potpuno besplatna

Probala sam aplikaciju koja analizira sastojke kozmetike i (ne)ugodno se iznenadila

Aplikacija Clean Beauty na temelju fotografije sastava nekog proizvoda može prepoznati potencijalno štetne tvari. Evo što sam otkrila analizom proizvoda koje najčešće koristim.

Iza sebe imam godine i godine proučavanja i učenja o kozmetici, kao i testiranja različitih proizvoda. No, tek unazad nekoliko godina počela sam intenzivno obraćati pažnju na sastojke prije kupnje proizvoda. Ne mogu reći da znam baš sve o njima, već znam neke osnovne pojmove koje odmah zamjećujem u sastavu.

Ipak, moram priznati da sam isto tako i impulzivni kupac jer tu i tamo kupim neki proizvod jer fino miriše ili mi se sviđa ambalaža jer eto, čovjek sam. U meni se uvijek bore dvije osobe - ona koja se želi u potpunosti prebaciti na prirodnu kozmetiku i ona koja "zažmiri" na neke sastojke koji se smatraju kontroverznima.

Da pojačam svoje znanje o sastojcima i otkrijem što se točno nalazi u kozmetici koju koristim na dnevnoj bazi, odlučila sam isprobati popularnu aplikaciju za analizu sastojaka Clean Beauty. Aplikacija je besplatna i nakon instalacije potrebno se registrirati.

Posebna je po tome što jedina omogućuje prepoznavanje kontroverznih sastojaka zabranjenih u Europi od strane EU kozmetičke regulacije u svim proizvodima za ljepotu i higijenu.

image

Sučelje je jednostavno i pregledno.

SCREENSHOT

Jednostavno se koristi

Sučelje je vrlo jednostavno i pregledno te oku ugodne pastelno ružičaste boje pa vam se oči neće naprezati. Clean Beauty funkcionira tako da fotografirate popis sastojaka na proizvodu nakon čega ih aplikacija analizira i prikazuje one koji su po nečemu "sumnjivi".

Clean Beauty njih svrstava u šest kategorija:

  • alergeni - obično bezopasni sastojci, ali mogu izazvati reakciju tijela zbog ometanja imunološkog sustava
  • iritansi - sastojci koji uzrokuju trenutnu reakciju
  • endokrini disruptori - kemijske tvari u interakciji s endokrinim sustavom za koje se sumnja da su uključene u razvoj hormonski ovisnih karcinoma, poremećaja razvoja mozga, dijabetesa, pretilosti
  • sumnjivi i dokazani karcinogeni
  • razne toksične tvari
  • nanomaterijali - netopljivi ili biopostojani materijali koji imaju jednu ili više vanjskih dimenzija u rasponu od 1 do 100 nanometara
image

Aplikacija sadrži iscrpan rječnik kozmetičkih sastojaka.

SCREENSHOT

Ono što me odmah oduševilo jest to što aplikacija ima i bogat rječnik od preko 800 sastojaka koji se mogu pojaviti u sastavu nekog proizvoda. Za svakog se nudi objašnjenje što je, u koju kategoriju spada, zašto se smatra štetnom, u kojim proizvodima se koristi te u kojim se znanstvenim istraživanjima nalazi.

Što se tiče samog fotografiranja sastava, ono je teže ako je proizvod neravan, odnosno zaobljen pa sam neke proizvode morala nekoliko puta fotografirati da bi ih aplikacija "uhvatila", poput dezodoransa, maskare, nekih krema... Najbolju fotografiju dobit ćete pod danjim svjetlom ili jakom lampom.

image

Aplikacija je u mnogim proizvodima pronašla najčešće potencijalne alergene.

SCREENSHOT

Što sam otkrila?

U svojoj kozmetičkoj kolekciji imam na desetke proizvoda te mi ih je bilo vrlo zabavno, ali i poučno analizirati. Naravno, nisam analizirala sastojke baš svih, već onih koje najčešće koristim poput gela za tuširanje, dezodoransa, maskare, krema i seruma. Vrlo sam se neugodno iznenadila sastavom nekih proizvoda koje obožavam - pokazalo se da sadrže hrpu potencijalnih alergena pa čak i nekih kontroverznih sastojaka koji bi dugoročnom upotrebom mogli ozbiljno naštetiti zdravlju.

Neki od najčešćih sumnjivih sastojaka koje je aplikacija analizirala bili su linalool, benzyl benzoate, benzyl alcohol, phenoxyethanol, hexyl cinnamal, benzyl salicylate i limonene.

Linalool, limonene poznati su terpeni, odnosno najvažnija komponenta u esencijalnim uljima i proizvodima daju određenu aromu. Iako u principu nisu štetni, kod nekih ljudi mogu izazvati alergijsku reakciju, što kod mene srećom nije slučaj.

image

Phenoxyethanol je označen kao potencijalno toksičan sastojak.

SCREENSHOT

Benzyl alcohol je konzervans koji se prirodno javlja u nekim biljkama te je jedan od rijetkih konzervansa kojemu je dopušteno nalaziti se u organskoj kozmetici. Ipak, označen je kao potencijalni alergen.

Nadalje, prilično su me zabrinula dva sastojka - benzyl salicylate i phenoxyethanol. Za prvog aplikacija piše da je zagađivač i potencijalni edokrini disruptor, a nalazimo ga u esencijalnim uljima ylang-ylanga, jasmina i frangipanija, ali i u parfemima i kao UV filter u proizvodima za zaštitu od sunca.

Phenoxyethanol, konzervans u kozmetici, prema nekim je istraživanjima sumnjiv zbog svoje moguće toksičnosti te je otrovan ako se pojede. Nažalost, nalazi se u jednoj od mojih omiljenih maskara i kremi za ruke koju sam nedavno kupila. Ipak, druga istraživanja sugeriraju da je ovaj sastojak siguran ako se primjenjuje lokalno u koncentracijama od jedan posto ili nižim.

image

Clean Beauty

SCREENSHOT

Zaključak

Po svemu viđenom, zadovoljna sam što proizvodi koje koristim svaki dan nisu alarmantni koliko sam se bojala. Čak sam pronašla i nekoliko proizvoda u svojoj kolekciji kod kojih aplikacija nije našla niti jedan sumnjiv sastojak, što me poprilično razveselilo. Ipak se moja posvećenost čitanju sastojaka onoga što kupujem više-manje isplatila. Svakako preporučujem ovu aplikaciju svima kojima je važno što stavljaju na sebe jer zapamtite - koža je naš najveći organ koji upija baš sve!

Linker
10. travanj 2024 05:49