Ne nasjedajte!

Savjet dermatologa: Influencerice lakomisleno propagiraju ove beauty trendove, a vrlo su opasni

S razvojem društvenih mreža, nastao je boom beauty influencera, koji svako malo promoviraju neki trend koji bi potpuno trebao transformirati kožu, unaprijediti našu rutinu njege te nam, ukratko, promijeniti život. No, jesu li brza "internet rješenja i trendovi" zaista najbolja opcija, komentira dermatologinja Natalie Aguilar za poznati portal Byrdie.

Prošla je godina, zbog zatvaranja u kuću i stalne brige o prihodima, više no ikad natjerala žene da se okrenu tretmanima ljepote koje same mogu izvoditi u svom domu.

Twitter, Instagram i Pinterest tako su postali krcati savjetima i tutorijalima za čišćenje lica, geliranje noktiju i depilacije koje se izvode kod kuće, a mnogi su slavni brendovi profitirali prodajući aparate za uklanjanje dlačica te lampe za geliranje noktiju.

Svakih 12 sekundi na Twitteru se pojavljuje objava vezana za njegu kože, no koji su savjeti i trendovi zaista vrijedni spomena, a koje bi trebali zaboraviti, za popularni beauty portal Byrdie objasnila je dermatologinja Natalie Aguilar.

1. Maske za lice kućne izrade

Možda ste uvjereni da vam maske za lice sa sastojcima koje ste pronašli u hladnjaku ne mogu naškoditi, no čak i "prirodne maske" mogu napraviti više štete nego koristi, poručuje Aguilar. Kokosovo ulje, u nekim lošim kombinacijama može izazvati nastanak prištića, limunov sok dovesti do opeklina, a avokado i razni citrusi izazvati upalne procese. Sastojcima iz kuhinje radije priredite zdrav obrok, a izradu maski za lice prepustite stručnjacima.

2. Uređaji za lasersko uklanjanje dlačica

Aparati koji uz pomoć lasera uklanjaju dlačice nisu sami po sebi loša ideja, no oni namijenjeni tretmanima u kući mogu biti puno opasniji od profesionalnih uređaja u salonu, smatra Natalie Aguilar. Nevješto rukovanje može dovesti do ozbiljnih opeklina i oštećenja na koži, a posebno se pripaziti moraju žene tamnije puti, jer laseri slabije djeluju na njihovom tipu kože pa bi učestalim korištenjem moglo doći do neželjenih opeklina.

3. ‘Microneedling‘

Korištenje aparata sa sitnim iglicama, koji se bez problema može kupiti putem interneta nikako nije pametna ideja, premda ga preporučuju brojne influencerice.

Igranje kozmetičarke u ovom slučaju može dovesti do raznih infekcija, ozljeda i trajnih ožiljaka te napraviti više štete nego koristi.

4. Vakum za pore

Vrlo popularan stroj za njegu lica, "vakum za pore" nije dobar ulog, govori Natalie Aguilar, a njegovo korištenje može biti opasno. Stroj se reklamira kao idealan način za "izvlačenje mitesera i čišćenje pora", no stručnjakinja tvrdi da upalni procesi koje izaziva mogu biti od velike štete za kožu. Također, po njezinom mišljenju, ideja da vakum dubinski čisti pore je - izmišljena.

5. Dermaplaning

Takozvani ‘Dermaplaning‘ uključuje korištenje kirurške britvice u novom ruhu, s idejom uklanjanja sitnih dlačica na licu i mrtvih stanica kože. Profesionalni tretmani su skupi, ali sigurniji i djelotvorniji od kućnih.

"Dermaplaning je tretman koji se nikako ne bi smio izvoditi kod kuće. Baratanje tako oštrim aparatom treba se prepustiti isključivo rukama profesionalaca inače bi posljedice mogle biti grozne", smatra ova deramatologinja.

Linker
18. travanj 2024 17:51