TARTAN OD GLAVE DO PETE

Najkontroverzniji uzorak na svijetu ponovno je u modi

Osim požutjelog lišća, kiše i obilja voća još je jedan nezaobilazan vjesnik jeseni: tartan uzorak svake se godine ponovno ušulja u kolekcije luksuznih modnih kuća kao i u one i high street brendova. Nekad rezerviran za škotske suknje, kapute i flanelske košulje, posljednjih sezona krasi i cipele, hlače pa čak i trenirke.

Jedan od najpoznatijih, ali i najkontroverznijih uzoraka u svijetu je u Škotskoj, zemlji koja ga je proslavila, jedno vrijeme bio zabranjen. Radi se, doduše, o zakonu iz 1746. kojim je tadašnja vlada pokušala obuzdati škotske klanove, zabranivši im da nose kiltove s tartan uzorkom, svojstvenim za svaku obitelj. Taj je zakon, simboličnog naziva “Dress Act”, poživio čak do 1782., a danas je situacija mnogo drugačija: škotski klanovi mogu čak i registrirati obiteljski tartan pa je tako službeni uzorak britanske kraljice Elizabete II. “Royal Stewart”, dizajner Alexander McQueen je zaštitio vlastiti – “Highland Rape” kao i modna kuća Burberry, najpoznatija upravo po svojem prepoznatljivom kariranom uzorku.

Bez obzira na to odlučite li se za klasičnu ili malo “pomaknutu” verziju tartana, budite hrabri pri kreiranju stajlinga: inspirirajte se modelima modnih kuća Burberry, Vivienne Westwood i Etro i kombinirajte ga s drugim uzorcima, upečatljivim bojama i teksturama.

Linker
23. travanj 2024 14:08