BEZ VIŠKA NA VAGI

Ukusno, a ne deblja: U ovim namirnicama možete uživati bez grižnje savjesti u neograničenim količinama

Koliko bi ljudi bili manje opterećeni izgledom kada bi mogli jesti u neograničenim količinama bez da se udebljaju. Zvuči nemoguće? Zahvaljujući niskokaloričnim, a zdravim namirnicama, sve je moguće.

Riječ je o hrani koja se uglavnom sastoji od vode zbog čega je niskokalorična, a sadrži velike količine vlakna koja pomažu da se osjećate sitima.

Donosimo popis namirnica u kojima možete uživati bez grižnje savjesti i bez viška na vagi.

Celer

Gotovo 95% celera čini voda, što ne znači da ovo povrće nema značajnih zdravstvenih blagodati. Celer sadrži kalij, folate, vlakna i čak 30% vaše dnevne potrebe za vitaminom K.

image
Kelj sadrži omega 3 masnu kiselinu.
PEXELS

Jedna porcija celera sadrži svega šest kalorija, a najbolje ga je jesti svježeg s obzirom na to da od pet do sedam dana nakon kupnje, povrće gubi mnoge antioksidanse.

Kelj

Jedna šalica sirovog kelja sadrži samo 33 kalorije, a jedna je od rijetkih namirnica koja sadrži omega 3 masnu kiselinu. Kao i druge vrste salate, i kelj sadrži puno vitamina i folata.

Kelj možete jesti u neograničenim količinama, a vaš organizam će vam biti zahvalan.

Čitajte i: S ovim prirodnim i zdravim zamjenama za šećer lakše ćete se odviknuti od slatkiša

Borovnice

Borovnice su voće koje sadrži najviše antioksidansa u odnosu na bilo koje drugo, a šalica puna borovnica sadrži svega 85 kalorija. Osim što ćete se zasititi, uživat ćete u slatkastom okusu ovog mnogima omiljenog voća.

image
Od sveg voća, borovnice su najbogatije antioksidansima.
PEXELS

Krastavci

Krastavci se uglavnom sastoje od vode, a sadrže svega 16 kalorija po porciji. Iako mnogi ne vole jesti koru krastavca, upravo ona i sjeme sadrže najviše hranjivih tvari, stoga je uvijek preporuka ne guliti.

Zahvaljujući vitaminima koje sadrže, jedete li krastavce, učinit ćete uslugu svojem vidu.

Rajčica

Rajčica je najpoznatija po tome što sadrži tvari koje pomažu u borbi protiv kroničnih bolesti, a plodu daju crvenu boju.

image
Crveni pigment u voću i povrću znači velike blagodati za zdravlje.
PEXELS

Uz sve hranjive sastojke kojima se može pohvaliti, jedna rajčica srednje veličine sadrži svega 25 kalorija.

Dinja

Dinja sadrži više beta karotena - oblika vitamina A koji služi u očuvanju zdravlja vaših očiju, od mnogih drugih sličnih plodova poput naranče, grejpa, breskve i manga. Samo jedna šalica dinje osigurava vam dobru količinu kalija te više od 100% preporučene dnevne vrijednosti vitamina A i C.

Čitajte i: Ljetno voće sa supermoćima: Višnje rade čuda za ten i kožu, a mogu pomoći i pri gubitku težine

S obzirom na to da voda čini 90% dinje, u jednoj porciji ima samo 55 kalorija.

Jagode

U jednoj porciji jagoda ima više vitamina C nego u jednoj naranči. Uz to, jagode su pune antioksidansima.

image
Jagode sadrže više vitamina C od naranče!
PEXELS

Dobar su izvor kalija i vlakana, a ne sadrže mast, natrij ni kolesterol, što ih čini zdravima za srce. Jedna šalica sadrži samo 50 kalorija, a okus je neodoljiv!

Grejp

Osim što pomaže u stabiliziranju nivoa šećera u krvi, grejp je bogat vitaminom C, a zbog male kalorijske vrijednosti, može vam pomoći da izgubite nekoliko centimetara oko struka.

Linker
13. travanj 2024 10:37