Neka postane navika

Usnice zaslužuju najbolje, razmazite ih kraljevskim tretmanom

Vjerojatno svatko od nas koristi balzam za usnice više puta dnevno, no pitanje je koliko vlage usnice od njega uistinu dobivaju

Usnice su malen dio lica i prilično se razlikuju od ostatka, pa se nerijetko događa da ne dobivaju njegu kakvu zaslužuju. Balzam je osnovni korak, ali želite li najmekše i najsočnije usnice morat ćete se malo više potruditi i odvojiti poneku minutu za dodatnu njegu.

Koža na usnicama, uz onu oko očiju, najtanja je na licu. Razlikuje se od okolne kože već na prvi pogled, jer to je sluznica, sazdana od manje slojeva i premrežena brojnim kapilarama. Zbog takve su građe usnice tanke i osjetljive i među prvim su područjima na kojima se javljaju znaci dehidriranosti (ispucala koža), ali i starenja (gubitak volumena, slabljenje pigmenta itd.). Kako biste to spriječili ili barem ublažili, pripremite im kraljevski tretman.

Eksfolijacija

Piling može pomoći u uklanjanju ljuskica te u ublažavanju pukotina, pa će i ruž puno lakše kliziti i neće se nakupljati u oštećenjima. Pored toga, eksfolijacija može biti korisna ako ste počeli primjećivati okomite linije iznad gornje usnice, a s obzirom na to da piling potiče cirkulaciju, usnice će nakon njega izgledati punije.

image

Ključno je spriječiti isušivanje usnica

IHOR PUKHNATYY/DEPOSITPHOTOS

Možete birati između kemijskog (takvi proizvodi sadrže salicilnu kiselinu) ili mehaničkog pilinga. Mehanički je vjerojatno logičniji izbor za usnice, jer sami kontrolirate pritisak, a i učinak se vidi odmah. Na tržištu se nude mnogi gotovi proizvodi, no s lakoćom možete pripremiti svoj domaći piling, recimo, od mljevene kave, šećera, soli, cimeta, zobi, kurkume. Prah umiješajte u malo ulja (maslinovog, kokosovog, jojobinog, bademovog, avokadovog, suncokretovog...) kako biste dobili gustu smjesu i - piling je gotov.

Ne pretjerujte s pilinzima, jer bi moglo doći do posljedica kao što su crvenilo, oticanje, osjetljivost, sitno krvarenje. Radite piling usnica jednom tjedno, a ako je baš potrebno možete uvesti dva tretmana tjedno.

Serumi

Na usnice, kao i na kožu lica, mnogima vjerojatno nije potrebno svakodnevno nanositi serum, no ako imate neki konkretan problem, primjerice, gubitak volumena ili pojavu linija iznad usnica, možete posegnuti za takvom pomoći. To su laganije formule s aktivnim tvarima kao što su hijaluronska kiselina, peptidi, antioksidansi..., koje pomažu kod različitih stanja, ali i kratkotrajno popunjavaju usnice. Ima smisla nanijeti serum poslije pilinga. Uvijek se nanosi prije balzama za usnice.

Hidratacija

Hidratacija je nezaobilazan korak u svakoj njezi, a njeno zanemarivanje može voditi do narušavanja kožne barijere i suhoće kože. Poslije pilinga usnica bogata hidratacija je obavezna.

Vjerojatno svatko od nas koristi balzam za usnice više puta dnevno, no pitanje je koliko uistinu vlage usnice od njega dobivaju. Gusti balzami s voskom premazuju površinu, ali ne prodiru u kožu, dok sjajni balzami koji pojačavaju popunjenost usnica izgledaju atraktivno, ali nisu baš najhidratantniji. Treći mogu imati hidratantne sastojke, ali nisu nimalo okluzivni, pa ne zadržavaju vlagu u koži, nego mogu još i dodatno isušiti usnice - ako je vlaga u zraku niska, balzami s hijaluronskom kiselinom i glicerinom navlače na sebe vlagu iz kože, a ona potom isparava s površine usnica. Najmudrije bi bilo odabrati balzam čiji sastojci ujedinjuju sva poželjna svojstva, primjerice, shea maslac za omekšavanje kože, hijaluronsku kiselinu za hidrataciju, ulja bogata antioksidansima (poput ulja moringe ili suncokreta) za zaštitu osjetljive kože te vitamin E i vosak za „zaključavanje” vlage.

image

Nije lako pronaći balzam koji usnicama daje kompletnu njegu

IHOR PUKHNATYY/DEPOSITPHOTOS

Noćna maska

Kao što je noćna krema za lice bogatija i gušća od dnevne, tako bi i njega usnica u noćnim satima trebala biti intenzivnija. Podsjetimo, koža noću bolje upija sastojke iz kozmetike, a stanice se oporavljaju brže nego danju. To se može postići korištenjem gušće maske za usnice koja hidrira kožu i zadržava vlagu u njoj.

Zaštita od sunca

Danju je nužna zaštita od sunca, dakle, balzam koji sadrži SPF. Izloženost suncu, naime, pridonosi propadanju kolagena, glavnog proteina u koži, a njegovo slabljenje ubrzava stanjivanje usnica i gubitak boje. Pored toga, sunčeve zrake mogu pojačati dehidraciju osjetljive kože usnica i ugroziti njihovu sposobnost zadržavanja vode. Dobra je vijest to što mnogi balzami sa SPF-om sadrže i aktivne sastojke koji hidratiziraju usnice i čine ih glatkima.

Linker
24. travanj 2024 00:48