od polja do kupaone

Već pet generacija rade prirodnu kozmetiku u Zagorju: ‘Sve je svježe, ne štancamo proizvode‘

Baka Stanka, mama Silvija, tata Božidar i kći Elena uzgajaju ljekovito bilje od kojeg prema starim obiteljskim recepturama izrađuju proizvode za njegu kože i kose, meleme, hidrolate, pomade pa i kozmetiku za njegu kućnih ljubimaca.

Beauty industrija sve više se okreće prirodnoj kozmetici, probranim i ‘čistim‘ sastojcima. Mogli bismo reći da je riječ o trendu, ali bili bismo u krivu. Zašto? Prirodna kozmetika prisutna je već desetljećima i utkana u filozofiju naših baka koje su na poljima brale ljekovito bilje i od njega spravljale kreme, meleme, tonike, šampone i ostale proizvode za njegu lica i tijela.

Stare recepture koristi i obitelj Letinčić koja se već osam godina bavi uzgojem ljekovitog bilja i od njega radi prirodnu kozmetiku za žene, muškarce pa i za životinje pod brendom Bakina riznica ljepote. Njihovu obiteljsku priču započela je prabaka te prenijela znanje, motivaciju i ljubav prema biljkama i aromaterapiji na mlađe generacije.

image

Sapuni su posebno mirisni.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

U srcu divljine Zagorja, na predivnim zagorskim bregima, nalazi se njihova "baza", proizvodni pogon u kojem provode većinu vremena preko tjedna, a za vikend se vraćaju u svoj zagrebački dom.

"Moja baka Cecilija i prabaka Olga davno su radile pripravke od ljekovitog bilja, a tradiciju je nastavila moja majka. Prvotno je radila meleme, čajeve i tinkture za obitelj i prijatelje te mi je bila veliki poticaj da se i ja u svojim četrdesetima uključim u proširenje priče i podignem našu proizvodnju na novu razinu", govori nam Silvija Letinčić koja uz supruga Božidara i kćer Elenu Zrnić vodi vrlo uspješan obiteljski biznis.

"Cijeli život sam puna ideja - izrađivala sam nakit, ukrase, kolače za kućne ljubimce, a prve proizvode poklanjala sam za posebne prilike. Jednog dana, suprug me pitao ‘možeš li ti to raditi za ozbiljno?‘. Znala sam da mogu, nakon čega smo počeli razmišljati i tražiti načine kako realizirati naše ideje", objašnjava Silvija koja je potom upisala Akademiju aromaterapije kako bi dobila licencu i otvorila OPG.

image

Baka Stanka u berbi lavande.

ELENA ZRNIć

Božidar je, nastavlja Silvija, zadužen za organizaciju uzgoja i odražavanja nasada njihovog bilja, destilaciju, nabavku robe, ali je i glavni kuhar obitelji, graditelj proizvodnog pogona - jednom riječju, osoba bez koje ne bi bilo Bakine riznice u fizičkom obliku. Njihova kći Elena, magistrica fitomedicine, brine se za marketing, društvene mreže brenda i fotografiranje proizvode, a Silvija formulira recepte za proizvode, vodi knjige i daje finalno "da" za zajedničke dogovore.

No, glavni mentor je baka Stanka koja nadzire proizvodnju, uvijek je spremna pomoći savjetom i brine se o vremenu kopanja gaveza i korijena koprive. "Iako ima 80 godina, svaki tjedan pali svoj crveni autić i juri iz Zagreba do Zagorja kako bi bila s nama kad smo u gužvi. Baka je pravi radnik, ona odmah uzima kutu, rukavice, kapu i prima se pakiranja proizvoda", ponosno kaže Silvija.

image

Svaki proizvod je ručno miješan.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Kozmetika iz ‘prve ruke‘

U Bakinoj riznici ljepote nalazi se mnoštvo proizvoda - od potpune njege lica i tijela, preko kozmetike za bebe, prirodnih sapuna, proizvoda za njegu životinja, razni melemi i pomade, tinkture i zdravi čajevi. Posebno su ponosni na činjenicu, kaže Silvija, da za razliku od ostalih proizvođača prirodne kozmetike, svoje proizvode formuliraju isključivo na hidrolatima - destilatima bilja koje uzgajaju u Zagorju ili kupe od malih uzgajivača iz Hrvatske.

U kozmetici obitelji Letinčić ne koriste se umjetni konzervansi, aditivi, boje i sintetički sastojci, već samo ono najbolje od prirode. Štetne sastojke zamjenjuje, primjerice, pčelinjim voskom te konzervansima s ECOCERT certifikatom koji su prihvaćeni u proizvodnji prirodne kozmetike.

image

Proizvodi za kosu su najpopularniji, a imaju i liniju za njegu životinjske dlake.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Posebnost proizvoda Bakine riznice ljepote je i u tome što se svaki od njih izrađuje ručno - mikserom, žlicama, špatulama... i radi po narudžbi.

"Ništa se ne radi serijski pa da stoji na policama. Volim da me osoba nazove, napiše poruku, naruči proizvod na našoj stranici. Mi svaki dan vodimo evidenciju narudžbi, a proizvodi se obično izrađuju oko pet dana. Jedino što je pripremljeno unaprijed su hidrolati osim hidrolata ruže koji se radi svaki mjesec jer ruže čuvamo u rashladnoj vitrini kako bi ih destilirali svježe za kreme", objasnila je Letinčić.

image

Obitelj Letinčić jako voli kontakt s kupcima, zato svoje proizvode ne želi distribuirati po velikim trgovinama.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

To je i jedan od razloga zašto njihove proizvode ne možemo pronaći na policama trgovina. "Mi nismo i nećemo biti ‘štanceraj‘ kozmetike niti ćemo se širiti i sagraditi tvornicu u Zagorju jer smo dobili ugovor s nekom velikom trgovačkom kućom. To nije bila moja misao vodilja, već posve nešto drugo - stvoriti kozmetiku za moju i vašu obitelj. A ne obogatiti se i trčati za novcem. Od tog sam pobjegla kad sam dala otkaz radeći za druge koji su trčali za novcem i ugrozili svoje zdravlje. Priča o našem zdravlju i obitelji je ključ našeg rada", jasna je Letinčić.

"Nije nam bitno da prodamo tisuće sapuna koji će stajati dvije godine na nekoj prašnjavoj polici. Radije surađujemo s malim obrtima prirodnih proizvoda i prodamo dvadesetak komada. Ako naruče ponovno od nas, time bolje", dodaje.

image

Linija "Franz" za muškarce.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

U skladu s prirodom

Osim izrade kozmetike, uz njihovo poslovanje je usko vezana aromaterapija, odnosno kontrolirano korištenje eteričnih ulja. "Nekontrolirano i bez aromaterapeutskog znanja se može napraviti jako loš proizvod i potencijalno štetan za kožu", napominje Silvija te dodaje da je aromaterapija, osim za tijelo, dobra i za podizanje raspoloženja i smirenje uma.

I bilje za aromaterapiju uzgajaju u svojem plasteniku, osim damaščanskih i burbon ruža za destilaciju, čije su presadnice naručili od uzgajivača te ih posadili na imanju u Zagorju. No, tamo ne sade samo ljekovito bilje, već i vlastitu hranu jer im je stalo i što stavljaju u sebe, a ne samo na sebe.

image

Stanka, Silvija i Elena sve proizvode izrađuju po narudžbi.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

"Moj suprug obrađuje velik vrt kako bi imali svoje voće i povrće. Sve špricamo i gnojimo biljnim mješavinama koje je preporučila naša kći Elena kao kućni magistar fitomedicine. Uvijek ostavimo dio i za srnice koje su česti gosti našeg vrta i voćnjaka", ponosno govori Silvija.

Najtraženiji proizvodi Bakine riznice ljepote su šamponi za kosu, iako je njihova zajednica kupaca, koja na Instagramu broji više od 12 tisuća pratitelja, oduševljena svime što proizvedu.

image

Obitelj Letinčić uzgaja svoje ljekovito bilje koje koristi za pripravu kozmetike.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

"Najviše im se sviđa što su proizvodi zaista onakvi kakve smo ih opisali i što se držimo filozofije ‘od polja do kupaonice‘. Hvale nas i da smo uvijek dobre volje, pristupačni i najvažnije što nismo samo tu da prodamo, nego da preporučimo najbolje za njih. Često se dogodi da s kupcima popričamo o privatnim stvarima te smo s mnogima već postali i prijatelji", kaže Letinčić koja maksimalno uživa u svom poslu, baš kao i cijela obitelj, unatoč svim teškim izazovima s kojima su se susretali.

image

Linija za podizanje imuniteta.

ELENA ZRNIć

Na početku, kaže, bilo je teško bez dovoljno novca pokrenuti posao, a nije im olakšala niti činjenica da je suprug Božidar dobio otkaz, a na leđima im je bio kredit.

"Mogli smo se predati ili zasukati rukave pa smo napravili ovo drugo. Znala sam da su to izazovi života i svi smo bili spremni na to. Priroda je bila jedini odgovor za našu obitelj", kaže Letinčić koja "ne radi samo kad spava".

U sljedećih nekoliko mjeseci planiraju urediti staru zagorsku klet koju su kupili pored svojeg imanja i dati joj posebnu svrhu.

image

U Bakinoj riznici ljepote svatko može naći nešto za sebe.

ELENA ZRNIć

"Ona bi bila svojevrsni showroom za putnike-namjernike. Tamo bismo ih ugostili, pokazali im što nudimo i kako se radi prirodna kozmetika. Osim toga, planiramo i male radionice za sve koji se žele educirati na tom polju i izrađivati kozmetiku kod kuće", poručuje Silvija Letinčić uz poruku: "Hvala mojim Zagorcima što se tamo osjećam kao doma!".

Linker
20. travanj 2024 06:47