Inspiracija

Kratka povijest dugog sakoa: Povratak devedesetih u šarenom i velikom stilu

Produženi strukirani sako, temelj elegantne garderobe u stilu 90-ih, može se nositi na kul način - kao mini haljinu, no nije to jedini način kako isfurati ovaj komad...

Stil 90-ih ne prestaje nadahnjivati dizajnere svjetskih modnih kuća. Ovog proljeća je na red došla poslovna garderoba čiji temelj čini retro model strukiranog sakoa dužine do pola bedara koji je u 90-ima bio neizostavan komad garderobe svake šminkerice. Tko ne vjeruje, može pogledati stare epizode kultnih tinejdžerskih serijala toga razdoblja - “Beverly Hills 90210”, “Melrose Place” i “Princ iz Bel Aira” ili pak neku reviju poznatog brenda kao što je Versace.

image

Nicky Hilton Rothschild dugi sako nosi kao haljinu

PROFIMEDIA

Čitajte i: Slavne voditeljica i pjevačica u rozom modnom dvoboju: Koja zaslužuje modnu peticu?

Kolekcijom za sezonu proljeće/ljeto 1991. koju je kreirao Gianni Versace dvadeset jednu godinu kasnije nadahnula se njegova sestra Donatella. “Sjećam se kakvo su zanimanje javnosti izazvali kompleti s dugim sakoima i kratkim suknjama fluorescentnih boja koje je Gianni predstavio te sezone pa sam htjela njemu u čast ponoviti taj dizajn”, rekla je Donatella Versace na kraju revije, na kojoj su dominirali kostimi sličnog kroja i boje.

image

Gigi Hadid kombinira dugi sako i biciklističke tajice

MEGA/PROFIMEDIA

Za razliku od nekih trendova iz 90-ih za koje ne bismo željeli da ponovno dođu u modu - primjerice hlače niskog struka - povratak ovog tipa sakoa uopće nije loša stvar. Zbog svoje dužine i struka naglašenog dugačkim okomitim ušicima laska svakoj figuri jer je čini vitkijom, pa pristaje i osobama većeg konfekcijskog broja. I premda pristaje uz praktički sve komade garderobe, od modnih klasika do trendovskih odjevnih predmeta, s određenim se kreacijama ipak postiže aktualniji izgled - paradoksalno, riječ je također o retro komadima iz 80-ih i 90-ih.

image

Olivia Ponton u zelenom blejzeru - haljini

SPLASHNEWS/PROFIMEDIA

Čitajte i: Vrijeme je za balonere, prsluke i parke: Povratak omiljenim komadima nikad nije bio lakši

Primjerice tajice. Modeli dugačkih nogavica zamjena su za hlače pa se nose sa sakoom i salonkama. Tajice kratkih nogavica, popularne “bicke”, kombiniraju se pak sa sakoom i sportskim tenisicama. One koje vole nositi suknje neka nabave nekoliko kraćih modela koji su maksimalno za širinu dlana duži od sakoa. U igri su i kratke pripijene haljine koje podsjećaju na haljinu od pletenih traka, takozvanu haljinu-zavoj, ikonsku kreaciju dizajnera Hervea Legera predstavljenu početkom 90-ih. Pa i sam se sako može nositi kao haljina, u kombinaciji s elegantnim cipelama i damskom torbom. A te kombinacije pak ponovno u prvi plan stavljaju najlonke koje su posljednjih desetak godina bile demode. Sada su opet moderni tanki modeli boje kože ili crni koji se čak nose uz suknje svjetlijih boja.

Donosimo izbor trenutno dostupnih u domaćim trgovnama.

image

Ružičasti sako užeg kroja, Varteks, 1090 kn

VARTEKS
image

Sako od viskoze, Orsay, 299,90 kn

ORSAY
image

Model od poliestera i viskoze, Zara, 399,90 kn

ZARA
image

Elegantan sako boje maline, Varteks, 1490 kn

VARTEKS
image

Sako od poliestera, H&M, 349,90 kn

H&M
image

Model od poliestera, Next, 310 kn

NEXT
Linker
14. travanj 2024 22:04