Oštećene vlasi?

Ovo su najbolje kućne maske za jačanje, sjaj i oporavak kose tijekom zime

Pomoću uobičajenih zdravih namirnica možete omogućiti kosi da i u hladnijem dijelu godine zadrži kvalitetu i ljepotu.

Vaš hladnjak i kuhinjski ormarići sigurno kriju rješenje za ukusan i zdrav obrok, a vrlo vjerojatno i za pojačanu njegu kose, kakva joj je potrebna zimi. Ako ste primijetili da vam je u posljednje vrijeme kosa postala suha, slaba i oštećena, da je izgubila sjaj, kovrča se od vlage ili se lako naelektrizira (kape!), možemo reći da su godišnje doba i promjene temperatura uzele danak. Pored toga, mnogi ljudi koriste šampon za normalnu kosu, iako im je kosa suha, masna ili obojena, a to je prilično velika pogreška koja će se na kosi odraziti s vremenom.

Kako bi se to spriječilo, važno je upotrebljavati proizvode za njegu kose u skladu s njenim stanjem i potrebama, a odlična pomoć mogu biti i domaće maske za kosu. Donosimo recepte za tri vrlo učinkovite maske za kosu pripremljene od uobičajenih zdravih namirnica.

image

Šampon za normalnu kosu ne odgovara svima

COTTONBRO STUDIO/PEXELS

Za jačanje i sjaj jaje i maslinovo ulje

Odlična pomoć za suhu kosu kojoj nedostaje snage i sjaja je maska pripremljena od jajeta i maslinovog ulja. Proteini i masnoće iz ovih namirnica vratit će vlasima snagu i zdrav sjaj.

image

Neke se maske nanose na vlažnu, a neke na suhu kosu

MARINA RYAZANTSEVA/PEXELS

Pomiješajte sastojke u jednoličnu smjesu. Nanesite je ravnomjerno na kosu i ostavite oko pola sata. Isperite toplom vodom, pa operite kosu šamponom na uobičajen način.

Jogurt, jaje i maslinovo ulje obnavljaju kosu

Za revitalizaciju suhe kose rješenje može biti maska pripremljena od jajeta, maslinovog ulja i jogurta. Taj mliječni proizvod važan je dodatak, jer brzinski obnavlja svaki tip kose, a u spoju s jajetom vraća kosi izgubljenu snagu.

Pomiješajte sve sastojke da se dobro sjedine. Nanesite na kosu, od korijena prema krajevima, pa ostavite oko 15 minuta. Isperite mlakom vodom i operite kosu šamponom.

image

Avokado je koristan iznutra i izvana

ARINA KRASNIKOVA/PEXELS

Avokado i banana brišu štetu od temperatura

Maska od dva vrlo korisna i ukusna ploda popravlja štetu nastalu izlaganjem kose neodgovarajućim temperaturama. Vratit će snagu koju je kosa izgubila zbog hladnoće, zbog stalnih promjena uvjeta toplo-hladno, ali i zbog pretjeranog grijanja kose sušilom ili "peglom".

Zgnječite oguljene avokado i bananu vilicom, pa ih pomiješajte da se smjesa ujednači (dobar dodatak može biti kokosovo ulje). Nanesite na mokru ili vlažnu kosu, od korijena prema vrhovima. Nakon dvadesetak minuta isperite vodom i dalje operite na uobičajen način.

Linker
13. ožujak 2024 05:37