Mini vodič

Samo najbolje za V-zonu: Donosimo top proizvode za higijenu i njegu intimnog područja

Iako mnoge žene peru intimno područje samo vodom jer je tako najzdravije, voda nekada ne može isprati znoj i neugodan miris, pogotovo za vrijeme menstruacije. U tim situacijama pomažu šamponi za intimnu njegu koji ne narušavaju prirodnu mikrofloru kože i sluznice.

Među svjetskim kozmetičkim trendovima uvriježio se novi pojam V-care - njega vulve (stidnice). Intimno područje doista zaslužuje više pozornosti jer često je izloženo trenju i stiskanju (osobito zbog dugotrajnog sjedenja i uske odjeće) te iritacijama i infekcijama zbog sintetičkog rublja, depilacije, neodgovarajuće higijene...

Vulvi je potrebna posebna zaštita, počevši od preparata za pranje i umirujućih krema pomno uravnoteženog sastava koji ne narušava prirodnu mikrofloru kože i sluznice.

image
Svi proizvodi za intimnu njegu su namijenjeni vanjskom području jer se vagina ne smije ispirati ničime pa ni vodom.
OLEGBRESLAVTSEV/ISTOCKPHOTO

Donedavno se intimna njega svodila upravo na takve proizvode, no sada oni postaju dijelom sveobuhvatnijih linija u kojima su i serumi, anti-age kreme i maglice za takozvani glow below, odnosno svjež i blistav izgled ‘tamo dolje‘.

Isključivo za vanjsku upotrebu

Trend V-care - čiji su predvodnici američki brendovi Fur i Lady Suite te danski The Perfect V - opisuje vulvu kao ‘vrt kojem treba brižna njega jer štiti vaginu‘.

Pritom treba imati na umu da su svi preparati za higijenu i njegu isključivo za vanjsku uporabu, a ne za vaginu, koja se ne smije ispirati vodom ni sredstvima za čišćenje intimnog područja niti na bilo koji drugi način tretirati bez preporuke ginekologa.

Vagina, naime, ima prirodnu sposobnost samočišćenja, odnosno samoodržavanja mikroflore koju ponajprije možemo ojačati zdravim načinom života.

image
NIVEA Intimo Sensitive losion za pranje s ekstraktom kamilice, 28,90 kn.
NIVEA
image
EUCERIN pH5 Intim Protect umirujući fluid za pranje na bazi mliječne kiseline, 64 kn.
EUCERIN
image
AFRODITA Delicate Balance kremasti sapun s ekstraktima hrasta i kadulje, 27,99 kn.
AFRODITA
image
LADY SUITE Rejuvenating Botanical ulje za intimnu njegu na bazi probiotika, biljnih ekstrakata i ružičastog kvarca, LadySuiteBeauty.com.
LADY SUITE
image
THE PERFECT V VV Cream Gentle Exfoliator krema s voćnim ekstraktima s nježnim učinkom pilinga, ThePerfectV.com.
VV CREAM
image
AVON Simply Delicate osvježavajući sprej s vitaminom E, 36 kn.
AVON
Linker
05. ožujak 2024 21:42