RUČNO OSLIKAVANJE

Dizajnerica koju vole i Grubnić i Kardashianke: Tatjanine ilustracije na jaknama apsolutni su proljetni hit

Još uvijek niste upotpunili proljetnu garderobu s traper jaknama? Ne znate što propuštate jer je ‘must have‘ ove sezone, a mi smo odlučili istražiti nešto drugačiji traper od klasičnog pa smo otkrili mladu hrvatsku dizajnericu koja ih ukrašava nevjerojatnim ilustracijama.

Za prijelazna razdoblja gotovo uvijek tražimo idealan komad, a upravo je traper odličan izbor kada mjeseci nisu prevrući, ali ni hladni kao nekada. Za razliku od klasičnih komada, ove jakne će vas uvesti u proljeće sa stilom, a mi smo upravo iz tog razloga odlučili istražiti ponudu traper jakna na hrvatskoj sceni.

Među gomilom jednakih, istaknula se mlada talentirana dizajnerica Tatjana Grivić koja traper ukrašava ilustracijama koje su u kratko vremenskom roku zaludile Hrvatice. Da je njena strast prema crtanju jača od ičega, Grivić je otkrila još tijekom studiranja na zagrebačkom Tekstilno-Tehnološkom fakultetu, a priča je dobila nastavak kada je pokrenula vlastiti modni brend.

Na Instagram profilu pod umjetničkim nazivom Atelier Pitura pronašli smo pregršt personaliziranih jaknica, a talentirana modna dizajnerica je za naš portal pristala ispričati nam kako je sve počelo.

image

Tatjana Grivić

PRIVATNI ALBUM

‘‘Prije nego što sam odlučila pokrenuti vlastiti posao, radila sam print vlastitih ilustracija na bijeli t-shirt za odrasle i djecu, što se pokazalo kao odlična ideja te su se u kratkom roku sve rasprodale. Tek nakon toga sam počela razmišljati o vlastitom brendu te kako izraditi odjeću na kojoj će umjetnost biti naglašenija od samog odjevnog premeta. Zapravo, sama ideja je nastala iz želje da se spoje umjetnost i moda na određenom odjevnom predmetu, a kako je slikarsko platno po strukturi najsličnije traperu, odlučila sam se za traper jakne. Danas kada je sve više manje masovno proizvedeno, ljudi sve više cijene personaliziranost i željni su jedinstvenosti. A kako bolje izraziti sebe, svoju osobnost i kreativnost nego li kroz unikatni komad odjeće. Tu onda nastupam ja koja izrađujem jaknu/odjevni predmet sa idejom klijenta, zanimljivom ilustracijom, najdražom izrekom ili porukom. I tako onda klasični odjevni predmet postaje omiljeni statement komad koji je namjenjem apsolutno svim ljudima koji su zaljubljeni u umjetnost i urbani stil‘‘, započela je Grivić koja nam je opisala i proces izrade.

image

Marko Grubnić

PRIVATNI ALBUM

‘‘Cijeli proces započinje samom idejom klijenata i mojim skicama. Poslije procesa razrade ideje i skica slijedi slikanje direktno kistom na jaknu, pošto se ovdje radi o ručnom oslikanom predmetu. Boje koje koristim za oslikavanje su boje za tekstil, tako da nema brige da će se boja skinuti. One podnose čak pranje u perilici rublja do 30°, ali s obzirom da je perilica dosta agresivna sama po sebi, uvijek preporučam ručno pranje. U prosjeku za jednu jaknu mi treba dva dana ili ako se radi o nekoj kompliciranoj ilustraciji, onda izrada može potrajati i do 5 dana. Uvijek paralelno radim nekoliko jakni kako bi stigla sve na vrijeme isporučiti i ispoštovati rokove‘‘, nastavila je modna dizajnerica te nam otkrila najzahtjevniju narudžbu koju je radila.

‘‘Moram priznati da su to bile jakne koje su išle na adresu Kardashian u LA. Čak i nije bila stvar u zahtjevima, već trenutku kada sam postala svijesna za koga radim i šta bi to moglo značiti za moju karijeru‘‘, kaže Grivić.

image

Khloe Kardashian podijelila je na Instagramu jaknu sa svojim likom.

PRIVATNI ALBUM

Na naš upit da nam izdvoji jednu domaću zvijezdu za koju joj je bila velika čast izraditi jaknu odgovorila je da ne može izdvojiti nikoga posebno.

‘‘Odradila sam vjerojatno pola hrvatske estrade, ali moram priznati da nemam miljenika, svi su mi jednako dragi i ravnopravni sa svim drugim klijentima‘‘, poručila je talentirana ilustratorica te dodala što se krije iza umjetničkog naziva njenog modnog brenda na društvenim mrežama: ‘‘Ime Ateliera Pitura preuzeto je iz talijanskog izricaja, pitura = slika. Iza toga se krije samo velika ljubav prema Italiji, njihovom načinu života, običajima te talijanskim umjetnicima.‘‘

image

Martina Vuletić

PRIVATNI ALBUM

Budući da je zapažena i van Hrvatske po objavama američkih reality zvijezda poput Kardashianki koje su podijelile njene radove na društvenim mrežama, pitali smo je planira li proširiti svoju bazu poslovanja van granica.

‘‘Iako se to nigdje previše ne ističe, ali kod mene je svaki treći klijent stranac. Jako puno narudžba dolazi iz Švicarske, Austrije, Njemačke, Švedske, Srbije pa i Amerike. Otkada sam počela izrađivati jakne, naginjala sam više vanjskom tržištu nego li hrvatskom. Naravno da volim raditi sa Hrvatima, ali želja mi je proširiti se na što više država‘‘, poručila je Grivić.

image

Hana Hadžiavdagić ilustracija

PRIVATNI ALBUM
image

Indira Levak

PRIVATNI ALBUM
Linker
19. travanj 2024 23:13