Matej Dokić
ultrazvuk u misiji pomlađivanja

Novi trendovi u pomlađivanju kože: Moć zvučnog vala

Ultrazvuk je osvojio svijet ženske ljepote pa tako i glumicu Barbaru Vicković - jer njegova sofisticirana tehnologija pomlađuje kožu lica i tijela, ali i uništava bakterije u usnoj šupljini te obnavlja strukturu vlasi.

Osim u medicini (i to najviše u dijagnostici te fizikalnoj terapiji), ultrazvuk je hit i u svijetu ljepote. Ultrazvučni valovi (ljudskom uhu nečujni i oku nevidljivi) pomlađuju lice i tijelo, uklanjaju nečistoće i nepravilnosti na koži te poboljšavaju cirkulaciju. No, ta sofisticirana tehnologija, koja djeluje i površinski i dubinski, nije ugrađena samo u medicinsko-kozmetičke uređaje: prisutna je u haubama i peglama za kosu, jer obnavlja strukturu vlasi, kao i u novim generacijama četkica za zube.

Ultrazvučna energija, naime, uništava bakteriju streptococcus mutans, glavnog krivca za nastanak karijesa i kamenca. Zagrebačka glumica Barbara Vicković (46), majka dvojice sinova, s ultrazvukom se najviše "družila" u trudnoći, a sada njegove blagodati upoznaje kroz anti-aging. S tom se svrhom koristi od 1989., zahvaljujući uvijek inovativnim Nijemcima, ali je do danas, naravno, znatno napredovao. U svijetu, a sve više i u nas, pojavljuju se takozvani HIFU uređaji (High Intensity Focused Ultrasound), čija je zraka moćnija od laserske. Prodire dublje, ne oštećuje kožu, a kako nakon tretmana nije potrebno nanositi antibiotske kreme, koje znaju reagirati na sunce, HIFU se može raditi tijekom cijele godine - pa i u proljeće i ljeto. Pritom je dovoljno napraviti samo jedan do dva tremana godišnje.

Matej Dokić

Matej Dokić

- Nemam vremena često odlaziti na tretmane njege lica i tijela, a opet, zbog poštovanja prema sebi i drugima, ne smijem zanemarivati izgled. Nisam pobornica filera i botoksa i zato sam se prije dvije godine okrenula neagresivnim uređajima za pomlađivanje, koji su nadopuna mojim zdravim životnim navikama kao što su vegetarijanska prehrana, planinaranje, dovoljno sna... Nije lako jer mnogo radim, ali nekako uspijevam - govori glumica zagrebačkog HNK, koja u svom matičnom kazalištu igra u tri predstave, a uskoro kreće i s probama za "Tko pjeva, zlo ne misli".

Blagodati HIFU-a prvi je put osjetila u zagrebačkom Studiju Močinić, gdje tretira sve dijelove lice, a najviše nazolabijalne bore. Ondje koriste ultrazvučni uređaj slovenskog proizvođača Iskra Medical, dok se u zagrebačkom Centru Neoderm služe korejskim aparatom Ultraformer III.

Princip je isti: ultrazvučna zraka visoke frekvencije (od 4 do 10 MHz) ulazi pod kožu i "udara" na točno određenu točku u dermisu bez oštećenja lokalnog tkiva. Zagrijava je i tada dolazi do takozvane neokolageneze, to jest stvaranja novog kolagena te, posljedično, poboljšanja tonusa kože. Pritom ultrazvučna zraka, za razliku od prijašnjih generacija sličnih uređaja, može prodrijeti do samog mišićnog tkiva - 9,5 milimetara ako je riječ o tijelu, a 4,5 mm tretira li se lice. Treba, međutim, izbjegavati područja sa živčanim završecima, ali ako i "pogodi" živac - njegova nadraženost rješava se injekcijama B vitamina.

- Kako bih imala još blistaviji ten - kaže Barbara Vicković - s ultrazvučnom energijom kombiniram i druge tehnologije, što je zapravo poželjno. Ultrazvuk, naime, čini savršenu sinergiju s mikrodermoabrazijom, vakuumom, radiofrekvencijom i krioterapijom. Osim toga, pospješuje ulazak aktivnih sastojaka pod kožu pa mi terapeuti često stave i neku hranjivu masku kao točku na "i".

HIFU

U tretmanu se koriste tri nastavka na "pištolju" - ovisno o debljini kože i dijelu koji se tretira - a temperatura koju HIFU "upucava" u potkožno tkivo je od 65 do 75 stupnjeva Celzija, što je idealno za pokretanje proizvodnje kolagena, o kojem ovisi mladenački izgled kože. Pravi rezultat se, međutim, vidi tek nakon tri mjeseca, jer smisao ovog uređaja nije instant djelovanje. Tretirati se mogu svi dijelovi lica i tijela, što može potrajati i do dva sata, ali je cijeli postupak ugodan i bez nuspojava. O veličini područja ovisi i cijena: najniža je 700 kuna (za čelo i lice), a najviša 15 tisuća kuna - kad se tretira trbuh.

Zdravo peglanje kose

Ravnanje kose peglom često ima i svoju cijenu - lomljenje i pucanje vlasi. Štetu od toplinskog oštećenja ublažit će ultrazvučne pegle, poput Kay Pro Ultrasonic (890 kn), čije visokofrekventne vibracije zatvaraju kutikulu te pružaju optimalnu količinu vlage i hranjivih sastojaka. Prije samog ravnanja na mokru kosu treba nanijeti nekipakung, a energija ultrazvuka omogućit će bolje prodiranje aktivnih elemenata, kao i njihovo dulje zadržavanje u vlasima.

U kombinaciji s radiovalovima

Ultrazvučnom energijom mogu se eliminirati gotovo sve nesavršenosti na tijelu, a među najboljim uređajima za to je Med Contour Multipower. Nasljednik svjetski poznatog Med2Contoura kombinira ultrazvuk i radiofrekvenciju, a ima četiri nastavka: aplikator s dvije ultrazvučne glave za brzo i precizno uklanjanje masnih naslaga i celulita, onaj zazatezanje i učvršćivanje kože, a tu su i sonde za limfnu drenažu te pomlađivanje lica, vrata i dekoltea.

Njegova zraka djeluje na uzroke problema - razbija opnu masnih stanica i vezivna vlakna celulita - a pritom također ne oštećuje okolno tkivo. Za optimalan rezultat poželjno je napraviti najmanje pet tretmana u razmaku od sedam do deset dana. Traju najviše sat i pol, a cijena u zagrebačkoj Poliklinici Milojević im je od 1800 do 7200 kuna, ovisno o tome rade li se pojedinačno ili u paketu.

Piling visoke frekvencije

Ova suptilna i neagresivna metoda idealne je za osobe s osjetljivom, suhom i tankom kožom. Tretman ultrazvučnom špatulom je, naime, blag, bezbolan i višestruko koristan - i izvana, i iznutra. Njome se uklanjaju mrtve stanice i bakterije iz pora (bez iritacije i crvenila) te ublažavaju bore, ožiljci i hiperpigmentacije, a dubinski se stimulira prokrvljenost te proizvodnja kolagena i elastina. Tretman traje oko 15 minuta, a cijena u zagrebačkom kozmetičkom salonu Athena mu je 150 kuna.

Ultrazvučno pranje zubi

Uz klasičnu i električnu četkicu postoji i - ultrazvučna. Patentirala ju je američka tvrtka Megasonex i “terminator” je za zubne bakterije, kojima treba 10-12 sati da se regeneriraju i ponovno počnu stvarati naslaga. Ima između devet i 18 tisuća soničnih pokreta u minuti - uz ultrazvuk od 1,6 MHz - a namijenjena je i djeci i odraslima. U kompletu čija je cijena 1325 kuna nalaze se dvije zamjenske glave, punjač i etui, a tu je i nastavak za ultrazvučno čišćenje jezika. Poželjna je i zubna pasta istog proizvođača, jer sadrži sitni kristal hidroksiapatit (čestice veličine 20-50 nanometara), koji obnavlja caklinu, a inače se nalazi u slini.

Linker
19. travanj 2024 16:41