Profimedia, Caia Image
Za zdravu svakodnevicu

Spa(s) ritual: Uvrstite toplu kupku u raspored obaveza

U raspored obveza trebalo bi uvrstiti i toplu kupku s proizvodima obogaćenim sastojcima iz nordijskih šuma i mora: zagladit će kožu, opustiti svaki mišić i pripremiti organizam za izazove novog radnog dana.

Ideja kvalitetne (i zdrave) svakodnevice, u svakom segmentu, temelji se na umjerenosti i ravnoteži, a tom idealu najviše su se približili u nordijskim zemljama gdje je svojevrsni moto - ni previše ni premalo, ni prebrzo ni presporo. Drugim riječima, užurbani ritam ne smije biti izlika za nedostatak vremena za opuštanje tijela (i duha), a dobar početak ‘potpune’ relaksacije je - topla kupka. .

Ne pretopla, temperatura vode od 38 stupnjeva opušta mišiće kao i trljanje tijela rukavicom ili četkom od prirodnih vlakana čime se potiče protok limfe te detoksikacija. Sljedeći korak je piling: koži laktova i koljena korisnija je sol, a osjetljivim dijelovima šećer čija su zrnca mekša. Dobar odabir je i crni sapun, osobito za masnu kožu jer sadržava aktivni ugljen koji dubinski čisti pore te na sebe veže toksine.

Opuštajući učinak tople vode može se poboljšati dodavanjem eteričnih ulja lavande, ruže, geranija ili ylang-ylanga, dok glina i alge potiču drenažu. I u odabiru sastojaka gelova za tuširanje i kupki valja učiti od Skandinavaca, oni su, naime, među najvećim ‘potrošačima’ wellness usluga u svijetu.

Divlja kupina, breza ili pak močvarna jagoda iz nordijskih šuma bogate su antioksidansima, poput vitamina C, polifenola, fitosterola i masnih kiselina, a na kožu blagotvorno djeluje i sol iz hladnih sjevernih mora koja je bogatija mineralima. Kombinacija tih sastojaka štiti kožu od temperaturnih šokova - što je osobito važno zimi, a nakon kupanja mokra koža je najpodatnija za umasiravanje ulja, koja sprečavaju isparavanje vode iz površinskog sloja epiderme.

Lush
Lush The Big Sleep kugla za kupanje 60 kn
Clients|Kiehl's
Kiehl’s
Kiehl’s Crème de Corps njega s uljem sjemenki grožđa 255 kn
Cose della Natura
Cose della Natura četka za piling 110,32 kn
Barnangen
Barnangen Midsommar Glow kupka s nordijskim cvjetnim uljima 39, 90 kn
Oriflame
Oriflame Swedish Spa sapun za masažu i piling, 29 kn
Felce Azzurra
Felce Azzurra kupka s medom i lavandom 24,90 kn
Botanika
Botanika Marrakech ulje za tuširanje s uljem bodljikavog kaktusa, 140 kn
Douglas
Douglas Home Spa Seathalasso ulje za tijelo s ekstraktima morske trave 109 kn
SONY DSC
Algologie
Algologie micelarno ulje za kupanje pospješuje drenažu 280,50 kn
Avon
Avon Care gel za tuširanje s kokosovim uljem 22,90 kn
Nivea
Nivea Care & Roses kupka s mlijekom badema, 30 kn
Afrodita
Afrodita 100 % Spa solni piling 47,90 kn

Linker
13. travanj 2024 06:58