Nije loš znak

Zbog čega serum s vitaminom C ponekad ima čudan miris?

Neobičan, čak i neugodan miris popularnom vitaminskom serumu daje sastojak koji mu zapravo poboljšava neka svojstva

Uloge vitamina C u njezi kože dobro su poznate: taj moćan antioksidans može učinkovito obraniti kožu od oštećenja koja izazivaju UV i plavo svjetlo, pruža zaštitu od slobodnih radikala, a i pomaže izblijediti hiperpigmentacije i posvijetliti ten. No, vitamin C, odnosno askorbinska kiselina, dostupan je u različitim varijantama i kombinacijama. Neki proizvodi sadrže samo vitamin C, drugi mogu imati dodatke, poput hijaluronske kiseline za bolje popunjavanje kože ili tvari koje podržavaju stabilnost vitamina C, a mogu imati i druge učinke.

image

Miris seruma mijenja dodatak koji ga čini djelotvornijim

DEPOSITPHOTOS

Mirisno iznenađenje

Najrašireniji takav stabilizator je ferulična kiselina, zastupljena u mnogim popularnim proizvodima s vitaminom C. Prirodno potječe iz sjemenki nekih vrsta voća, ali i iz zobi i riže, antioksidans je, pa i sama ima dugačak popis dobrih djelovanja. No, osim što stabilizira vitamin C i pospješuje njegovo djelovanje, ima i jednu ne tako ugodnu odliku. Osjetili ste je ako ste pomirisali serum koji kombinira vitamin C i feruličnu kiselinu – možda vas je iznenadio oštar miris, različit od gotovo bezmirisnog čistog seruma vitamina C ili svježeg mirisa seruma s dodatkom naranče. Razlog je upravo spoj askorbinske i ferulične kiseline.

Jači učinci

Askorbinska kiselina u vodi nema miris, osim ako nije stara, dok ferulična, koja poboljšava fotoprotektivno djelovanje seruma, može imati jak, gotovo neugodan miris. No, njene prednosti nadmašuju tih nekoliko sekundi smrada prilikom nanošenja – pokazalo se da su antioksidativni učinci seruma vitamina C i E koji sadrže i feruličnu kiselinu, mnogo jači nego učinci seruma koji sadrže samo vitamine.

Linker
24. travanj 2024 23:27