kralj tjelovježbe

Vježba za mišiće cijelog tijela: Evo zašto će vam tijelo biti zahvalno ako često izvodite plank!

Trbušnjaci su najpoznatija vježba za jačanje trbuha, no ne i najučinkovitija. Vježba koja najbolje utječe na jačanje gotovo svih mišića na tijelu je plank!

Plank nije nimalo jednostavna vježba, no za dobre rezultate isplati se svaka kapljica znoja.

Čitajte i: Ljetni čuvari kože sve su svestraniji: Zaštita od uva i uvb zračenja, hidratizacija i mnoge druge prednosti

Ono što je u planku najteže je zadržavanje položaja. Postoje brojne šale na račun zahtjevnosti ove vježbe, a jedna od najpopularnijih je - "Misliš da minuta brzo prođe? Isprobaj plank!" i moramo priznati da je sasvim legitimna.

Kako izvođenje planka utječe na vaše tijelo

Osim što će vam ojačati mišići i što će vam se poboljšati samopouzdanje, izvođenjem planka poboljšat ćete držanje tijela i povećati fleksibilnost, smanjit ćete rizik ozljeda leđa i kralježnice, metabolizam će vam se ubrzati, ravnoteža popraviti, a poboljšat će vam se i mentalno zdravlje.

image
Izvođenjem planka poboljšat ćete držanje tijela.
PEXELS

Iako je klasičan plank izvrsna i sveobuhvatna vježba, više je vrsta, a na vama je da odaberete najprikladniju za sebe.

Klasični plank

Klasičan plank izvodi se tako da se u početnoj poziciji laktovima i nožnim prstima postavimo na tlo. Trup držimo ravno i stabilno, a cijelo tijelo mora biti položeno u jednoj ravnoj liniji od uha do prsta. Glavu držimo opušteno, a pogled usmjeren prema tlu. Za početak je dovoljno da se u poziciji planka ostane 10 sekundi, a postupno produžujemo vrijeme na 30, 45, 60 sekundi i više.

Čitajte i: Marijana Mikulić objavila (ne)savršenu fotku u kupaćem kostimu pa poručila: ‘Moje tijelo možda ne izgleda savršeno, ali je jedino koje imam‘

Želite li još zahtjevniju vježbu, prilikom izvođenja planka podignite jednu ruku ili nogu - ili pak suprotnu ruku i suprotnu nogu. Trbušne mišiće držite napetima i nemojte dopustiti trbuhu da padne, kao ni bokovima da se podignu. I ono najvažnije - ne zaboravite disati!

Linker
21. travanj 2024 10:28