brončani ten

Volite glow kakav ima vaša preplanula koža? Evo kako ga zadržati

Brončani ten dulje će potrajati ako ste se dobro pripremili za sunčanje (piling, hidratacija, UV zaštita) te priuštite li koži intenzivnu obnovu nakon ljetovanja.

Mnogi su jedva dočekali da uhvate boju na moru, a sad je pitanje kako je zadržati. Prirodno je da se preplanulost postupno gubi jer nakon ljetovanja manje boravimo na suncu, a i koža se neprestano obnavlja pa će se površinski "obojeni" sloj zamijeniti novim. Preplanulost u pravilu brže nestaje kod svjetloputih osoba, a isto vrijedi i za one koji se neumjereno izlažu suncu bez zaštite jer tako "traumatiziraju" kožu umjesto da skupljaju boju lagano i postupno.

image
IMAGE PRESS AGENCY/DDP USA/P IMAGE PRESS AGENCY/DDP USA/P

Brončani ten dulje će potrajati ako ste se dobro pripremili za sunčanje (piling, hidratacija, UV zaštita) te priuštite li koži intenzivnu obnovu nakon ljetovanja. Naime, zbog sunca, vrućine, vjetra, morske soli, bazenskog klora i boravka u klimatiziranim prostorima koža je često isušena i pojačano osjetljiva, sklona stvaranju pigmentacijskih mrlja i bora. Vrijeme je za "spasilačku službu" - intenzivnu okrepljujuću njegu koja će kožu vratiti u "normalu".

image
JONATHAN PACIULLO/SIPA PRESS/JONATHAN PACIULLO/SIPA PRESS /

Ako ste "izgorjeli", njegujte se vrlo blagim, umirujućim preparatima, izbjegavajte sunce i koristite proizvode s UV zaštitom. Općenito,imajte na umu da je potkraj ljeta sunce još jako te da je zaštita potrebna ne samo na plaži, nego pri svakom boravku na jakom suncu, osobito u planinama gdje je UV zračenje intenzivnije zbog veće nadmorske visine.

Pokušavate li održati boju sredstvima za samotamnjenje, postići ćete kratkotrajan učinak. Ti proizvodi sadržavaju pigment koji će obojiti površinske stanice kože, no one će ubrzo biti zamijenjene novima jer se koža neprestano obnavlja ljuštenjem gornjeg sloja odumrlih stanica.

image
PRESS

Nipošto se ne preporučuje održavanje preplanulog tena u solariju jer ga je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila potencijalno kancerogenim. Znanstveno je dokazano da solarij povećava rizik od raka kože.

Nakon pojačanog izlaganja suncu nerijetko se na koži pojave pigmentacijske mrlje koje je teško ukloniti bez posebne njege. Premda se na tržištu nude brojni pripravci za posvjetljivanje pigmentacija, poželjno je najprije otići dermatologu koji će ustanoviti o čemu se točno radi te preporučiti odgovarajuće preparate i tretmane.

image
PRESS
image
PRESS

Ne treba izbjegavati piling tijela jer neće "obrisati" osunčanu boju nego će fino obnoviti i zagladiti ten. Pilingom se ujednačuje prirodna preplanulost, a i bronzeri se bolje "primaju". Dovoljan je povremeni nježan piling bez snažnog trljanja, a potom okrijepite kožu mlijekom, losionom ili uljem. Po mogućnosti nanesite njegujući proizvod na vlažnu kožu kako bi "povukla" više vode.

I u njezi lica dobrodošao je blagi piling bez trljanja - poželjni su dvofazni tekući pilinzi s bogatom teksturom emulzije ili ulja. Uobičajenu njegu lica dobro je pojačati maskama i serumima s revitalizirajućim sastojcima, poput hijaluronske kiseline i vitamina C.

image
PRESS
image
PRESS

Za naglašavanje osunčanog tena nisu nužno potrebni bronzeri. Boja lijepo dolazi do izražaja i kad se nanesu takozvane blur kreme koje "zamagljuju" nepravilnosti te daju koži jedrinu i sjaj. Obogaćene su pigmentima univerzalne nijanse što se prilagođava svim tonovima kože. Ulja i losioni s blistavim česticama osim svjetlosnih efekata pružaju i izdašnu njegu (obično su to mješavine superhranjivih biljnih ulja i maslaca), pa koža i prirodno "sja" iznutra. U pravilu imaju takozvane suhe teksture koje ne zamašćuju ten.

Želite li bronzerom dodatno naglasiti preplanulost ili dati malo boje svijetloj puti, pridržavajte se pravila manje je više. Bronzer se ne stavlja na cijelo lice, nego se koristi u malim količinama za "konturiranje" na određenim točkama, najčešće na čelu, nosu, bradi i jagodičnim kostima. Vrlo su efektni takozvani višedimenzionalni brončani puderi s pomno usklađenim nijansama.

image
PRESS

Bronzer može biti za dvije do najviše tri nijanse tamniji od prirodnog tona kože, inače će izgledati "lažno" i napadno. Ne smije biti ni previše narančast u odnosu na boju tena - upravo to je jedna od najčešćih grešaka pri odabiru bronzera. Kad prirodna preplanulost s vremenom izblijedi, bronzer može postati pretaman u odnosu na boju lica pa ga lagano posvijetlite puderom u kamenu ili prahu, koji inače koristite.

Linker
16. travanj 2024 07:37