Top izbor

SPA ugođaj u vlastitom domu: Imamo najbolje pilinge za sjaj, elastičnost i bolju cirkulaciju kože tijela

Redovit piling pomaže pri ujednačavanju tena, može ublažiti mrlje nastale prekomjernim izlaganjem suncu, potiče prokrvljenost i pomaže koži da bolje upije kreme i losione.

Svi već znamo važnost pilinga i zašto je nužan dio rutine, kako lica, tako i tijela. Riječ 'piling' označava ljuštenje kože, odnosno njezinih mrtvih stanica, što joj omogućava da ostane zdrava, ima prirodan sjaj te da čim duže ostane elastična, zategnuta i meka. Nečistoće i mrtva koža su zapravo teret koji se svakodnevno skuplja na našem najvećem organu i ne dopušta joj da diše.

Na tržištu postoji nekoliko vrsta pilinga - mehanički, enzimski i kemijski, od kojih se posljednja dva najčešće koriste u njezi lica, dok za tijelo većina poseže za mehaničkim jer ga možemo koristiti pod tušem i neće nam oduzeti previše vremena.

Dakako, nije svaki piling i dobar piling, jer puno njih sadrži plastična zrnca koja nisu od ikakve koristi, a i zagađuju okoliš pa pri odabiru valja pripaziti da je piling napravljen od prirodnih tvari poput šećera, mljevenih koštica marelice, soli ili sličnih sastojaka. Šećer i sol imate kod kuće i od njih vrlo lako možete napraviti i domaći piling za tijelo, a poslužiti vam može i talog od kave. Naime, kava dokazano potiče cirkulaciju i redovitom primjenom uklanja čak i celulit. Evo nekoliko jednostavnih recepata.

Piling od lavande

  • 1/2 šalice morske soli
  • 4 žlice bademovog ulja
  • 8 kapi eteričnog ulja lavande

Pomiješajte bademovo ulje i sol te smjesi potom dodajte eterično ulje. Pustite da piling odstoji oko sat vremena, potom njime izmasirajte vlažnu kožu i dobro isperite. Eterično ulje lavande je dosta nježno pa neće iritirati osjetljivu kožu.

Piling od kave

Women crubbing with coffee in health spa
Photo taken indoors of young women with beauty treatment
Getty Images

  • 1 šalica mljevene kave ili taloga
  • 1/2 šalice hladno prešanog ulja (kokosovo, bademovo ili maslinovo)
  • 8 kapi eteričnog ulja naranče (ili po izboru)

Pomiješajte kavu s uljem te dodajte eterično ulje. Smjesom istrljajte tijelo i isperite. Piling možete čuvati u zatvorenoj posudi i do nekoliko tjedana.

Piling od krupice

  • 3 jušne žlice kukuruzne ili pšenične krupice
  • 2 jušne žlice meda
  • 2 jušne žlice jogurta

Pomiješajte sve sastojke, istrljajte se, isperite i bogato namažite tijelo bogatim maslacem ili losionom.

Ako si pak želite uštedjeti vrijeme, izabrali smo 10 najboljih kupovnih pilinga na tržištu.

Linker
17. travanj 2024 11:48