biti korisno, primjerice, kod ekcema.

"Soljenje" je loše

No, unatoč takvim pozitivnim osobinama, dermatolozi ne savjetuju umivanje slanom vodom, jer ona može ekstremno isušiti kožu, a time i pogoršati neka postojeća stanja, posebno na osjetljivoj koži. Redovito "soljenje" kože lošim smatra i dr. sc. Željana Bolanča, spec. dermatovenerologije (Poliklinika Bolanča): "Ljeti je općenito pravilo istuširati se što prije nakon izlaska iz mora, kako bismo uklonili ostatke slane vode s kože, a osobito s kose, jer sol može dovesti do oštećenja kožne barijere, odnosno vlasi. Koža tada s vremenom postaje suha i zategnuta, što je praćeno subjektivnim osjećajem pečenja, ponekad i svrbeža te imamo dojam da nam tada ne odgovara niti jedna krema".

image

Slana voda će uz dulju upotrebu isušiti i masnu kožu

ALENA DARMEL/PEXELS

Štetno za kožnu barijeru

Neki dermatolozi misle da bi slana voda mogla potencijalno pomoći u smanjenju masnoće i akni na masnoj koži i onoj sklonoj aknama, kao i kod stanja kao što su ekcem ili psorijaza, ali uz oprez pri korištenju, jer ne treba puno da njen učinak "pretegne" na drugu stranu i ošteti i nadraži kožu. No, dulje isušivanje štetno je za svaki tip kože. "Vjerojatno će loše posljedice umivanja slanom vodom brže osjetiti osobe sa suhom i osjetljivom kožom nego one s masnim tipom kože, budući da njima isušivanje može kratkotrajno odgovarati. No, dugotrajno isušivanje i kod njih će dovesti do oštećenja kožne barijere. Kožna barijera je iznimno važna, jer nije samo mehanički štit za kožu, nego i kemijski i imunološki. Oštećenje kožne barijere dovodi do niza kožnih bolesti, ali i pogoršanja onih postojećih", upozorava dr. sc. Bolanča.

image

Kožna barijera na udaru je slane vode

TARA WINSTEAD/PEXELS

Sigurnija rješenja

Oni koji zagovaraju ovaj trend, za umivanje mahom koriste kuhinjsku sol otopljenu u vrućoj vodi iz slavine. Takvo je rješenje svima dostupno, no kao što smo vidjeli, za većinu je ljudi, dugoročno za sve, jednostavno preoštro, pa je bolje potražiti sigurnije alternative u drogerijama i ljekarnama. Dostupni su brojni pilinzi, kupke, maske, tonici... koji sadrže morsku vodu, pa mogu pružiti njene dobrobiti bez neželjenih nuspojava. Ipak, pametno je prije upotrebe posavjetovati se s dermatologom, posebno ako imate osjetljivu kožu, kako ne biste učinili više štete nego koristi.

Dr. sc. Bolanča predviđa brzo gašenje ovog trenda: "Vjerujem da moda umivanja u morskoj vodi neće dugo trajati. A ako netko baš želi prati lice u drugačijoj vodi od obične, onda je preporučljivije koristiti termalnu vodu". Termalne vode sadrže različite minerale te, ovisno o sastavu, mogu pomoći u umirivanju, hidrataciji, čišćenju i oporavljanju kože.

Linker
14. travanj 2024 22:26