Opet u ravnoteži

Redovna njega kojom možemo pobijediti suhoću kože

Uz dobro osmišljene korake njege ujutro i navečer moguće je podići razinu vlažnosti u koži i usporiti pojavljivanje znakova starenja.

Suha koža u svakoj životnoj dobi može stvarati neugodnosti, otežavati njegu, ukratko, komplicirati život. Sve to postaje još izraženije poslije 40. godine, kada hormonske promjene, između ostaloga, dovode i do promjena na koži - snižene razine estrogena utječu na stanjivanje, boranje i dehidriranost kože. Ipak, uz nekoliko dobro osmišljenih koraka za njegu, ujutro i navečer, moguće je podići razinu vlažnosti u koži i tako joj pomoći da se vrati u ravnotežu.

Jutarnji koraci

Sve počinje dobro odabranim proizvodom za čišćenje kože, a to bi trebalo biti nježno, hipoalergeno sredstvo, koje ne skida prirodna ulja s kože i može se koristiti dva puta dnevno. Poslije toga slijedi hidratantna krema koja sadrži hijaluronsku kiselinu, a najbolje ju je nanijeti odmah nakon čišćenja, dok je koža još vlažna, kako biste učinkovito „zarobili” vodu i spriječili dodatno isušivanje kože.

image

Ujutro trebamo "zarobiti" vlagu u koži

YAN KRUKOV/PEXELS

Treći je korak nanošenje proizvoda s vitaminom C koji ujedno mora biti i hidratantan. Vitamin C je snažan antioksidans, podržava proizvodnju kolagena u koži i posvjetljuje ten, no poznato je da može izazivati svrbež, crvenilo i druge iritacije, pa je važno odabrati vrlo lagan proizvod koji koža dobro podnosi. Dnevnu njegu treba završiti nanošenjem kreme za zaštitu od sunca kako bi se ublažili štetni učinci UV zračenja koji mogu dovesti do bržeg pojavljivanja znakova starenja kože.

Večernji koraci

Noćni sati pravo su vrijeme za obnavljanje stanica kože, uostalom, tada se koža prema svom dnevnom biološkom ritmu prebacuje iz zaštitnog modusa djelovanja u stanje oporavljanja i popravljanja štete zadobivene kroz dan. Želimo li joj u tome pomoći, nakon nježnog čišćenja bismo za njegu trebali odabrati bogatu noćnu kremu koja poboljšava hidrataciju, umiruje kožu i bori se protiv oštećenja koja stvaraju slobodni radikali. Dobrodošli sastojci su, primjerice, ceramidi, vitamin E ili peptidi.

Uvriježeno se za noćnu njegu preporučuje retinol, kako bi se potaknula brža izmjena stanica, no za suhu kožu taj derivat vitamina A nije uvijek dobar izbor, budući da može biti suviše intenzivan i izazvati ljuštenje kože. Pronađete li retinolski proizvod koji vaša koža dobro podnosi, to bi bilo odlično s obzirom na njegovo snažno djelovanje u anti-agingu, no dostupno je i mnogo blažih alternativa, poput niacinamida (oblik vitamina B3), bakuchiola (tzv. biljni retinol) ili resveratrola, antioksidansa prirodno prisutnog u grožđu i vinovoj lozi. Svi oni imaju naglašen anti-aging učinak, a istodobno su puno blaži za kožu od retinola.

image

Bogata večernja maska pomaže koži u oporavljanju

ROMAN ODINTSOV/PEXELS

Ovo je najbolje izbjegavati

Budite vrlo pažljivi s eksfolijacijom i na koži lica nemojte nikada koristiti grube fizičke pilinge koji sadrže kuglice, komadiće sjemenki i slično. Preoštri su i prejaki za suhu kožu te samo mogu pojačati suhoću i izazvati iritacije, pa i sitne ozljede na površini kože.

Pripazite i na temperaturu vode kojom se umivate i tuširate - vruća voda uklanja prirodne zaštitne masnoće s kože čime pojačava isušivanje. Najugodnija je za tuširanje mlaka voda.

Linker
18. travanj 2024 20:58