Getty Images
ČISTA LJEPOTA

'Clean beauty' filozofija sve je popularnija: Na cijeni je kozmetika čista od alergena i štetnih sastojaka

Težnja čistoći uvukla se u svijet se u svijet njege i šminke: proizvođači potaknuti filozofijom 'clean beautyja' koriste manji broj sastojaka s ciljanim djelovanjem, pakiranja se recikliraju, a sve u službi zelenije budućnosti

Svijest o zagađenju i hiperstresnom načinu života koji je dugoročno neodrživ sve veći broj ljudi navodi na promjene - od naizgled malih stvari, poput izbjegavanja korištenja najlonskih vrećica ili kupnje proizvoda u plastičnoj ambalaži. Oni pažljiviji pak pomno čitaju deklaracije otisnute sitnim slovima na poleđini prehrambenih, ali i kozmetičkih artikala. U svijetu ljepote ta ekosvijest ima i svoj internacionalni naziv - riječ je o takozvanoj clean beauty filozofiji u kojoj se proizvodi i koristi kozmetika “čista” od alergena i štetnih sastojaka.

Beautiful cheerful woman
Getty Images

Čista ljepota označava više od "zdravog" odabira kozmetike; to je, u stvari, promjena životnog stila u kojem su dobrodošla pakiranja koja se mogu reciklirati, proizvodi koji se testiraju na životinjama, a na cijeni su proizvođači kozmetike koji paze na očuvanje okoliša pa su im proizvodi organski, često veganski. Takav tip kozmetike donedavno je imao predznak alternativne, skupe i "spore", s obzirom na to da su troškovi proizvodnje veći, a da njihove formule zbog manjka kemijskih "pojačivača" nude sporije vidljive rezultate. No situacija na tržištu se mijenja pa otkako sve veći broj kozmetičkih brendova uvodi takvu proizvodnju, i proizvodi su pristupačnijih cijena.

Niz je prednosti "čiste" kozmetike: bogata je prirodnim aktivnim sastojcima, a najčešće imaju vrlo jednostavne i sasvim transparentne formule koje ciljano rade na određenom problemu. Ulje slatkoga badema tako ima antiseptičko djelovanje, ulje kadulje obnavlja kožu... U posljednje vrijeme u fokusu je i - prirodni botoks, Bakuchiol, odnosno retinol dobiven iz biljke Psoralea corylifolia, snažnog antioksidativnog djelovanja koji vodi do aktivacije proizvodnje kolagena. Naizgled tako mali korak, ali odabir prirodne kozmetike u stvari je vrlo važan jer se istovremeno brinete za vlastito zdravlje, ali i "zeleniju" budućnost.

DOBRO JE ZNATI

____________

SASTOJCI KOJE TREBA IZBJEGAVATI

  • Umjetna bojila i parfeme, jer pojačavaju osjetljivost kože

  • Mineralna ulja i silikon, koji začepljuju pore

  • Sulfate, jer uklanjaju prirodnu masnoću kože

  • Ftalate i parabene, mogu prouzročiti hormonalni disbalans i biti kancerogeni

  • Mikroplastiku, koja zagađuje oceane i uništava ekosustav

Linker
17. travanj 2024 04:04