Vidi se na licu

Ovako se ne čisti koža: Četiri navike koje odmah treba promijeniti

Dobro sredstvo za čišćenje resetira kožu i omogućuje da svi korisni sastojci koje kasnije nanosimo doista prodru u kožu i ondje djeluju.

Ne ističe se bez razloga da je dobro čišćenje lica osnova njege, jer ako ne čistimo kožu pravilno i svakodnevno, to bi moglo značiti da svu ostalu njegu bacamo niz vjetar. Možda ste pomislili da se to ne odnosi na vas ako se ne šminkate, ali nije tako - vrijedi za sve, jer svi se znojimo i na svačijoj se koži kroz dan nakupljaju prašina i nečistoća.

Dobro sredstvo za čišćenje resetira kožu i omogućuje da svi korisni sastojci koje kasnije nanosimo doista prodru u kožu i ondje djeluju. Čišćenje, prema tome, pokreće učinke daljnje njege, odnosno, onemogućuje ih ako je loše ili ga uopće nema.

Manje istraživanje koje je proveo kozmetički brend CeraVe pokazalo je da čak 80 posto Amerikanaca u dobi od 18 do 40 godina ne zna prema kojim bi sastojcima i djelovanjima trebali odabrati proizvod za čišćenje. Nemamo razloga vjerovati da slično nije i kod nas - mnogi griješe u čišćenju lica, a ovo su neke od najčešćih pogrešaka koje bi trebalo ispraviti što je prije moguće.

image

Koža ne trpi nikakve grubosti

DEPOSITPHOTOS

Perete lice proizvodom koji nije za lice

Možda iznenađuje, ali nije tako rijetko da se ljudi umivaju uz korištenje običnog sapuna ili gela za tuširanje, samo zato što su im pri ruci. U istraživanju među 200 certificiranih dermatologa, koje je također proveo CeraVe, njih 51 posto reklo je da je jedna od najčešćih pogrešaka pacijenata upotreba proizvoda koji im isušuju kožu i to zato što nisu ni namijenjeni pranju lica (bilo je i bizarnih primjera: jedna je liječnica navela da je imala pacijenta koji je lice prao deterdžentom za posuđe, jer je mislio da će mu pomoći protiv akni).

Čišćenje lica proizvodima koji uopće nisu za lice može doista snažno isušiti kožu, koja tada vapi za pojačanom hidratacijom. Sve to može dovesti u pitanje ostale korake u njezi.

Perete lice vrućom vodom

Lice, a i tijelo, najbolje je prati mlakom vodom. Vruća voda čini koži štetu, jer izvlači iz nje vlagu i remeti kožnu barijeru. Idealno bi bilo umivati se mlakom vodom i to jednu minutu.


Ne koristite proizvod za svoj tip kože

Na tržištu se nudi doista širok raspon proizvoda za čišćenje svih vrsta, formulacija i kategorija i ponekad se u tom moru nije lako snaći. Stoga bi korisnici prvo trebali poraditi na edukaciji - već spomenuto istraživanje pokazalo je kako 70 posto ispitanika ne zna svoj tip kože, pa onda ne može ni izabrati proizvod prema tipu kože, što je osnovni preduvjet za čišćenje koje ima smisla.

Prema dermatolozima, obično se navodi pet tipova kože. Prvi tip je normalna koža, uravnotežena, ni suha ni masna i nesklona aknama. Masna koža ima aktivnije lojne žlijezde i sklona je izbijanju akni. Suha se koža može perutati i biti neugodno zategnuta poslije čišćenja. Kombinirani tip ujedinjuje odlike suhe i masne kože, a zadnji je tip osjetljiva koža koja često reagira na sastojke iz kozmetike, vanjske utjecaje itd. te lako pocrveni i pecka.

Pored toga još mnogi faktori utječu na stanje kože, primjerice, klimatski uvjeti, onečišćenje, starenje... Sve to treba uzeti u obzir kada birate proizvod koji ćete nanositi na kožu. Primjerice, suhoj koži bi mogla odgovarati kremasta tekstura proizvoda za čišćenje, a masnoj gel za dubinsko čišćenje. Za skidanje šminke dobra je opcija pjena za čišćenje, a učinkovito može biti i dvostruko čišćenje - prvo se balzamom otopi šminka, a zatim slijedi čišćenje uobičajenim sredstvom.

image

Nakon pravilnog čišćenja slijedi nanošenje odgovarajućeg proizvoda za njegu

DEPOSITPHOTOS

Zanemarujete njegu nakon čišćenja

Samo čišćenje nije dovoljno za održavanje zdrave i mladolike kože. Prevažno je i ono što nanosite na kožu nakon čišćenja, osobito u večernjim satima, kada je koža u fazi obnavljanja. Kao jedan od glavnih sastojaka u njezi kože mnogi dermatolozi predlažu ceramide. To su prirodni strukturni elementi naše kože koji čine čak 50 posto njenih lipida. Važni su za zaštitu kože, jer zadržavaju dobre sastojke u njoj, a štetne tvari ne puštaju unutra. Poželjna je i hijaluronska kiselina, u prvom redu zbog stvarno moćne hidratacije koju pruža koži.

Linker
25. travanj 2024 03:18