Getty Images
HAUTE COUTURE

16-godišnja kći Cindy Crawford zvijezda Tjedna visoke mode u Parizu

Dan nakon završetka Tjedna muške mode počeo je jedan od najočekivanijih događanja u svijetu mode – Tjedan visoke mode u Parizu. Haute Couture je otvorila kuća Schiaparelli, a svoje najluksuznije i unikatne komade već su predstavila i najzvučnija imena poput kuća Dior, Chanel i Giambattista Valli.

Predstavljanje ekskluzivnih komada, ručno sašivenih i ukrašenih te unikatnih, dolazi u pravo vrijeme – mjesec dana prije održavanja Oscara, najznačajnije dodjele u filmskoj industriji pa mnogi kreativni direktori „ciljaju“ na holivudske glumice kako bi upravo u njihovoj skupocjenoj kreaciji prošetale crvenim tepihom. Naravno, Tjedan visoke mode pravi je mamac za poznate dame pa revije iz prvih redova prate brojne glumice, manekenke, trendseterice i modne urednice kao što su glumica Emily Blunt, pjevačica Kylie Minogue i manekenka Eva Herzigova.

Jedne od haute couture kolekcija koje se s nestrpljenjem očekuju su ona kuće Chanel, čiji je kreativni direktor Karl Lagerfeld, te ona kuće Christian Dior koja je trenutačno "pod kormilom" Marije Grazije Chiuri. Iako je njemački dizajner poznat po bogatoj i upečatljivoj scenografiji, ovog je puta manekenke smjestio u zeleni vrt i prepustio glavnu riječ odjevnim predmetima. I naravno da je s obzirom na to koliko je rada i truda uloženo u njih: bukle kostimi u nježnim nijansama, kultni sako Coco Chanel s naglašenim ramenima, haljine ukrašene čipkom, napravljene od svile i organze te komadi od tvida dominiraju haute couture kolekcijom kuće Chanel. Karl Lagerfeld i ovog je puta za reviju angažirao svoju najnoviju muzu: 16-godišnju Kaiju Gerber kojoj je ovo treća suradnja s dizajnerom te prva haute couture revija koju je nosila.

S druge strane je Christian Dior pod vodstvom dizajnerice Marije Grazije Chiuri koja se u novoj kolekciji visoke mode poigrala s nadrealizmom, odnosno posvetila ju je Leonor Fini, umjetnici iz 20. stoljeća poznatoj po prikazivanju snažnih žena. Koristila je samo crno-bijelu paletu boja - što je mnoge posjetilo na crninu koja je vladala na dodjeli ovogodišnjih Zlatnih globusa u suprotnosti s bijelom koja je boja američkog sufražetskog pokreta. Kaputi A-kroja, prozirne haljine s detaljima koji podsjećaju na "kavez" te detalji poput velikog bijelog perja ili, pak, maske i prenaglašenog make-upa dominirali su revijom kuće Dior.

Osim njih, dosad su svoje kolekcije predstavile i kuće Schiaparelli te Giambattista Valli, a pred nama su još dva uzbudljiva dana haute couture linija iz kojih si komade rijetko tko može priuštiti.

Linker
18. travanj 2024 17:29