Getty Images
ZA SEKSI HALJINE GOLIH LEĐA

Riješite se neželjenih 'nuspojava' ljetovanja s leđa: Njega i vježbe za često zapostavljeni dio tijela

Kako postati kandidatkinja za seksi haljine dubokog izreza? Uz temeljitu ‘njegu’ duboko ispod kože, osnaživanje kralježnice i okolnih mišića te kozmetičku njegu s pilingom kao glavnim faktorom.

Već mjesecima industrija ljepote nudi bezbroj savjeta kako dotjerati tijelo za ljetno razotkrivanje. Najčešće se govori o preoblikovanju trbuha, stražnjice i bokova, zatezanju i učvršćivanju ruku i nogu, podizanju grudi... a rijetko se spominju - leđa. Teže ih je dosegnuti pa su vjerojatno zato zapostavljena u njezi. No to nam se može “osvetiti”, osobito u razdoblju kad je gola koža u prvom planu. Naime, leđa su svojevrsno ogledalo stanja organizma i načina života. Osim toga što se koža isušuje zbog nedovoljne njege, na leđima često “izbijaju“ prištići i mrlje zbog hormonskih poremećaja, nezdrave prehrane, stresa... Na vrućini se takvi problemi mogu dodatno pogoršati pojačanim znojenjem i neumjerenim izlaganjem suncu, kao i preparatima za sunčanje koji ne odgovaraju potrebama kože, pa se zbog toga začepe pore. Tako na leđima mogu ostati neželjene “nuspojave” ljetovanja.

Jessica Chastain, hair detail
'Dark Phoenix' film premiere, Arrivals, TCL Chinese Theatre, Los Angeles, USA - 04 Jun 2019, Image: 443296958, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Shutterstock Editorial
Profimedia, Shutterstock Editori
Nježan i zavodljiv gornji dio leđa - glumica Jessica Chastain

- Osim sitnih prištića, takozvanog folikulitisa, mogu se pojaviti i gljivične infekcije kože, a kao njihova posljedica - mrlje. One su svjetlije ili tamnije od ostatka kože i mjestimično se ljušte. Ponekad svrbe, a nakon liječenja ostaju privremeno svjetlije zone. Ako pak ležite na travi tako da je koža s njome u izravnom kontaktu, to može izazvati fitofotodermatozu. Naime, neke biljke sadrže tvar furokumarin, koji u reakciji sa suncem izaziva na koži crvenilo i mjehure. Promjene se vide tek nakon nekoliko sati, mogu intenzivno svrbjeti i peći, a nakon liječenja mogu trajno ostati smeđe mrlje - objašnjava dermatologinja dr. Ljiljana Škrinjar iz Doma zdravlja Zagreb Centar.

U zaštiti kože od iritacija bitan je faktor odjeća, koja na vrućinama nikako ne bi trebala biti od sintetičkih materijala, te njega. Jednom do dvaput tjedno napravite piling leđa, što je osobito bitno tijekom ljetovanja - da bi se temeljito uklonili ostaci preparata za zaštitu od sunca. Kako biste dosegnuli sve dijelove, koristite pomagala poput spužvi i četki “na dugom štapu” te masažera za nanošenje kreme.

L’ERBOLARIO Albero di Giada gel za tuširanje s ekstraktom drva žada, 91,90 kn; BIOTHERM Lait Corporel L’Original hidratantni losion, 250 kn; MELEM gel za tuširanje s arganovim uljem, 29,90 kn

ORGANIQUE Sea Essence piling za tijelo od morske soli i algi, 123 kn; AFRODITA 100% SPA Zen Rituals piling za tijelo od riže i bambusa, 49,99 kn; NIVEA Coconut & Monoi Oil soufflé za tijelo na bazi kokosa i monoi ulja, 39,50 kn; NEVA1918 Hommage à la beauté krema za tijelo s mirisom ljubičice, 44,90 kn

- No njega leđa treba započeti duboko ispod kože, tako da se kralježnica i okolni mišići održavaju zdravima i snažnima - ističe kineziologinja Ana-Marija Jagodić Rukavina.

- Masaža leđa vrlo je blagotvorna, ali nije dovoljna, jer ipak je to pasivan oblik razgibavanja. Tjelovježba vlastitom snagom najbolje sprječava degenerativne promjene koje se pojavljuju s godinama i nezdravim načinom života. Mnogi imaju neravnomjerno razmaknute i “spojene” kralješke, kao i vodenaste “jastučiće” koji nastaju na leđima uslijed slabog protoka limfe. Tako leđa postaju kao kornjačin oklop, a trebala bi biti pokretljiva poput koljena ili lakta, da bismo se mogli lagano gibati, i da bi kroz nas mogla slobodno protjecati životna energija - napominje kineziologinja. Dodaje da je već lagana tjelovježba dovoljna kako bismo leđa održali u formi, no pritom je ključno savjetovati se sa stručnjacima - jer kod svakoga se vježbe trebaju individualno prilagoditi, ovisno o stanju kralježnice.

MISTER GEPPETTO drveni masažer za leđa, 119,20 kn; BACK MAGIC PLUS sprava za istezanje, 349 kn

SNAGA I OPUŠTENOST

Kineziologinja Ana-Marija Jagodić Rukavina preporučuje:

• Sjedite li na uredskom stolcu, naslonite se što većom površinom leđa i duboko dišite fokusirajući pritom disanje u leđa. Tako ćete na tom dijelu tijela potaknuti cirkulaciju.

• Uzmite u ruke štap ili traku, ručnik i slično, širine više od jednog metra. Podignite ruke visoko i široko iznad sebe, a potom napravite pokret što više unatrag, "otvarajući" ramena i prsa. Ponovite nekoliko puta.

• U trgovinama su dostupna razna pomagala za leđa, od masažera do sprava za opuštanje ili istezanje, koje također mogu biti korisne.

• Dok vozite bicikl, kralježnica treba biti ravna - od glave do trtice. U suprotnom, mišići su previše napeti, a cirkulacija otežana.

• Najbolje je leđno plivanje, koje ravnomjerno osnažuje, ali i rasterećuje od prekomjerne napetosti. Odlično je i hodanje, osobito s nordijskim štapovima.

• Glava pri spavanju ne smije biti savijena (npr. zbog prevelikog jastuka), a kralježnica treba biti u rasterećenom položaju.

• Za leđa je važan odabir obuće - u kojoj možete slobodno pomicati svim nožnim prstima. Naime, pri lošoj "amortizaciji" obuće pritisak se preko koljena i kukova prenosi sve do kralježnice.

KIŠNE KAPI PO LEĐIMA

Za klasičan tretman čišćenja leđa u kozmetičkim salonima potrebno je mnogo ručnog rada jer obuhvaća piling, parenje, mehaničko čišćenje (odnosno istiskivanje prištića) i završno nanošenje umirujuće maske. U Poliklinici Poliderma preporučuju kao praktičniji i učinkovitiji način čišćenja - tretman HydraFacial. Primarno namijenjen mikrodermoabraziji lica, uređaj uklanja odumrle stanice i dubinski čisti pore te prožima kožu leđa revitalizirajućim serumima. Pritom pomaže smanjenju hiperpigmentacija i ožiljaka. Cijena čišćenja leđa je 900 kn, a ublažavanja hiperpigmentacija i ožiljaka od 1500 do 2000 kn. Među popularnijim tretmanima je Raindrop tehnika - kombinacija refleksologije, masaže i primjene eteričnih ulja. Izvrsna je za ublažavanje bolova, iskrivljenja i ukočenost kralježnice i leđnih mišića, a ujedno osnažuje imunitet i potiče čišćenje organizma. U zagrebačkom Origo centru ulja se nanose duž kralježnice pomoću orlovih pera, kao u indijanskoj tradicionalnoj medicini. Cijena 60-minutnog tretmana je 320 kn.

Linker
19. travanj 2024 05:04