Donosimo detalje

Ima i ‘slatku‘ fazu: Famozna Sirtfood dijeta zbog koje je Adele smršavjela 45 kilograma dobila još bolju verziju

Sirtfood dijeta navodno stoji iza tjelesnih transformacija Davida Hayea, Adele i Conora McGregora, a sada su njezini tvorci otišli korak dalje i stvorili još bolju verziju popularne prehrane.

Aidan Goggins i Glen Matten prvotno su pokrenuli Sirtfood dijetu 2016., riječ je o tzv. sirtuinskoj dijeti. Naime, sirtuini su vrsta proteina u našem tijelu koji sudjeluju u regulaciji brojnih važnih procesa poput metabolizma, starenja, smrti stanica ili upala.

Dijeta je to koja fokus stavlja na unos hrane koje aktivira sirtuine, a to su namirnice poput jabuka, citrusa, borovnica, jagoda, zelenog čaja, peršina, celera, kelja, maslinovog ulja, kapara, chillija, oraha, te apsolutnih zvijezda dijete: crnog vina i tamne čokolade (s velikim udjelom kakaa). Autori studije smatraju da i kava može aktivirati sirtuine, pa je ovo jedna od rijetkih dijeta koja potiče unos kave. U dijeti se podrazumijeva da će prehrana bitiraznolika uz poseban dodatak ovih "aktivatora sirtuina" u obroke. Autori uz prehranu savjetuju i ispijanje zelenih smoothieja koji sadrže kelj, rikulu, peršin, celer, jabuku, sok limuna ili zeleni čaj, tri puta dnevno. Ističu kako ova jednostavna dijeta može dovesti do gubitka tri kilograma u sedam dana.

Što se tiče kalorija, originalna Sirtfood dijeta ima početnu fazu od tjedan dana u kojoj se kalorije smanjuju na 1.000 dnevno tijekom tri dana, a sastoje se od jednog obroka bogatog sirtuinom i nekoliko zelenih sokova. To se zatim povećava na 1500 kalorija (dva soka i dva obroka) do kraja tjedna. Zatim slijedi druga faza, poznata kao "faza održavanja", koja traje dva tjedna, koja počinje razmatrati duži životni plan konzumiranja tri uravnotežena obroka bogata sirtuinima s jednim zelenim sokom dnevno.

Čitajte i: Trenerica je otkrila režim zbog kojeg je Adele drastično smršavjela: Dnevno unosila samo 1000 kalorija

Primjer jelovnika

Doručak

Smoothie od kelja, celera i jabuke, kava

Međuobrok

Zeleni čaj, tamna čokolada, 1 red

Ručak

Toplo hladna salata od heljde, lososa, rikule, kapara začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom, crno vino, 1 čaša

Međuobrok

Smoothie od peršina, kelja, borovnica i banane

Večera

Juha od povrća s piletinom, smoothie od jabuke i jagoda s dodatkom kakaa i oraha

Sada dolazi i poboljšana verzija

Najnovija varijanta Sirtfood dijete sada je dostupna u KX, ekskluzivnoj teretani u South Kensingtonu. Ovdje je prvi put stvorena Sirtfood dijeta, a sada nudi "vitalnu dijetu“- tjedni kratki tečaj koji se fokusira na protein NRF2, a ne na sirtuine.

Kad se NRF2 aktivira, događa se nešto zaista izvanredno: glasan poziv na buđenje dostavlja se velikom broju gena koji zatim nastavljaju proizvoditi stotine različitih enzima i spojeva koji štite i oživljavaju naše stanice - uključujući tjelesne najmoćnije antioksidativne, protuupalne i detoksikacijske kemikalije.

Čitajte i: Adele procvjetala: Novi dečko, 40 kilograma manje i glazbene pobjede koje je samo čekaju

Svaki dan sastoji se od dva obroka bogata sastojcima za koje kažu da povećavaju proizvodnju NRF2. Osim toga, svaki dan oni koji slijede dijetu konzumiraju smoothie, šalicu kurkume, "čudesni sok od potočarke" i par zalogaja čokoladnih trešanja za vrijeme "slatkog perioda”. Svaki dan unose 1500 kalorija.

Novinar magazina GQ isprobao je ovu dijetu i kaže da je vrlo ukusna iako je imao periode slabosti i golemu želju za ugljikohidratima. Nakon tjedan dana izgubio je kilogram u kilaži i tri centimetra oko struka. Nutricionisti s kojima se konzultirao istaknuli su da ove dijete nikome ne štete i da su pune ukusne i zdrave integralne hrane. No to ne znači da je to održiv način prehrane, niti znači da će rezultati prvog tjedna ostati isti još dugo.

Ovakav kalorijski deficit ne odgovara svima i svačijem načinu života, a novinar koji je testirao dijetu ističe da je ovakva prehrana jednostavno neodrživa tijekom dužeg vremenskog razdoblja.

Ipak, postoje dokazi koji ukazuju na to da post i smanjenje kalorija mogu produljiti život, no ništa što radite tjedan dana neće utjecati na vas 12 mjeseci. Zato je on učinio nešto što preporučuje svima: uzeo je najbolje recepte ove dijete koji će se ponekad naći na njegovom jelovniku kao iznimno zdravi obroci i trudit će se konzumirati ih sve češće te dovesti svoju prehranu na pravi put.

Linker
24. travanj 2024 13:25