Mirisna povijest

Parfemske priče iz davnina: Neki od mirisa klasici su već i stotinu godina, a iza njihova nastanka krije se zanimljiva priča

Kreatori mirisa također trebaju inspiraciju, a iza nekih od najpoznatijih mirisa na svijetu kriju se isto tako poznate osobe.

‘Dječak’ koji je osvojio Coco : Tko je bio markantni Englez čiju smrt Gabrielle Chanel nikad nije preboljela?

Francuska modna dizajnerica Gabrielle Chanel bila je žena čiji su intelekt, karizma, ambicija i strast fascinirale svakog muškaraca koji bi je upoznao. Ta je očaranost davne 1909. dovela na kušnju prijateljstvo dvojice poželjnih neženja - francuskog nasljednika tekstilnog imperija i bivšeg konjičkog časnika Étiennea Balsana i britanskog polo igrača Arthura Edwarda Capela, među prijateljima poznatijeg kao Boy. Tad 26-godišnja Gabrielle živjela je s Balsanom u njegovom dvorcu Royallieu u blizini Compiègnea, kad je paru u posjet došao šarmantni Boy. Ostalo je povijest jedne velike ljubavi. Coco je toliko očarao ovaj zanimljivi, dvije godine stariji mladić da je odlučila napustiti Balsana i otići s njim u Pariz, ali ipak je dotadašnjem ljubavniku napisala pismo koje je počinjalo rečenicom: “Dragi Étienne, nikad ti se neću moći odužiti na svoj dobroti koju si mi pružio...”.

image

Ljubavna priča Coco Chanel i Arthura Edwarda Capela inspirirala je parfumera Oliviera Polgea za mirisnu kreaciju Boy Chanel.

PROFIMEDIA

Arthur Capel postao je njezin partner, i to ne samo u ljubavnom već i u poslovnom smislu - pomogao joj je otvoriti prvi butik u Parizu, a noseći njegove polo pulovere Coco je dobila ideju za modnu kolekciju. Iako je njihova deset godina duga veza prošla razne faze (nije joj bio vjeran, a naposljetku se i oženio drugom ženom), Boy je bio vezan za Coco sve do smrti (poginuo je u prometnoj nesreći 1919.). Njihova je ljubavna priča bila inspiracija parfumeru Olivieru Polgeu za miris Boy Chanel. Prebirući arhivsku građu Chanela, stare fotografije i pisma, Polge je pokušao kroz miris rekonstruirati karakter i stil karizmatičnog Engleza čiju smrt Coco nikad nije preboljela.

image

Boy, Chanel

CHANEL

Jedne večeri na azurnoj obali... Kako je na proputovanju Europom mladi John F. Kennedy upoznao parfem svog života

U ljeto 1937. godine američki prekooceanski putnički brod SS Washington pristao je u Napulj, a s njega su se, uz ostalih 400 putnika, iskrcala i dva mlada američka studenta, Kirk LeMoyne “Lem” Billings i John Fitzgerald Kennedy. Veseli dvojac unajmio je kabriolet i krenuo u dvomjesečno proputovanje Europom, tijekom kojeg su posjetili i Azurnu obalu. Početkom dvadesetog stoljeća ona je bila omiljeno okupljalište svjetske aristokracije, umjetnika i globtrotera, u svakom slučaju sjajno mjesto za dvojicu dvadesetogodišnjaka daleko od kuće, željnih zabave. Tijekom boravka tamo John i Lem upoznali su Alberta Fouqueta, sina imućnog francuskog aristokrata s kojim su jedne sparne ljetne večeri, uz cigare i konjak, pretresali razne teme - od njihovih dojmova o Francuskoj, preko svjetske politike pa do prilično površnih stvari, poput pitanja koje je John uputio Albertu: “Monsieur Fouquet, po čemu tako dobro mirišete?” Pitanje mladog Amerikanca izazvalo je njegovo oduševljenje. Naime, Albertov hobi bili su parfemi, koje je kreirao u priručnom laboratoriju na prvom katu očeve vile, koristeći razne sastojke koje je skupljao tijekom svojih putovanja. “Oh, pa to je nešto što sam sam smućkao”, odgovorio mu je sa smiješkom, a sutradan na recepciji hotela u kojem je Kennedy odsjeo ostavio dar - bočicu mirisa, uz ceduljicu na koju je napisao: „U ovoj bočici pronaći ćete dašak francuskog glamura koji nedostaje vašoj američkoj osobnosti“.

image

John Kennedy

EVERETT/PROFIMEDIA

Ljeto je završilo, John se vratio u Sjedinjene Američke Države, a Alberta je ugodno iznenadilo pismo koje mu je uskoro stiglo, u kojem ga Kennedy moli da mu “pošalje još osam bočica istog parfema plus jednu za Boba” (aludirajući na svog brata). Albert mu je ispunio želju, poslavši u SAD kutiju punu mirisa na čije je etikete napisao “Eight & Bob” (Osam i Bob, kao šaljiva aluzija na Johnovu narudžbu). U proizvodnji mu je pomagao obiteljski batler Philippe, jedina osoba uz njega koja je znala formulu zahvaljujući zapisima u Albertovoj bilježnici. Obojica su pucala od ponosa doznavši da je parfem postao hit među slavnim prijateljima klana Kennedyjevih, poput glumaca Jamesa Stewarta i Caryja Granta. Prekooceanske narudžbe počele su pljuštati, no Albert nije dugo uživao u uspjehu jer u proljeće 1939. pogiba u prometnoj nesreći. Philippe je nastavio sam kreirati i prodavati miris, no Drugi svjetski rat sve prekida - morao je napustiti posao kod obitelji Fouquet, a ni slanje parfema na drugi kontinent više nije bilo moguće - šaljući posljednju pošiljku parfema za SAD Philippe je bočice sakrio u knjige kojima je izrezao sredinu kako ih nacisti ne bi pronašli i uzeli. Što se točno dogodilo s Philippeom nakon rata nije sigurno, no trebalo je proći šezdesetak godina da, zahvaljujući članovima njegove obitelji, proizvodnja mirisa Eight & Bob ponovno oživi, i to kao uniseks parfem s jednom od najzanimljivijih priča iz svijeta mirisa.

image

Eight & Bob

EIGHT & BOB

Čitjate i: Billie Eilish predstavila vlastiti parfem: ‘Ovo je moj najdraži miris na svijetu, lovila sam ga godinama‘

Gospođica hrabrog srca: Slavni dizajner Christian Dior svoj je kultni miris posvetio mlađoj sestri

O životu Catherine Dior, sestre kultnog pariškog dizajnera Christiana Diora, mogla bi se snimiti zanimljiva televizijska serija. Kao mlada djevojka zaljubila se u Hervéa des Charbonneriesa, 12 godina starijeg člana francuskog Pokreta otpora, kojem se ubrzo pridružila u borbi protiv fašizma. Nakon što je grupu prokazao jedan od članova, 1944. godine je privedena i poslana u ženski logor Ravensbrück, gdje je mjesecima proživljavala užasnu psihičku i fizičku torturu.

image

Catherine Dior

ALAMY/PROFIMEDIA

Uspjela je pobjeći te se vratiti u domovinu, a kad ju je u svibnju 1945. brat Christian dočekao na pariškom kolodvoru, bila je toliko mršava i izmučena da je isprva nije prepoznao. Nakon što se vratila u Pariz, Catherine je osnovala vlastitu cvjećarnicu, a Christian je svojoj sestri, koju su svi zvali Miss Dior, 1947. posvetio svoj prvi miris koji nosi to ime, a danas se smatra jednim od parfemskih klasika.

image

Miss Dior

DIOR

Princezin miljenik: Lady Diana udala se u oblaku mirisa napravljenog od 15.000 cvjetova

Na većini vjenčanih fotografija Princa Charlesa i Lady Diane mladenka na svojoj haljini drži ili ruke ili vjenčani buket. Legenda kaže da je njima skrivala veliku mrlju koja je na svili neposredno prije početka ceremonije nastala prolijevanjem njezina omiljenog mirisa Quelques Fleurs parfemske kuće Houbigant (možda je to bio prvi znak da nije trebala srljati u taj brak). Riječ je o parfemskoj legendi predstavljenoj davne 1912. godine, a reizdanoj 1985. godine.

image

Lady Di i princ Charles

MIKE HOLLIST/DAILY MAIL/SHUT

Miris je kreirao ugledni francuski parfumer Robert Bienaimé, i to kao apsolutnu inovaciju - dotad su se, naime, parfemi proizvodili od pojedinačnog cvijeća, dok je ovaj sadržavao kombinacije multicvjetnih akorda, s formulom koja u 31 gram parfemske vode sadrži više od 15.000 cvjetova i 250 sirovina, proizvedenih u Grasseu u Francuskoj, središtu parfemske industrije, gdje je Jean Francois Houbigant izumio svoj prvi parfem 1775. godine. Tko ga je još obožavao iz celebrity svijeta? Vjerovali ili ne, pjevač Kurt Cobain.

image

Quelques Fleurs

HOUBIGANT

Posveta velikoj ljubavi

I ako je imao više žena, indijski car Shah Jahan (vladar iz 17. stoljeća) niti jednu nije volio kao princezu Mumtaz Mahal, koja je preminula tijekom rađanja njihovog četrnaestog djeteta, u dobi od 38 godina. Zbog nje je dao izgraditi Shalimar vrtove, a nakon njezine smrti mauzolej Taj Mahal, jedan od sedam svjetskih čuda i spomenik UNESCOA-a, ali i jedne ljubavi za čije je dovršavanje trebalo dvadeset godina. Ta je orijentalna ljubavna priča iz stvarnog života toliko fascinirala francuskog parfumera Jacquesa Guerlaina da je 1921. kreirao parfem koji je nazvao Shalimar. Kako se neposredno nakon toga javila tvrtka koja je već proizvela miris istog imena, morao ga je preimenovati u No. 90 sve dok se sudski postupak nije završio 1925. kad je ponovno postao Shalimar i ušao u parfemsku povijest.

Čitajte i: Stigli su beauty adventski kalendari! Izdvojili smo deset najslađih zbog kojih ćete Božić dočekati mirišljavi i ‘obnovljeni‘

Linker
18. travanj 2024 19:07