Vrlo korisni

Redovito se štitite od sunca, ali ipak ste dobili opekline? Ovih sedam trikova pomoći će vam umiriti vašu kožu

Oštećenja od sunca mogu se dogoditi svakome, koliko god se mi mackali i štitili, zato je važno uvijek znati kako pomoći sebi ili nekome drugome.

Konačno smo dočekali ljeto. Prvi dani ovog sunčanog godišnjeg doba su stigli. Iako nakon zime jedva čekamo uhvatiti malo vitamida D i prepustiti se ljetnim radostima, s većom količinom sunca dolazi i veći rizik od opeklina, hiperpigmentacija i onog najgoreg - melanoma.

Meteorolozi najavljuju toplinski val, kojeg ne bismo trebali uzimati zdravo za gotovo, već napraviti sve kako bismo se zaštitili. Ako već uživate na moru i hvatate brončanu boju, važno je znati što učiniti ako slučajno izgorite na suncu.

Opekline od sunca nisu samo ozbiljno bolne u danima nakon izlaganja, već mogu dugotrajno oštetiti kožu, ubrzati prerano starenje kože, pa čak i povećati rizik od raka kože, pa je uvijek dobro nositi zaštitni faktor širokog spektra.

Proizvode za zaštitu kože od UVA i UVB ztaka bismo trebali nositi tijekom cijele godine, a ne samo ljeti, no mnogi od nas se ne drže ovog savjeta.

Čitajte i: Stiže ljeto, a vaša koža nije spremna? Evo kako licu i tijelu pružiti ono najbolje te prevenirati pojavu celulita

Iako ne možete poništiti ono što se već dogodilo, u ovoj slučaju opekline, postoji nekoliko načina za smirivanje i njegu vaše oštećene kože.

image
Upala nastala od opeklina odmah se mora hladiti i smiriti kako bi bol i oštećenje bilo što manje.
MURAT SUBATLI/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Smirite upalu

Nekoliko sati nakon što ste zaradili opekline, vaše tijelo pokušava odgovoriti na tu vanjsku traumu povećavanjem protoka krvi u to područje, zbog čega postaje vrlo crveno. Povećanim protokom krvi dolazi do povećanja upale na tom području, pa bi vam kao prva pomoć dobro došao aspirin ili ibuprofen kako biste ublažili upalu i smanjili bol.

Hladite se

Na prve znakove opeklina, trebali bismo se povući u hlad, natopiti sterilne gaze (komprese) hladnom vodom i staviti ih na oštećena područja. Ako niste u mogućnosti nabaviti gaze, kožu namažite običnim hladnim jogurtom - probiotici će vam pomoći vratiti prirodnu zaštitnu kožnu barijeru, istovremeno smirujući kožu.

Izbjegavajte aktivne sastojke

Oštećenje od sunca učinit će vašu kožu izuzetno osjetljivom, stoga svakako najstojte izbjeći nanošenje proizvoda sa snažnim aktivnim sastojcima, primjerice AHA i BHA kiselinama. Također, nemojte ni pomišljati raditi piling, bilo kemijski ili mehanički, jer će on samo nadražiti vašu kožu i osjećat ćete se još gore.

image
Ako imate opekline, mažite ih samo umirujućih proizvodima.
UNSPLASH

Koristite umirujuće proizvode

U narednim danima možda ćete osjetiti potrebu nanositi više proizvoda za njegu kože. No, odustajte od toga jer koži treba vremena da se smiri, a previše mackanja može biti kontraproduktivno. Sve što koristite treba biti nježno i umirujuće, bogato hidratantnim sasatojcima i lišeno alkohola, parabena i ostalih štetnih tvari. Kada izađete iz kade ili tuša, nemojte se cijeli obrisati; ostavite malo vode na sebi i odmah se namažite hidratantnom kremom kako biste "zaključali" vodu u koži.

Čitajte i: Tri načina kako se prirodno obraniti od komaraca: Jeftinija i zdravija rješenja za vašu zaštitu

Ne gulite kožu

Ako su vaše opekline toliko jake da se počinju stvarati mjehurići ili ljuštiti, nemojte lomiti ili povlačiti kožu. Stvaranjem mjehurića vaše tijelo gradi prirodnu barijeru koja će pomoći koži da zacijeli.

image
Obavezno pijte puno vode!
UNSPLASH

Pijte puno vode

Naime, opekline odvlače tekućinu na površinu kože i dalje od ostatka tijela, tako da će konzumiranje većih količina voda spriječiti dehidraciju.

Isprobajte kupku od zobi

Možda vam ovaj prijedlog na prvi pogled djeluje neobično, ali kupke od zobenih pahuljica izvrsne su za smirivanje boli, svrbeža i pružaju zaštitu koži. Kako napraviti ovu kupku? Sameljite zobene pahuljice u blenderu i usipajte ih u kadu punu mlake vode. Sjednite i opustite se, osiguravajući da vam je koža potpuno prekrivena. Nakon kupke obavezno se namažite hidratantnim proizvodom.

Linker
19. travanj 2024 00:27