FOREO Luna mini 3 uređaj za čišćenje lica, s posebnom aplikacijom Glow Boost za blistav ten u samo 30 sekundi, 1249 kn
BEAUTY TRENDOVI

Tržišni bum kozmetičkih brendova sa Sjevera: Stigao nam je N-beauty

Kozmetički brendovi iz nordijske regije, čije su formule pročišćene od problematičnih sastojaka, napravili su veliki tržišni bum - baš kao i njihovi minimalistički parfemi te raskošne ljepotice

Još od zlatnog doba Hollywooda i Šveđanki Grete Garbo, Ingrid Bergman, a poslije i Anite Ekberg, uvriježeno je mišljenje da sjevernjakinje imaju “ono nešto”, da zrače jedinstvenim šarmom te se njihova ljepota može svrstati u posebnu kategoriju. I u današnje vrijeme se prema tom načelu rangiraju slavne žene koje potječu iz nordijskog podneblja. Pritom su Šveđanke i dalje u prvom planu: glumice Alicia Vikander (31), Malin Akerman (41) i Lena Olin (64), pop zvijezde Zara Larsson (21), Tove Lo (32) i Lykke Li (33) te model Elsa Hosk (31).

NEW YORK, NEW YORK - MAY 10: Singer/songwriter Zara Larsson visits the Build Series to discuss her new single 'Don't You Worry Bout Me' and upcoming tour at Build Studio on May 10, 2019 in New York City. (Photo by Gary Gershoff/Getty Images)
Getty Images
Švedska kantautorica Zara Larsson osvaja i svjetsku pop scenu

SEOUL, SOUTH KOREA - OCTOBER 30: Alicia Vikander attends the photocall for 'Louis Vuitton Maison Seoul' opening party on October 30, 2019 in Seoul, South Korea. (Photo by Han Myung-Gu/WireImage)
WireImage
Glumica Alicia Vikander, Šveđanka iz Göteborga, hit je u Hollywoodu

Zanimljivo je da su među njima samo Malin, Zara i Elsa plavuše takozvanog nordijskog tipa (izrazito svijetle kose, očiju i puti), dok su sve ostale - brinete. Ni poznate Dankinje - manekenke Helena Christensen (50), Freja Beha Erichsen (32) i Nina Agdal (27) - ne uklapaju se u mit o skandinavskim lutkastim plavušama. Očito se sjevernjački tip ljepote mnogo više temelji na osebujnosti nego određenoj kategoriji.

NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 09: Nina Agdal attends the DKNY 30th anniversary party at St. Ann's Warehouse on September 09, 2019 in New York City. (Photo by Gotham/FilmMagic)
FilmMagic
Danski top-model Nina Agdal

Na cijeni je autentičnost, a toga na sjeveru ima napretek. Nordijske zemlje poznate su po životnoj filozofiji koju Danci nazivaju hygge, a Šveđani lagom. Ti pojmovi u biti imaju slično značenje: uravnoteženost, udobnost, neopterećenost - osjećaj da je “sve baš kako treba biti”. Sjevernjaci vole jednostavan i skladan život, što se odražava u stanovanju (slavni skandinavski dizajn), ritualima za zdravlje koji su duboko povezani s prirodom (nordijsko hodanje, sauna, kupke) i ekološkoj osviještenosti. Iz toga se razvio trend ljepote, nazvan N-beauty. Naime, dogodio se veliki tržišni “bum” kozmetičkih brendova iz nordijske regije koja obuhvaća Skandinaviju (Švedsku, Dansku, Norvešku), Finsku i Island.

BIOEFFECT OSA Water Mist maglica za lice s islandskom vodom, 295 kn

Glavni im je adut blistav i prozračan ten, zahvaljujući njegujućim formulama pažljivo pročišćenim od problematičnih sastojaka. Od švedskog Oriflamea i finskog Lumenea koji takav pristup njeguju već više od pola stoljeća, do brendova koji su nastali u ovom desetljeću - poput islandskog Bioeffecta i norveškog Sprekenhusa - europski sjever izrastao je u kozmetičku velesilu.

LUMENE [Lähde] Nordic Hydra prozračna gel-maska 163,75 kn

Posebna je priča Foreo, švedski brend high-tech uređaja za čišćenje lica - kad god najave dolazak novog modela na tržište, milijuni ljudi diljem svijeta prijavljuju se na liste čekanja. Među N-beauty fenomenima su i niche parfemi - švedski Agonist i Byredo s “paradoksalnim” mirisnim kreacijama te danski Zarkoperfume koji, za razliku od tradicionalnih parfema, ne sadrže mješavinu eteričnih ulja i alkohola, nego su načinjeni od čistih prirodnih molekula i vode.

FOREO Luna mini 3 uređaj za čišćenje lica, s posebnom aplikacijom Glow Boost za blistav ten u samo 30 sekundi, 1249 kn

BYREDO Slow Dance, edp 50 ml, 950 kn

Ukratko, nordijska industrija ljepote sinonim je za izvrsnost. Stoga ne čudi da već spomenute zvijezde često dobivaju pitanja o njezi. Oskarovka Alicia Vikander ističe se besprijekornim tenom koji, kaže, može zahvaliti genima, ali i tome što koži dopušta da diše. - Šminkam se samo kad je to nužno zbog posla, a i tada želim izgledati kao da nemam make-up. Koža je ponajprije odraz zdravlja pa vježbam, pazim na prehranu i dovoljno spavam.

U njezi mi je najvažnija hidratacija - ističe glumica čiji je omiljeni proizvod multifunkcionalni balzam Hudsalve, izvorno osmišljen za švedsku vojsku. Supermodel Nina Agdal nameće si pak vojnički dril.

- Moja je najbolja njega svakodnevno vježbanje dva do tri sata, uključujući boks i trening snage. Idem u saunu, jedem mnogo zelenja, pijem puno vode. Šminkam se samo po potrebi, a uza se uvijek imam ružinu vodicu u spreju - otkriva Nina. Pjevačica Zara Larsson i Victorijina anđelica Elsa Husk priznaju pak da se iza njihova eteričnog izgleda skriva problematičan ten.

- Masnu kožu sklonu aknama uspijevam održavati u normali nježnim preparatima za čišćenje i hidratantnim kremama s matirajućim učinkom - kaže Zara. I Elsa (za koju se, doduše, šuška da je najviše sklona filerima i botoksu) zaklinje se u temeljito čišćenje i obilnu hidrataciju kao dobitnu kombinaciju.

URTEKRAM Nordic Berries šampon obogaćen ekstraktima nordijskih bobica, 49,90 kn

AGONIST Say Yes, edp 50 ml, 985 kn

ECOOKING A-Vitamin revitalizirajući serum u kapsulama, 395 kn

ORIFLAME Love Nature pročišćujuća mini maska na bazi gline i jabuke, 29 kn

SPREKENHUS maslac za tijelo s hranjivim prirodnim uljima, 31,95 eura, Sprekenhus.com

Linker
19. travanj 2024 15:52