Hit sezone

Modna jesen nezamisliva je bez uzorka koji trendseterice nose od glave do pete

Ove su sezone poželjne sve varijante šik kvadrata - od slavnog tartana do pepite i ginghama, a pristaju uz raznolike materijale i odjevne kombinacije.

Bez obzira na to jeste li klasičarka, šminkerica, punkerica ili grungerica, ove jeseni sve vas spaja jedan modni element - karirani uzorak. Najpoznatiji je tartan koji je nastao u Škotskoj tijekom 16. stoljeća. Danas postoji nekoliko tisuća inačica koje su registrirane u Škotskom popisu tartana, dokumentu koji je škotski parlament ustanovio krajem 2008.: u njemu je ime, opis i datum kad je dizajniran i samo se ti uzorci mogu nazivati tartanima.

image

Model Paul and Joe.

PAUL AND JOE VIA BESTIMAGE
image

Kreacija britanske kuće Burberry.

FILIPPO FIOR/SHOWBIT/PROFIME FILIPPO FIOR/SHOWBIT/PROFIME
image

Christian Dior HAUTE COUTURE.

X/AVALON/PROFIMEDIA X/AVALON/PROFIMEDIA

No, nije svaki karirani uzorak tartan - postoji i prince de Galles (Britanci ga zovu prince of Wales), pepita, gingham, madras..., kao i uzorci koje su osmislile pojedine modne kuće - primjerice Burberry. Ima, naravno, i bezimenih uzoraka s rasterom raznobojnih vodoravnih i okomitih linija i svi su oni moderni jesenas.

image

kKreacija iz kolekcije kuće Chanel.

PROMO
image

Kaput iz kolekcije brenda Maryling.

PROMO

Nema ograničenja ni kad je riječ o bojama: jednako se nose dvobojni kao i višebojni, “jesenskih” zemljanih nijansi, ali i uzorci intenzivnih pa čak i fluorescentnih boja. U trendu su i klasični karirani uzorci, a pod time se podrazumijevaju crno-bijeli te oni u kojima prevladava tamnocrvena, tamnozelena i tamnoplava boja.

image

Reserved, 399,90 kn/53,08 eura

PROMO
image

Pull&Bear, 229,90 kn/30,51 eura

PROMO
image

Karirana jakna pristaje uz komade od kože i njenih imitacija.

EDWARD BERTHELOT GETTY IMAGES

Kao i kod većine trendova, i karirano se nosi od glave do pete, naravno, jedan te isti uzorak - kad bi se pomiješalo nekoliko različitih, zbog njihovog bi šarenila nastao pravi stilski kratki spoj. Stoga je najsigurniji način za zapratiti trend kupiti karirano odijelo, odnosno kostim.

image

H&M, 39,99 eura

PROMO
image

Pull&Bear, 139,90 kn/18,57 eura

PROMO
image

Bershka, 279,90 kn/37,15 eura

PROMO
image

Torba CCC, 249,90 kn/33,17 eura

PROMO

Dapače, to je ujedno i najpopularniji: u trgovinama su ti setovi dostupni u svim zamislivim stilovima, od školskog, s kratkom plisiranom suknjom i oversized sakoom, do elegantnog, s dužom suknjom olovka kroja, odnosno hlačama širokih nogavica te kraćom jaknom.

image

Karirani kompleti su hit jeseni.

BERTRAND-HILLION MARIE-PAOLA/ABA
image

U trendu su uzorci intenzivnih boja.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

Američka influencerica Olivia Palermo.

BERTRAND-HILLION MARIE-PAOLA/ABA
image

Influencerica Julie Sergent Ferreri u trendi modelu odijela.

BERTRAND-HILLION MARIE-PAOLA/ABA BERTRAND-HILLION MARIE-PAOLA/ABA

Kupnja jednog takvog kompleta je pritom izvrsna investicija. Karirani odjevni predmeti pristaju uz raznolike materijale i komade garderobe. Primjerice, sako nekog takvog uzorka može se odjenuti uz kožnate hlače i suknju, traperice, samterice pa čak i donje dijelove trenirke, kao što su pokazale šminkerice na nedavno završenom Tjednu mode u Londonu (Britanke su posebno ponosne na karirane uzorke smatrajući ga svojom baštinom).

image

Reserved, 239,90 kn/31,84 eura

PROMO
image

Reserved, 399,90 kn (53,08 eura).

PROMO

Vrijedi i obratno: karirana suknja kombinira se s traper ili kožnatom jaknom, svilenom košuljom i voluminoznim pletivom.

image

Sinsay, 239,90 kn/31,84 eura

PROMO

A tko se ove sezone sprema investirati u zimski kaput, također ne treba mnogo razmišljati: karirani uzorci bit će moderni još nekoliko sezona, a najbolje ćete ga istaknuti jednobojnom odjećom.

Linker
18. travanj 2024 04:09