iStock
VJEŽBANJE

Stube i pola sata tjedno rješenje su za povratak u formu

Od svih isprika za neodlaženje u teretanu, nedostatak vremena vjerojatno je najpopularnija, a u mnogo slučajeva i najiskrenija. Izmorenost nakon posla i druge obaveze koje čekaju kod kuće često su razlog zbog kojeg teretana ne dolazi u obzir jer izdvajanje jednog sata, a često i više ako teretana nije iza ugla, mnogima se čini neizvedivo. Ipak, za sve one koji nemaju vremena stižu dobre vijesti: dovoljno je samo deset minuta intenzivnog treninga.

Upravo zbog nedostatka vremena posljednjih su godina vrlo popularni HIIT treninzi, odnosno oni koji se sastoje od intervala visokog intenziteta. Iza njih stoji ideja da je potrebno samo deset minuta efikasnog i vrlo intenzivnog vježbanja kako bismo ostali u formi. To je neupitno najbolje rješenje za svakoga tko je u stisci s vremenom. Ipak, znanstvenici su novim istraživanjem pokazali da su stube, pola sata tjedno i dobra volja sasvim dovoljne.

-->

Istraživanje je objavljeno u mjesečniku Medicine & Science in Sports&Exercise, a radi se o testiranju provedenom na 31 ženi koje su većinu dana provodile sjedeći. Znanstvenici su im zadali različite serije intervalnih vježbi: sve su trajale po 10 minuta i morale su ih izvoditi tri puta tjedno u razdoblju od šest tjedana. Nakon toga mjerili su njihovu kardiorespiratornu izdržljivost i uvidjeli da je jedna od vježbi dala impresivne rezultate. Intenzivno trčanje po stubama u trajanju od 20 sekundi s dvije minute odmora u ponavljanjima od tri puta poboljšalo je izdržljivost žena za 12 posto.

Ako živite na visokom katu u zgradi bez lifta spremni ste za vježbanje jer pola sata tjedno stvarno nije mnogo, a potrebne su vam samo stube s kojima se dnevno "sretnete" više puta pa zašto ih ne i iskoristiti.

Linker
15. travanj 2024 09:08