Baš su kliknuli

Ovi kozmetički sastojci puni sjaj pokazuju tek u tandemu

Šest parova dokazano djelotvornih kozmetičkih supstanci ističe se po vrlo učinkovitom zajedničkom djelovanju u anti-agingu i njezi kože, daleko boljem nego kada se koriste odvojeno

Kao i ljudi, neki se kozmetički sastojci odlično međusobno slažu i kada surađuju postižu zadivljujuće rezultate. Pogledajmo koji dobro poznati i proučeni sastojci tek u simbiozi sa svojim „savršenim parom” pokazuju najširi raspon pozitivnih djelovanja na kožu.

Vitamin C i vitamin E

Ova dva antioksidansa u tandemu snažno podržavaju zdraviji i ljepši ten. Vitamin C pomaže posvijetliti ten i potiče proizvodnju kolagena, dok vitamin E pomaže spriječiti štetu koju izazivaju slobodni radikali. Kombinacija je prilično popularna, jer je ovaj dvojac najstabilniji kada je zajedno. Osim toga, iako vitamin C ima brojne dobrobiti, koža može imati problema s njegovom apsorpcijom, pa kombiniranje s drugim antioksidansima olakšava njegovo prodiranje u kožu, time i bolje rezultate. Vrijedi dodati i da vitamin E sprečava oksidaciju vitamina C.

image

Neki se kozmetički sastojci međusobno nadopunjuju i podržavaju

LEONID IASTREMSKYI/DEPOSITPHOTOS

Salicilna kiselina i niacinamid

Niacinamid, oblik vitamina B3, ugodan je sastojak za anti-aging koji većina ljudi vrlo dobro podnosi. Osim sa svim tipovima kože, dobro se slaže i s gotovo svim kozmetičkim sastojcima, osim s vitaminom C. No, zato su niacinamid i salicilna kiselina pobjednička kombinacija protiv akni i za kožu sklonu nepravilnostima. Salicilna kiselina je BHA (beta-hidroksilna kiselina) derivirana iz vrbine kore koja pomaže u otvaranju pora na koži. S obzirom na to da ima kiseo pH, može malo isušivati kožu, ali ravnotežu uspostavlja pH-neutralni niacinamid. Povrh toga, oba ova sastojka utječu na smanjenje proizvodnje masnoće i upale na koži, imaju umjerena antibakterijska svojstva i posvjetljuju ten.

Hijaluronska kiselina i ceramidi

Ovi su sastojci prirodno prisutni u ljudskom tijelu i snažno pridonose optimalnoj hidriranosti kože, a zajedno daju pojačane rezultate. Ceramidi pomažu zaštititi kožnu barijeru i održati potrebnu razinu vlage, dok hijaluronska kiselina direktno hidrira kožu privlačeći na sebe vodu. Molekula hijaluronske kiseline može zadržati i tisuću puta više vode nego što teži.

Glicerin i hijaluronska kiselina

Osim što snažno hidratizira kožu, hijaluronska kiselina može i prodrijeti u sve njene površinske slojeve te pomoći izgladiti postojeće bore. Glicerin također pomaže privući vodu u kožu, a zatim je ondje i „zaključati”. Zajedno ovaj dvojac pomaže zadržati vodu i usporiti njeno isparavanje iz kože te potiče postupno odbacivanje mrtvih stanica s površine kože. Takvim djelovanjem dovodi do punije i glatkije kože.

image

Hijaluronska kiselina još bolje djeluje uz ceramide ili glicerin

JOSEP SURIA/DEPOSITPHOTOS

Glikolna kiselina i retinoidi

Retinoidi su vrlo djelotvorni sastojci za anti-aging i kada se primjenjuju sami, a glikolna kiselina (jedna od AHA kiselina) može još pojačati njihov učinak. Glikolna kiselina pomaže u pilingu, a retinoidi pridonose zdravom sazrijevanju i ljuštenju kože, smanjuju nastanak masnoća i jačaju proizvodnju kolagena u koži. Međusobno si podižu djelotvornost, pa su učinkoviti i u izbljeđivanju mrlja na koži te u ublažavanju finih linija. No, mogu iritirati kožu, pa ih ne treba primjenjivati istodobno. Najbolje bi bilo svaki od njih koristiti jednom tjedno, s nekoliko dana razmaka, pa polako doći do svakodnevnog izmjenjivanja (u večernjim satima), ako to vaša koža može podnijeti.

image

Aloja vera i gotu kola uspješne su u obnavljanju narušene kožne barijere

KITTISAK_SRITHORN/DEPOSITPHOTOS

Centela i aloja vera

Centela (gotu kola, tigrova trava) biljka je dobro poznata po ujednačavanju tena i smanjenju upala, posebice kod osoba s osjetljivom i nadraženom kožom, uključujući opekline od sunca i rozaceju. Aloja vera ima slično djelovanje, pa ima smisla spojiti ih: obje biljke djeluju izrazito protuupalno i uspješno obnavljaju narušenu kožnu barijeru, što ih čini odličnim izborom za smirivanje i liječenje reaktivne i nadražene kože.

Linker
11. travanj 2024 09:57