Tako lako

Minimalizam koji volimo: Kako postići ležernost na danski način

Tjedan mode u danskoj prijestolnici nije poznat samo po minimalističkim kolekcijama dizajnera iz sjevernih europskih zemalja, već i po uzvanicama koje zorno pokazuju što podrazumijeva skandinavski stil.

Uz Pariz, Milano, London i New York na modnu mapu svijeta ucrtao se i Kopenhagen. Tjedan mode u glavnom gradu Danske profilirao se kao prezentacija kolekcija minimalističkog stila, koji se - jer je riječ o dizajnerima iz zemalja na sjeveru Europe - naziva i skandinavskim stilom. Dok traje ta manifestacija, danska se prijestolnica pretvara u veliku pistu na otvorenom.

image

Skandinavke nose jarke boje u kombinaciji s dodacima od crne kože.

CLAIRE GUILLON/CAMERAPRESS/P CLAIRE GUILLON/CAMERAPRESS/P

Tako su nedavno predstavljene linije za sezonu proljeće/ljeto 2023. Kreatori su pokazali ‘sto lica‘ minimalizma koji, prilagođen svačijem osobnom stilu, karakteriziraju jarke boje i upadljivi uzorci, kao i atraktivno osmišljeni odjevni ‘setovi‘. Ono što je zajedničko tim kombinacijama, i po čemu se prepoznaje skandinavski stil, jesu elegantni no komotni i predimenzionirani krojevi, detalji etno stila te prirodni materijali - pamuk i lan.

image

Jedna od odrednica skandinavskog stila su i predimenzionirani krojevi.

CLAIRE GUILLON/CAMERAPRESS/P CLAIRE GUILLON/CAMERAPRESS/P

I boje su škrte, sjevernjačke - siva, bež, bijela i crna. Kombiniraju se međusobno, no ne izgledaju jednolično, niti sumorno, jer su materijali raskošne teksture - štikani, vezeni, plisirani te grubo pleteni i reljefno tkani.

Ovaj način odijevanja po karakteristikama nalikuje na osuvremenjeni klasični poslovni stil, pa ga i druge Europljanke rado kopiraju kad krenu u ured.

image

Skandinavski stil je idealan za ured i posao.

CLAIRE GUILLON/CAMERAPRESS/P CLAIRE GUILLON/CAMERAPRESS/P

No, to ne znači da jedna Dankinja, Šveđanka, Norvežanka ili Finkinja uopće ne nosi boje. Kad je neka u trendu, kao što je to bio slučaj ovoga ljeta s ružičastom i ljubičastom, Skandinavke ju odijevaju od glave do pete, u kombinaciji sa šarenim dodacima ili, pak, obućom i torbama neutralne boje no atraktivnog dizajna.

image

Šminkerski heavy metal - Skandinavke u rockerskim kombinacijama.

CLAIRE GUILLON/CAMERAPRESS/P CLAIRE GUILLON/CAMERAPRESS/P

A osim tih suvremeno elegantnih odjevnih kombinacija, na revijama se moglo vidjeti i mnoštvo uzvanica u odjeći od trapera - suknji i prsluku, šorcu i jakni te traper košulji i trapericama, upotpunjenima maramama vezanima oko glave, bijelim pamučnim potkošuljama, robusnom obućom i gomilom krupnog metalnog nakita.

image

Na ulicama Kopenhagena se traper nosi u seksepilnim rockerskim kombinacijama.

CLAIRE GUILLON/CAMERAPRESS/P CLAIRE GUILLON/CAMERAPRESS/P

Općepoznata je činjenica, naime, da Skandinavci obožavaju heavy metal i druge ‘teške‘ podvrste rocka, pa su takve kombinacije također dio skandinavskog stilskog identiteta.

Linker
16. travanj 2024 13:02